Reklama

Reklama

Ve světě Alfreda Hitchcocka je divadlo místem, kde se v kulisách skrývá nebezpečí, postavy nejsou tím, čím se zdají být a v každém okamžiku může spadnout "závěrečná opona”. Z této zábavní tradice vychází i burleska Hrůza na jevišti. Jane Wyman tu hraje studentku herectví Eve Gillovou, která se snaží očistit svého přítele (Richard Todd), obviněného z vraždy, a stane se proto služkou extravagantní divadelní hvězdy Charlotte Inwoodové (Marlene Dietrich). Film, který Hitchcock natáčel ve své rodné Anglii, si obratně pohrává s prvky humoru a detektivky a dává prostor všem hráčům této hry (Alastair Sim, Sybil Thorndike, Joyce Grenfell, Kay Walsh a režisérova dcera Patricia Hitchcock). Nikdo nedokáže proměnit divadlo v zámek hrůzy tak účinně jako Hitchcock a Hrůza na jevišti je toho přesvědčivým důkazem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (98)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Průměrný Hitch. V téhle době už měl na kontě i lepší kousky. Každopádně jako taková dobová jednohubka s trochu i nečekaně odlehčenou složkou (Hrůzu na jevišti tu vpravdě nečekejte) co se nebere úplně smrtelně vážně se to vidět dá. Zase je znát, že je za tím schopný režisér i když tady se teprve ještě rozjížděl před svými nejlepšími výkony. Nicméně nemám problém si tyhle starší věci z teď už hodně zapomenuté filmové doby doplnit a zatím jsem nějak ani vyloženě vedle nešlápl.55% ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Průměrný thriller, který ani kapku mysteriózní jako zde tvrdí udávané žánry. Atmosféra je na mistra Alfreda trochu moc jednoduchá, nezajímavá a nepůsobivá, ale své kouzlo snímek má. Přes překvapivě původně jednoduchou dějovou linii se dočkáme i jednoho malého překvapení, které nebude tak úplně čitelné od začátku, což je jedině dobře. Přesto sledovat 110 minut hledání pravdy, která ve výsledku není vůbec daleko od vašeho prvního nápadu po dvou minutách, je trochu zbytečné a chvílemi až příliš natahované. Už tu byly lepší kousky... ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Škoda tej prestrelenej stopáže. Ak by mal Stage fright o dvadsať minút menej, bol by omnoho svižnejší a divák by nemal pocit, že niektoré pasáže sú tak trochu hluché. Potom by aj lepšie vynikla výborná ústredná myšlienka príbehu, v ktorom každý "hrá" niekoho iného, kým v skutočnosti je. Film je to stále inteligentný, občas vtipný, hlavná ženská postava veľmi príjemná a pointa vydarená, v tóne tej ústrednej myšlienky o ľudskom divadle plného pretvárky s názvom život. Bohužiaľ však nie je Stage fright strhujúci a mám pocit, že tento scenár tak do audiovizuálnej podoby pretransformovaný byť mohol. Po druhom pozretí zvyšujem hodnotenie na základe použitia jeho motívov. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Směle se řadím k početné skupině diváků, která neprokoukla Hitchův skvělý úhybný manévr a nechala ze sebe udělat pitomce. Já se mu však za to nebudu mstít ubíráním hvězd, protože jsem se bavil, zároveň jsem byl přiměřeně napnut, užíval jsem si skvěle odlehčené role pašeráckého otce a tradičně obdivoval výkon úžasné, i když stále nehezké, Marlene Dietrich. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Ten film skutečně není nijak grandiózně zrežírovaný. Chybí mu pořádný padouch a nemáme důvod některé z postav držet palce, navíc hned v úvodu ošklivě podráží nohy divákovi. Problém není v tom, že by nás ponoukal věřit lži, on nám lže! Hodně nefér přístup. V rámci objektivity nemohu napsat, že to byla hrůza, ač zažívaná nuda tomu odpovídala, proto bych zůstal u neutrálního „průměrný film“. (Hitche můžete vidět na ulici za – pro sebe si povídající – Jane Wymanovou). 60% Zajímavé komentáře: Tsunami_X, Mahalik ()

Galerie (40)

Zajímavosti (10)

  • Dcera Alfreda Hitchcocka Pat si ve filmu zahrála svou první roli v celovečerním filmu. [Zdroj: Vždyt je to jen film] (Pavlínka9)
  • Předlohou filmu byla povídka Selwyna Jepsona s názvem „Muž utíká“, první z několika detektivek, ve kterých vystupuje soukromá detektivka Eve Gillová. [Zdroj: Vždyt je to jen film] (Pavlínka9)
  • Film je adaptací románu Selwyna Jepsona Man Running, který poprvé vyšel na pokračování v magazínu Collier's. V roce 1948 vyšel knižně v USA a v ÚK, v ÚK pod názvem Outrun the Constable. V roce 1950 vyšel ještě paperback pod názvem Killer by Proxy. Český překlad nebyl pořízen z žádného vydání. (NinadeL)

Související novinky

Zemřela herečka Patricia Hitchcock

Zemřela herečka Patricia Hitchcock

11.08.2021

Ve věku 93 let v pondělí v kalifornském Thousand Oaks zemřela herečka, producentka a spisovatelka Patricia Hitchcock, jediná přímá potomkyně legendárního režiséra a mistra napětí, Alfreda Hitchcocka.… (více)

Hitchcock Film Festival

Hitchcock Film Festival

05.12.2009

ČSFD a pražské kino Atlas vás zvou na retrospektivu filmů Alfreda Hitchcocka. Festival poběží od 7. do 10. prosince 2009. V nabídce jsou notoricky známé filmy (Psycho, Ptáci), ale i méně hrané snímky… (více)

Reklama

Reklama