Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Britský povídkový film, který by si neměl nechat ujít alespoň jednou za život žádný příznivec této kinematografie. 9 příběhů, které spojuje jediné - metro. Některé příběhy jsou vtipné, jiné smutné. (PX)

Recenze (17)

Leoric 

všechny recenze uživatele

Maximálně originální příběhy z nenáviděných dopravních prostředků. Každá povídka má svoji vlastní poetiku, vtip a nenudí až do poslední vteřiny. Třešní pak jest poslední povídka, která místo otřepaných filozofických teorií, co nás čeká po životě, přináší krásný audiovizuální proud melancholické energie. A pocity mají větší sílu, nežli věhlasné myšlenky, protože když cítíme něco opravdového, nepoužíváme zkázu prokletého lidstva, mozek. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Historky z metra jsou obecně dost ujetý. Na druhou stranu jsou dost i poplatný době a prostředí, ve kterém se natáčely a svoje místo na scéně určitě mají. Pro mě ale průměr. A ten sotva. V podobném stylu se dá natočit třeba Trainspotting, ale to musíte být borec v podobě Dannyho Boyla. Tady na to ani jeden nedosáhl. ()

Reklama

k212 

všechny recenze uživatele

Docela zajímavý projektík, a tak trochu zastrčený. Nevím, zda byly "Historky z metra " natočeny přímo pro televizní vysílání, ale neškodily by ani v kině. Povídky jsou vůbec zajímavým vyjádřením jejich tvůrců - na velmi omezeném časovém prostoru pobavit nebo pozlobit diváka je docela fuška. A konstatuji, že tady jsem se opravdu bavila. Sice se jedná spíše o humor ostrovního ražení, takže frenetické salvy smíchu se neozývaly a asi ani nebudou, no a jistě jsou zde zastoupeny i příběhy smutnější (Můj táta lhář, Ptáček v hrsti...). Už první kratičká povídka a musím podotknou, že opravdu povedená, jasně vystihuje následující charakter vyprávění... Krátká stopáž je jeden z faktorů, které udrží diváka v bdělé pozornosti po celou dobu, kdy vám jakoby náhle propluje před zrakem soubor devíti odlišných příběhů, které spojuje jediné - metro. No a nakonec to nejlepší - zvučná jména v titulcích, jak na herecké i režisérské listině - opět každý pes jiná ves, a právě v tom tkví krása tohoto filmíku různorodé filmařské vyjádření. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Poviedkový film, ktorý tvoria niekoľkominútové mikropoviedky odohrávajúce sa v metre. Je dosť ťažké vystavať niečo zmysluplné na ploche pár minút, ale zopár vydarených vtipných etúd sa tu nájde. Samostatné hodnotenie epizódiek: 1. Pán dokonalý - hviezdne obsadená nuda. 3/10. 2. Nadržanec - jednoduchý nápad, dynamické tempo, vtipný priebeh. Až mi bolo toho chudáka aj ľúto. Ale zasmial som sa na ňom. Jednoznačne najlepšia poviedka. 8/10. 3. Lúčny koník - naťahovaná poviedka so slabou pointou. 5/10. 4. Môj otec klamár - Ďalšia priemerná poviedka na konci ktorej som si povedal: to bolo všetko? 5/10. 5. Kosť - Príliš poetické a pre mňa WTF. 2/10, 6. Ústa - Hnus. 1/10. , 7. Vrabec v hrsti - Divné ale celkom milé. 5/10. 8. Púčik - Ďalšia nenápaditá nuda. 4/10. 9. Krádež - Dobrá poviedka, ale pointu som odhadol hneď, takže ma to zase až tak nedostalo. 6/10. Celkovo som z toho sklamaný. Z deviatich poviedok stoja za zhliadnutie len dve. Zvyšok napriek krátkej stopáži nudí. ()

llollita 

všechny recenze uživatele

Mám moc ráda záměnu rolí - mám tím na mysli, že je vážně skvělý nápad nechat režírovat herce. Každá historka je svá a jedinečná stylem i pojetím. Někdo bere režii více akčně a klipovitě (Bob Hoskins - první historka se slečnou která vzrušuje všechny přítomné pány) někdo více komorně (Ewan McGregor - historka se ztracenou tramvajenkou a nalezenou inspirací). Film netrpí nudou ani nepospolitostí - metro je totiž skvělý spojovák. Vedle maďarských Revizorů je to další film, na který čas od času vzpomenu při jízdě pražskou podzemkou. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (5)

  • Režiséři museli pracovat ve zběsilém tempu - každý z režisérů měl jen pár dní na to, aby natočil krátký povídkový příběh, jejž si sám vybral a upravil. (Lynette)
  • Celosvětová premiéra proběhla 12. listopadu 1999 na Mezinárodním filmovém festivalu ve Stockholmu. (BMW12)
  • V treťom príbehu sa jedna z postáv predstaví ako Tony Montana, politický utečenec. Vo filme Scarface (1983) hrá postavu s týmto menom a osudom herec Al Pacino. (BlackTom)

Reklama

Reklama