Reklama

Reklama

Maltézský sokol

  • USA The Maltese Falcon (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Soukromý detektiv Sam Spade přijímá od půvabné klientky zakázku, která ho postaví nejen do role podezřelého z vraždy svého společníka, ale především do čela nemilosrdného lovu na černého sokola, který je klíčem k obrovskému majetku. Ve tvrdé hře o peníze i o život kličkuje před podezřívavou policií, chladnokrevně kombinuje se zájmy gangsterského klanu a cynicky překonává vztah, kterému by mohl podlehnout. Poznámky: Vynikající režijní debut Johna Hustona a filmový přepis detektivního příběhu klasika americké drsné školy Dashiella Hammetta. S Bogartovým Samem Spadem přichází na filmové plátno antihrdina a tzv. film noir, zobrazující korupci, zradu, zklamání, cynismus a deziluzi. Maximálně respektuje Hammettovu předlohu a získává nominaci na Oscara za nejlepší film roku 1941. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (243)

H34D 

všechny recenze uživatele

Máltézský sokol, jakožto první ryzí film-noir, představuje hlavní postavu jako sebevědomého až drze arogantního leadera-samotáře, který si i navzdory tomu, že není žádný dobrák od kosti, dokáže získat jakéhokoliv diváka. Líbí se nám totiž jeho coolovost, rázný styl, jakým věci řeši a závidíme mu jeho chytrost a prozíravost, jež mu umožňují elegantně proplouvat zrádnými a nemilosrdnými vodami filmu-noir. Bohužel samotný děj na mě působil poněkud těžkopádně a nebavil jsem se tak, jak bych si představoval. 7/10 ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Kdo by odolal spatřit Maltézského sokola na minivelkém plátně v kině Konvikt? Očividně leckdo, sál byl tradičně poloprázdný. Mně to však nedalo a jediné, čeho jsem se skutečně děsil, byla malá kolonka v programu hlásající: "simultánní překlad (česky)". Mé obavy se bohužel vyplnily do puntíku. Nejsem sice v simultánním dabingu zas tak zběhlý, ale to, co předvedl mně neznámý tlumočník, bylo skutečně trestuhodné, obzvláště v tomto typu filmu stavějícím především na dialozích a hereckých výkonech. Nedořečené věty, mumlání, přeskakování, nesmysly a půlminutové opoždění byly na každochvilkovém pořádku. To pak bylo těžké vžít se do této klasiky! I přesto, že se "dabér" snažil snímek zprotivit, co to dá, nepovedlo se mu to zcela a malé střípky proklouzly i tak. Vynikající atmosféra ( musím v dohledné době spatřit více filmů noir), herci k zulíbání (obzvláště představitel Caira - Peter Lorre) a na dobu vzniku překvapivě ostré tempo. Moc dobrý počin, který by se v ideálních podmínkách stal počinem výborným. Simultánní dabing v Ponrepu už nikdy více... ()

Reklama

InJo 

všechny recenze uživatele

Klobouk dolů. Jestli si nějaký film zaslouží přídomek 'cynický', pak je to právě Maltézský sokol. I na dnešní dobu plnou nejrůznějších kousků 'pokleslého' žánru, od rádoby drsných (i když leckdy zábavných) sračiček typu Pravidla vášně až po skutečné kulťáky (Gauneři, Pulp Fiction), působí postavy mimořádně prohnile a záporně - jeden podrazácký hajzl vedle druhého. Ale nebýt neskutečného výkonu Humphreyho Bogarta a perfektně natempované Hustonovy režie, asi bych se tak dobře nebavil... 80 % ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Klasická kriminálka drsnej školy, ktorá tvorila vzorce nového žánru, aj keď o tom asi ani nevedela. Nie je to pre mňa vrchol filmu noir, stretol som sa s premyslenejšími príbehmi a prepracovanejšími postavami, ale pamätám si, že som sa pozrel asi po hodine dvadsať na hodinky v domienke, že sa pozerám na film asi tak 45 minút. Maltézsky sokol je tak svižne a zábavne natočený, že mu aj dnes môže ťažko nejaká krimi konkurovať. ()

Sonnery 

všechny recenze uživatele

Z názvu se může zdát, že se jedná o příběh z komunistického sletu důchodců, kteří jsou oděni v šortkách a tílku během procvičování zdravého ducha. Nikoli, sokol je detektívka. Naprosto ideální pro deštivé nedělní odpoledne k bábovce a čaji. Ale od kultovního filmu a od Houpliho, po tom, co jsem viděl Casablancu, bych přece jenom čekal krapet víc. A když to srovnám s tím výletem na Kokořín... ()

Galerie (82)

Zajímavosti (50)

  • Pred filmom zarábal Humphrey Bogart (Samuel Spade) 400 amerických dolárov týždenne, po filme už 3500. Len pre ilustráciu, veľká hviezda George Raft, ktorému bola ako prvému ponúknutá hlavná rola vo filme, zarábal v tom čase týždenne 4000 amerických dolárov. (marlon)
  • "Maltézský sokol" byl údajně inspirován "Kniphausenovým jestřábem," obřadní nádobkou zhotovenou v roce 1697 pro George Williama von Kniphausena, hraběte Svaté říše římské. Nádobku vykládanou drahokamy nyní vlastní vévoda z Devonshire a je součástí tzv. “Chatsworth collection“. (džanik)

Související novinky

Co dalšího chystá tvůrce Dámského gambitu?

Co dalšího chystá tvůrce Dámského gambitu?

09.12.2020

Seriál Dámský gambit na Netflixu zaznamenal obří úspěch, dokonce takový, že krátce po jeho premiéře vzrostl zájem o šachovnice s figurkami o desítky a někde dokonce i stovky procent. Jednu z… (více)

Reklama

Reklama