Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Walter Coleman je bázlivý čtrnáctiletý kluk, kterého o prázdninách roku 1962 odveze chamtivá matka Mae na zchátralou farmu podivínských strýců Huba a Gartha McCanna, o nichž se šeptá, že ukrývají velké bohatství. Ani on ani svérázní muži nejsou příliš nadšení. Když však Walter zjistí, že ho matka oklamala a není k zastižení, nezbývá mu než zůstat a zvyknout si na manýry Huba a Gartha, mezi než patří například střelba po podomních obchodnících. Walter je sice bázlivý, ale není hloupý, a tak mu neunikne, že minulost strýčků skrývá nějaké tajemství. A protože na farmě není telefon ani televize, snaží se muži chlapce pobavit historkami ze svého dobrodružného života. Jak se za první světové války omylem dostali do francouzské cizinecké legie, jak se ocitli v Africe, kde se Hub zamiloval do krásné princezny Jasmine, která byla zaslíbena mocnému šejkovi. Jak ji Hub zachránil před nechtěným manželstvím, zuřící šejk vypsal na jeho hlavu odměnu a Garth ho zachránil, přestrojen za nájemného vraha. Jak Hub bojoval se šejkem, vyhrál a získal si jeho respekt. Jsou to tak fantastické historky, že si Walter není jist jejich pravdivostí. Během prázdnin prožije díky strýcům řadu dobrodružství. A pak jednoho dne Walter objeví úkryt, plný peněz. Rozhodne se správně? (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (243)

Dudek 

všechny recenze uživatele

Nebyl to špatný film, to věru ne. Jednoduchý a přesto ve své podstatě neuvěřitelně lidský a pravdivý příběh velmi dobře funguje. Příjemná kombinace pohádky a dramatu si však až příliš silně uvědomuje, co se divákům líbí a neustále jim to předhazuje. Přílišnou vypočítavost tvůrců nemám rád a u Vysloužilých lvů mi vadila - díky svému nadměrnému množství - opravdu hodně. [TOP 19/5 80%] ()

ZkuKol 

všechny recenze uživatele

Už dlouho jsem se tak dobře a hlavně na takový způsob nebavil. Duvall i Caine jsou prostě skvělý, Osment zvládá svou roli s přehledem. Příběh je krásně hřejivý a přiznávám, že jsem hlavnímu hrdinovi často záviděl duo báječných strýčků. kdyby mi bylo 12 dám tomu 150%. Ale i teď, když jsem filmem i věkem více postižen, je to zasloužených 80%! ()

Reklama

A.Beech 

všechny recenze uživatele

Veľký drsňák Duvall, jeho brat Caine a jeden z najtalentovanejších detských hercov Osment. Veľmi sľubné herecké trio, ktoré nezaostalo za očakávaním. Od filmu som neočakával nič a dostal som veľa. Veľmi vydarená posledná časť filmu, ktorá svojim záverom ujasnila celý film a tým pádom ho posunula ešte o čosi vyššie. Svojim spôsobom nemal film celkovo nejakú úžasnú zápletku ale dojem urobil na konci dopozerania úžasný. Nechýbalo veľa a dal by som 5*. Možno časom predsa len prehodnotím :) ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Tim McCanlies .. Kýčovité, idealizované, nasládlé a příjemně veselé. Scénář v úplném základu (dva starci osamocení na farmě, opuštěná matka a dítě) lehce připomíná nedávný snímek Žít po svém, ale vyklube se z něj něco jiného než komorní rodinné drama. Vysloužilí lvi jsou totiž skvěle obsazenou (a na mysli mám zejména dvojici pánů herců Duvall / Caine - můj oblíbenec a hlavní důvod, proč jsem do toho filmu šel) rodinnou podívanou, kdy orientální pohádky tisíce a jedné noci nevypráví překrásná žena před popravou, ale světaznalý strýček někde v Texasu. I tak to má své kouzlo, to mi věřte. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Jasný důkaz toho, že obejít se dá i bez telefonu a Tv. Pro ukrácení volné chvíle se vždy „něco“ (nějaký ten pojišťovák s nabídkou výhodné koupě“) najde. Potom už stačí pohlídat (si) takovou maličkost, mít po ruce dostatek nábojů. Musím přiznat, že sledovat tyhle (ne)stárnoucí pardály v podobě M.Caina a R. Duvalla je nesmírným zážitkem a potěšením (alespoň pro moji maličkost). Je vidět, že tohle natáčení si dotyční náležitě užívali a (k divákovu štěstí) ten pocit následně přenesli i na něho samotného. To H. J. Osment zřejmě výraz ze Šestého smyslu „neodkládá ani na noc“, zde mi to nicméně (velkou) překážkou nebylo. Upřímně řečeno, být člověk v letech hl. hrdiny, kdo (z nás) by nebyl rád za takovéto dva podivné strýčky a dvou? měsíční neplánovanou dovolenou? Já ji podnikl (a vrátil se do dětských let) v podobě toho snímku, takže DÍKY a s dovětkem: Já osobně sice nikdy takovéhle strýčky neměl, za to babičku a dva dědy (u kterých jsem trávil valnou část několika svých prázdnin, zkoušel jejich trpělivost a zažíval nejlepší léta svého dětství) ano, takže toto je takové moje soukromé poděkování jim všem a pozdrav „tam nahoru“. p.s. proslov, který má Bobby Duvall k Walterovi by v každém jiném provedení vyzněl naprosto pateticky. V jeho podání mu to (ho) však věříte (resp. chcete věřit). Tohle je vymírající generace „správnejch, férovejch a zásadovejch chlapů“. Žádní „nagelovaní frajírci, maminčini mazánci, co dostanou nač si vzpomenou“. p.p.s. konec beru všemi deseti. SPOILER: Když umřít, tak s plnou parádou ("vestoje") a přitom, co jste měli v životě nejraději. To se potom (pevně věřím) i umírá s úsměvem na rtech a člověk (divák) i snáze odpustí (skousává) tu helikoptéru s nápisem Western Sahara Petroleum, protože snít se musí! Tomu se (já) říká(m) pro(žít) život! Vysloužilí lvi jsou typem snímku, který vidět „každý druhý den“, dozajista se vám začne zajídat, ale jednou za čas není vůbec na škodu („uvěřit, že život je pohádka“) a hlavně, přesycení se rozhodně bát nemusít(m)e, protože té přirozenosti (čti upřímnosti), která ze snímku sálá, se daří dosáhnout v případech lehce spočítaných na prstech jedné ruky. ()

Galerie (149)

Zajímavosti (7)

  • Steven Spielberg v souvislosti s filmem prohlásil, že Haley Joel Osment je jednou z nejnadějnějších postav Hollywoodu. (PATTXA)
  • Originálny koniec sa kvôli nie veľmi pozitívnej odozve u testovacieho publika do finálnej verzie filmu nedostal, a tak sa musel natočiť druhý koniec, ktorý nakoniec vidíme vo filme. Obe verzie sa dajú pozrieť na DVD. (jedenzdvoch)
  • Hlavní děj je zasazen do šedesátých let, kdy byli v USA podomní prodejci velmi populární. (PATTXA)

Reklama

Reklama