Reklama

Reklama

Sežráni zaživa

(festivalový název)
  • USA Eaten Alive (více)
Trailer

Obsahy(1)

Zchátralý hotýlek na turisticky atraktivním místě se během jednoho večera změní ve vražednou spirálu, kterou rovným dílem pohání krokodýl v nedalekém močálu a šílený válečný veterán, toho času vedoucí hotýlku. (5150)

Videa (1)

Trailer

Recenze (57)

Kusko.t2 

všechny recenze uživatele

Ťažká ptákovina! Ak by titulky filmu neuvádzali meno režiséra, ani by ma nenapadlo, že za tento umelý a nezaujímavý horor môže práve Tobe Hooper, režisér predchádzajúceho THE TEXAS CHAIN SAW MASSACRE. Podobne ako u tejto Hooperovej prvotiny, aj v tomto prípade sa údajne režisér nechal pri tvorbe filmu inšpirovať skutočnosťou, konkrétne príbehom amerického sériového vraha Joea Balla. Joe mal v tridsiatych rokoch dvadsiateho storočia zabiť 20 žien práve spôsobom, ktorý tak toporne Hooper zrežíroval – t.j. prostredníctvom papule domáceho aligátora. Verte, že ak ste videli plagát filmu, najväčšiu porciu z krvilačného aligátora máte za sebou. Vo filme sa prakticky neobjaví! Hlavnou výplňou lacného hororu s minimom atmosféry a ešte menšou porciou krvavých nechutností, je preto postava Judda, miestneho šialenca vlastniaceho malý hotel s jazierkom, ktorého jediný herecký prejav je postavený na ksichtoch a úškleboch. Judd mi výzorovo trocha pripomínal amerického autora a klasika literárneho hororu, Stephena Kinga :) V tomto prípade teda takého zapraseného, neustále šklebiaceho a vlasatého pošuka, pobehujúceho po svojom malom hotely ako slepý Quasimodo s kosou :) ### Aj to minimum nechutností, ktoré "Eaten Alive" obsahuje, si dokázali všimnúť pozorní cenzori. Vo Veľkej Británii to bola známa BBFC, ktorá už v roku 1978 nepustila do kín nezostrihanú verziu, ale iba Cut. Podobne tomu bolo aj čo sa týka následnej distribúcie VHS nosičov do požičovní (vydanie štúdiom "VCL"). V júli roku 1982 prichádza distribučné štúdio “Vipco“ so svojou Uncut verziou filmu. Cenzori z BBFC to ale nenechali len tak, čoho výsledkom bolo udelenie banu z júla roku 1983, vyplývajúceho z umiestenia filmu na zoznam "Video nasties". Všetky nosiče sa z trhu museli preto stiahnuť. Ban hororu "Eaten Alive", v Británii známy pod názvom “Death Trap“, pominul v decembri 1985, kedy sa zo zoznamu vyradil. Následný release štúdiom “Vipco“ z roku 1992 ošetrený certifikátom BBFC (Rated:18), bolo potreba skrátiť o 25 sekúnd, aby vyhovoval zaradeniu. Uncut je na britskom trhu k dispozícii od roku 2000, kedy je remasterovaná verzia uvoľnená na DVD nosičoch zásluhou distribučného štúdia "Tedderwick" (Rated: 18). ()

topi 

všechny recenze uživatele

Typický příklad toho, že Tobe Hooper na začátku své kariéry prostě uměl. Pozdější jeho tvorba už stála za prd, nebo ani za ten prd ne. Tohle je prostě atmosféra, šílenost a hlavně nehorázný psycho, umocněný ještě šílenějšími industriálními zvuky ne nepodobných jako v Texas chainsaw massacru. Však také autor hudby je sám pan režisér, stejně jako u Texasu. Šílený zvuky se ještě střídají s klasickou vidláckou country kotlíkářskou hudbou, která tam pořád hraje z rádia, bud v hotelu, nebo v bordelu, nebo na policejní stanici. Film je fakt řádně ujetej, když se v hotelu ubytuje páreček s malou holkou a ten chlápek začne vyvádět, že mu vypadlo oko a hledá ho po koberci, uff!! V hlavních rolí jsou pošahanej magor z hotelu, mladičkej "Fredy Krueger", pár nadherných kozatých holek, policajt, malinká holčička, kosa, hrábě a roztomilej krokoušek. Překrásnou roli má hlavně špinavej hotýlek a jeho okolní prostředí včetně "výběhu" pro krokodýla. Masakrozní hustej špinavej uchylnej film, ovšem ne pro každého. Ještě bych zapomněl na Snoopyho - chudáček malej. ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Hooper mě fascinuje. Nejdřív natočí nejlepší horor všech dob, v němž každý aspekt perfektně funguje a splňuje svůj účel, a následně zplodí výtvor ne nepodobný omezeným fantaziím chovance Jedličkova ústavu. Sem tam probleskne záchvěv zajímavého nápadu a smrdí z toho kromě narcistického odkazování k sobě samotnému i jakási úcta ke klasikám žánru, avšak takovéhle prznění inteligence a vkusu je to poslední, co by si klasiky (včetně Hooperova předešlého filmu) zasloužily. Chybí logika, chybí postavy, které by nebyly debilní, a zcela schází zde potřebný nadhled. A párek odhalených koz a jedna hláška Roberta Englunda to nemohou zachránit... ()

hladass 

všechny recenze uživatele

Po naprosto geniálním TCM, Hooper natočil další buranský horor a i v něm ukázal, že se nebojí natočit film po svém... Extrémně bizarní kousek plný šílených postav (zejména psychopatický buran s kosou a nadržený Robert "Freddy" Englund stáli za to), odhalených koziček a docela brutálních vražd (tady Hooper narozdíl od TCM hodně přitvrdil a krví nešetřil)... A když k tomu člověk připočte hladového krokodýla a parádní atmosféru (na konci filmu ne nepodobnou TCM), vyjde mu hodně originální horor, na který se rozhodně stojí za to podívat... ()

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Tobe Hooper znovu potvrzuje, že je mužem jediného filmu. Tahle absurdní story o hotelu v bažinách, který disponuje nenažraným domácím mazlíčkem, úchylným provozovatelem a bizarní klientelou je naštěstí alespoň lehce nadprůměrná a to hned z několika důvodů. Tím prvním je zdařilé variování opulentní dekorativnosti nejlepších děl Rogera Cormana (neustále se valící mlha, rudé odstíny, uzavřený prostor), dvojkou zase odkazy na Hitchcocka (sprcha + hotel) a do třetice svou buranskou stylizací a ansáblem tragických herců. Zdá se, že v případě „vidláckých“ hororů platí pravidlo, že čím více je potlačena „standardní mainstreamová slupka“, tím více se následnému produktu dostává autenticity a syrovosti. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (4)

  • Volně založeno na příběhu o Joe Ballovi (známém také jako modrovous z jižního texasu nebo krokodýlí muž). (Chatterer)

Reklama

Reklama