Reklama

Reklama

Godzilla

  • Československo Probuzená zkáza (více)
Trailer

Obsahy(1)

Japonsko dalo světovému filmu mnoho velikánů, ale žádný z tvůrců ani herců se co do známosti nemůže měřit s padesátimetrovým monstrem celosvětově známým pod poangličtěným jménem Godzilla. Úspěch původního filmu, který držíte v rukou, odstartoval boom filmových monster v Japonsku, jejichž popularita se udržela až dodnes. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (160)

classic 

všechny recenze uživatele

Katastrofické (veľko)filmy so zvláštnymi efektmi, síce príliš často nevyhľadávam vo svojom hľadáčiku, ale ak už teda nejaký mám k svojej priamej dispozícii, tak sa ním nechám i veľmi rád unášať, a to konkrétne naprieč mimoriadne ničivým dianím, čoho nie je vôbec žiadnou výnimkou ani zrovna tento predstaviteľ filmového žánru - kaiju s hlavným titulom Gojira, ktorá môže dokonca tiež evokovať i ničivé zemetrasenie Kanto z roku 1923, a to ani nehovoriac o zhodení atómových bômb na Hirošimu a Nagasaki v roku 1945, skrátka, z každého rožku trošku, čo by určite potvrdila nielen taká, obzvlášť nadrozmerná gorila King Kong, ktorou sa mimochodom títo tvorcovia, na čele so vskutku vizionárskym režisérom, Iširóom Hondom, nechali voľne inšpirovať, ale zároveň aj postava zoológa Jamaneho v podaní vari renomovaného herca Takašiho Šimuru, ktorá pomerne dosť často vysielala「varovné signály」, à la symbolika jadrového holokaustu, ktorý je (neu)stále aktuálnym i v aktuálnom 21. storočí... • Toľko podstatných informácií hneď na samý úvod, keď ma k tomu ešte následne zaujal i monštrózny REV tohto extrémne zmutovaného, rádioaktívneho, prehistorického stvorenia, ktoré zo seba súčasne chrlilo i veľmi štipľavé plamene, čo je v spoločnej kombinácii, extrémne nepríjemnou skutočnosťou pre všetkých obyvateľov toho prostredia, ktoré sa znenazdajky ocitlo v neuveriteľných troskách, ako po skazonosných zemetraseniach, či povedzme po ohlušujúcich výbuchoch rakiet, a tak pre toto monštrum azda platí len mocná zbraň v podobe『likvidátoru kyslíku』, ktorý vynašiel istý vedec, a opäť sme v začarovanom kruhu... • Ďakujem pekne, na jednej strane určite kvitujem, že som sa konečne zoznámil s touto nespochybniteľnou klasikou, ktorej som nakoniec udelil iba priaznivé *** , keďže na strane druhej si pre zmenu zas myslím, že je predsa trochu zastaralou, kvôli čomu sa vonkoncom neodvážim byť so svojim výsledným hodnotením, ba o čosi viacej odvážnejším, nakoľko mi to svedomie akosi nedovoľuje, aby som tentoraz mierne prižmúril jedno očko, i keď jednoznačne uznávam, že snímka mala niečo do seba. ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Měl jsem možnost vidět tuto legendu v originále a jsem za to neskutečně rád. Po tolika letech je to neuvěřitelná zábava. Pozorovat, jak dětská autíčka a letadýlka rozdupává obrovský pravěký ještěr a do toho běhá "pirát", který má super zbraň a navrch je tu japonská verze Morgana Freemana, který celý film jen šokovaně kouká. Asi se diví, v čem to vlastně hraje. Rozhodně mě to nalákalo na další části a věřím, že lidé, kteří měli tu možnost sledovat toto monstrum v kinech se bavili výborně. Ač z každé scény přímo čiší zastaralost, tak před muzikou klobouk dolů. Hudba zde prohlubuje atmosféru, kde se dá a při scénách ničení domů (papírových krabic) jsem si dokonce lámal hlavu, kde bych dnes sehnal soundtrack. Chtěl jsem dát 5 hvězd, ale přeci jen se jedno mínus našlo...moc se tam mluvilo, což mi v japonštině (a bez titulek) hlava nepobírala. ()

Reklama

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Godzilla je v prvé řadě snímek, který zásadně odsuzuje jaderné zbraně se vším jejich využitím. Až po tomto principu přichází touha po natočení originálního monster-movie, který se stal klasikou a předznamenal tak vznik snad stovky pokračování, remaků, parafrází, parodií a vykrádaček. Jako samotný film je Godzilla na svou dobu velmi dobrým dílkem se slušnými efekty. Herecké snažení bych zde moc nezmiňoval. Je, jak už to tak u podobných filmů bývá, velmi chudé. Ale to není problém, jde tu hlavně o poselství, které snímek nese a které je už od začátku všem jasné. Velmi zásadní klasika, kterou by si nikdo neměl nechat ujít. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Vizuálně a trikově ne sice tak dokonalé jako bezkonkurenční King Kong (1933), ovšem svojí myšlekou a hloubkou neuvěřitelné dílo. První Godzilla podle mne vůbec není komerční záležitostí o monstru, ale kritikou zbrojení, válečných hrůz bombardování Japonska za II. sv. války, strachu z dalších válek atd. Godzilla je zde archetypem "války", "zla", "temnoty" ... Neuporazitelné, neuchopitelné a zejména stále přítomné cosi, hrozba, se kterou se Japonsko do dnes obtížně vyrovnává. Podle mne jde o bezprostřední kritiku válčení a zbrojení ve všech jeho ohledech. Výborné herecké výkony, výborný závěr a akt sebeobětování. Výborné všechno ... To že se na tento kult nabalily desítky dalších komerčních "monster movies" je už věc druhá a podle mne s nimi tento první díl nemá vůbec nic společného ... ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Konečne som sa odhodlal pustiť si pôvodný film o godzille. V roku 1954 ho natočil japonský režisér Iširó Honda. Nie som priaznivcom ázijskej kinematografie, ale také kultové dielo ako je "Gojira" som predsa len chcel vidieť. Pozrel som si ho v pôvodnom znení (po japonsky) s českými titulkami. A to bola asi chyba. Príšerne mi vadilo to kvílivé štekanie. Japonština je pre mňa len neznesiteľnou kakofóniou citoslovcí. Trhalo mi to uši. Tento starý, čiernobiely snímok je síce klasika, ale nabudúce keď budem mať chuť vidieť godzillu, siahnem radšej po niektorej hollywoodskej popkornovej verzii. ** ()

Galerie (27)

Zajímavosti (58)

  • K 60. výročí filmu byla v USA do kin uvedená digitálně zrestaurovaná verze filmu pod názvem Godzilla: The Japanese Original. V ní jsou vynechány scény s Raymondem Burrem, které byly v původní verzi pro americkou distribuci, přibyly dříve vynechané scény, které odkazovaly ke shození atomových bomb na Japonsko během druhé světové války, např. scéna s dívkou, která říká, že když přežila bombardování Nagasaki, tak přežije i útok monstra. Film se dočkal taky přepracování titulků do hovorověji znějící angličtiny. (Zdroj: salon.com) (KlonyIlony)
  • Vo svojej dobe to bol najnákladnejší japonský film. (beso74)
  • Po úspěchu filmu založil režisér Honda společnost, která produkovala nepříliš kvalitní filmy o monstrech. (SeanBean)

Související novinky

Godzilla -1.0 dostane i černobílou verzi

Godzilla -1.0 dostane i černobílou verzi

21.12.2023

Nová inkarnace nejslavnějšího monstra japonské kinematografie od studia Toho Company je nečekaným (skromným) blockbusterovým hitem letošního roku. Snímek Godzilla Minus One s odhadovaným rozpočtem… (více)

FUTURE GATE - Sci-fi Film Festival 2019

FUTURE GATE - Sci-fi Film Festival 2019

18.02.2019

6. ročník festivalu science fiction filmů a kultury letos v únoru a březnu postupně zavítá do 4 českých měst. Těšit se můžete na mezigalaktické novinky i legendy žánru, které si znovu vychutnáte na… (více)

Reklama

Reklama