Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americký historický snímek Čas smyslnosti (1995) se odehrává v Anglii v období restaurace (odtud i původní název Restoration), tedy v době návratu Stuartovců na trůn po jedenácti letech puritánské vlády Olivera Cromwella. Sleduje osudy mladého lékaře Roberta Merivela (Robert Downey Jr.), který pracuje v nuzných podmínkách univerzitní nemocnice. Úspěch při léčbě králova oblíbeného psa z něho učiní královského lékaře a bohatého člověka. Jeho vzestup vzhůru však střídá stejně strmý pád. Tvůrci vycházeli z románu Rose Tremainové "Restoration" (1989), který vyšel v roce 1996 také česky pod názvem "Navrácená minulost", a soustředili se na barvitý popis výstředního přepychu královského paláce, kontrastujícího se špinavou bídou okolního světa. Zprvu požitkářský Merivel nalézá smysl života v pomoci trpícím, aniž by podlehl puritánskému odevzdání se boží vůli, jež tu reprezentuje jeho kvakerský přítel John Pearce (David Thewlis). Americký režisér Michael Hoffman (nar. 1957) dosáhl Časem smyslnosti prozatímního vrcholu své kariéry. Podařilo se mu shromáždit pozoruhodný herecký soubor, v němž kromě výše jmenovaných ještě zaujmou Sam Neill v úloze krále Karla II., Polly Walkerová jako svéhlavá královská milenka Celia a Meg Ryanová v atypické úloze pomatené Katharine. I v poměrně malých rolích se objevují známí herci – Ian McKellen (správce Gates) a Hugh Grant (malíř Finn). Je až neuvěřitelné, co se dá dokázat s relativně malým rozpočtem (18 milionů dolarů), neboť výtvarná stránka filmu ve své rozmanitosti a bohatosti ohromuje možná až příliš (zejména ve scéně opulentní svatby či rekonstrukci velkého londýnského požáru). Italský výtvarník Eugenio Zanetti a anglický kostymér James Acheson dostali za svou práci poprávu Oscary. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (99)

Ilhan 

všechny recenze uživatele

Robert Downey Jr. dokázal, že už tehdy to prostě měl v sobě. Dokázal skvěle zahrát jak toho nezodpovědného floutka na začátku, tak toho zodpovědného správňáka na konci a obojí mu šlo na výbornou. Škoda těch jeho problémů s drogami a podobně, mohl být prvotřídní hvězda mnohem, mnohem dřív. Kromě toho bych chtěl vyzdvihnout Howardovu hudbu, která byla vskutku výborná a k tomu filmu maximálně sedla. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

"V Írsku by si bol s kočom, koňom a knihou dobrá partia. Tak zapáľme koč, zjedzme koňa a utrime si zadok stránkami knihy, nech vidia, čo sme za partiu." V pohode kostýmovka, len s trochu skratkovitým dejom. Aby všetky vzťahy nadobudli vývin a neortodoxné lekárske metódy uplatnenie bez zjednodušovania, bolo by treba 3-hodinovú stopáž. V takom prípade by sa možno zvažoval oscar aj v jednej z hlavných kategórií a všeobecné povedomie o filme mohlo pretrvať do súčasnosti. ()

Reklama

liquido26 

všechny recenze uživatele

Přestože se mi novověk snažili vyučující na FF systematicky znechucovat po dobu několika let a částečně uspěli, zůstala pro mě i tak určitá slabost pro tuto dobu, takže jsem si tento snímek odehrávající se v období restaurace Stuartovské monarchie (restaurace - restoration - znovunastolení na trůn, takže nečekejte žádný film o tom, jak si Karel II. otevřel restauraci a vařil tam, zatímco mu Downey léčil psa :-)) velmi užil. Zezačátku jsem se trochu nudil a přišlo mi to o ničem, ale postupně se rozehrál moc zajímavý příběh se skvělými postavami ztvárněnými skvělými herci. Downeyho snad ani není potřeba zmiňovat (po těch iron manech nebo Sherlockovi je docela nezvyk ho vidět oholenýho :-)), dále mě zaujal Sam Neill coby démonický král Karel II., jednoduchá, pološílená a geniální Meg Ryan a v neposlední řadě také Ian McKellen, který hrál sice malou roli, ale dodával jí správné charisma. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Mladý floutek Merivel je talentovaným adeptem lékařského řemesla, víc než studiem a knihami je však zaujat proháněním sukní a hledáním způsobů, jak si bez většího úsilí co nejblahobytněji užívat. A pokud život u dvora znamená vzdát se kariéry doktora i vlastní svobody, budiž, za ten přepych a pohodlí to přece stojí. Nebo ne? Budoucí Iron Man a Sherlock Holmes se skvěle popasoval s rolí zhýčkaného přestárlého puberťáka a jeho trnitou cestou za dospělostí. Před lety mě první polovina filmu nudila, druhá nadchla a závěr dojal. Momentálně mě první polovina tolik nenudila, druhá se mi líbila a závěr... moučkovým cukrem posypaný turecký med s cukrovou vatou, brrrrrr. Pozitivní dojem každopádně přetrval - hlavně díky perfektní dobové atmosféře, výbornému obsazení a s tím souvisejícími hereckými výkony. 74% ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

O Času smyslnosti rozhodně nelze uvažovat jako o "seriózním" historickém dramatu. Je to romantická, dobová moralitka o napraveném hříšníkovi, která má v lecčems blízko ke kostýmním francouzským velkofilmům 60. a 70. let a la Angelika. Silnou stránkou snímku je výprava a hvězdné obsazení, produkční zázemí velkého amerického studia se nedá zapřít. Film je natočený s lehkostí, představuje sympatické spotřební zboží, které se trapně nepodbízí a k historickým reáliím přistupuje s určitou důstojností. Navíc umí hodně šikovně pracovat s emocemi, dojímá a baví přesně tam, kde to autoři zamýšleli. Dokonce ani použitá klišé tady neuráží. Je to kultivovaná žánrová podívaná, o něco vstřícnější k ženskému publiku. Celkový dojem: 75 %. ()

Galerie (16)

Reklama

Reklama