Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nový čas, nová odysea, a nová šance rozluštit záhadu mise Jupitera z roku 2001. Členové posádky na palubě Leonova jsou na cestě za setkáním se stále vesmírem plující lodí Discovery. Posádka zatím netuší, že se brzy ocitne tváří v tvář osudu samotného lidstva. Ten bude spočívat na křemíkových bedrech znovu probuzeného počítače HAL-9000. Tímto filmem natočeným podle pokračování slavného románu Arthura C. Clarka "2001: Vesmírná odysea", dokázal režisér Peter Hyams (Kozoroh jedna, Outland) natočit pohlcující sci-fi film navazující na svého předchůdce, avšak se svým rukopisem. Píše se rok 2010. Čas zjistit, že nejsme sami. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (258)

Matty 

všechny recenze uživatele

Přes úpornou snahu se mi z hlavy nepodařilo na dvě hodiny vytěsnit povědomí o existenci Kubrickova meisterwerku, načež bylo obtížně snobsky neohrnovat noc nad „ne až o tolik lepšími“ triky, myšlenkovou plytkostí a častou doslovností (v závěru je dokonce vyřčena nejpravděpodobnější „funkce“ monolitu). Nicméně, obdivuji Hyamsovu tvrdohlavost a dobře si uvědomuji, že vzhledem ke svým možnostem natočil pozoruhodný film, který nejvíce trpí tématickou rozvětveností. Země žhne stále trvající (a ne již tak) studenou válkou, posádka složená z Američanů nehovořících rusky a Rusů hovořících anglicky řeší vzájemnou nevraživost, HALovy psychologické hry a řadu problémů rázu technického, případně metafyzického (Dave Bowman ještě neřekl své sbohem). Vzniklo stylově čisté, bohužel obsahově přeplácané sci-fi, jež postrádá „nadsmyslové“ scény dvatisícejedničky, ale zároveň elegantně krouží kolem svých hloupějších žánrových spřízněnců. Zajímavé je složení posádky (Helen Mirren jsem nepoznal vůbec, Jana Třísku okamžitě), zajímavá je i pointa, která vám rozžhaví mozkové závity obzvlášť při znalosti originálu (byl poslední záběr symbolem kompletně nového začátku?), cokoliv sebezajímavějšího ovšem nezvrátí fakt, že i kdyby třeba vznikla Třetí, Čtvrtá a Pátá, Vesmírná odysea bude navždy jenom jedna. 70% Zajímavé komentáře: tron, 902 10 ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Kubrickov film je bomba, s ktorou sa môže zrovnávať máloktorý film. Vedel to aj Peter Hyams, a preto je 2010 podstatne iná ako 2001. V podsatete je to film, ktorý dokonale prenáša na plátno knižnú Clarkovskú sucharinu, ktorá je zaujímavá, určite však nedáva podnet na filozofovanie. Spočiatku som bol trochu rozladený, keďže zo začiatku sa nič zázračné nedeje, akonáhle sa však filmík začal tváriť ako horor, pohltil ma. 2010 však nie je o strachu ani o réžií či efektoch - je o príbehu, ktorý je Clarkov a aj celý film pôsobí Clarkovskejšie ako jeho predchodca. 2010 má posolstvo a zaujímavo rozvíja, resp. vysvetľuje Kubrickovo veľdielo. Odporúčam hlavne tým, čo nezvládli Kubrickovu víziu.... ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Překvapivě se mi to líbilo o něco víc, než 2001. Ono ne že by bylo 2001 špatné, to ne, jenom mi připadalo strašně (a zbytečně) utahané, zatímco 2010 mě nenudilo ani na minutu. Fungovalo to perfektně už od první minuty, bavilo mě to celou dobu, má to hned několik zajímavých scén, filmařsky je to dobré, trikově je to dobré, děj není blbý, má to atmosféru, napětí, zajímavý závěr... Prostě to má přesně to, co to mít mělo a taky to má. I HAL tu byl. 2001 je sice podané umělecky, ale je nudné, zatímco 2010 si na žádné umění hrát nechce a přesto funguje perfektně. I když, nedalo by se uměním označit už jenom to, že někdo natočil fakt dobrý film který funguje po všech stránkách? Každopádně, líbilo se mi to a nemůžu jinak, než dát 5* ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Byť 2010 režiséra Petera Hyamse nedosahuje takových kvalit jako jeho předchůdce, tak i přesto je zde nabíledni ocenit fakt, že snímek se vlastně nesnaží jít ve stopách Kubrickova počinu, nýbrž se ubírá svou vlastní. Tato poněkud "jednodušší" cesta, po níž k divákovi kráčí je opět rámována ikonickým soundtrackem, sympatickými hereckými výkony a na svou dobu přelomovou vizuální stránkou, což ze snímku 2010 činí velmi vydařené sci-fi, k němuž se budu vždy velmi rád vracet. Skvělá práce! PS: Česká stopa velmi potěšila! „All these worlds are yours, except Europa. Attempt no landing there. Use them together. Use them in peace.“ ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,TIEŽ SA MI TO STALO KEĎ SOM TU BOL PRVÝKRÁT." ,,KEDY SI TU BOL PRVÝKRÁT." ,,NIKDY." __ ,,2010", pokračovanie azda najslávnejšieho sci-fi filmu všetkých čias, má viacero chýb súvisiacimi nielen s jeho napojením na ,,prvý film", ale tiež v celkovom dramaturgickom, obsahovom i profesnom prístupe. Z celkového hľadiska nejde o zlý film, ale o dobrý priemer. Snímke predovšetkým uškodila celá politická rovina, ktorú nakoniec príliš nepotrebuje a jej použitie o to zbytočnejšie, že o nič také nešlo predtým ani Kubrickovi. Ako napísal ktosi v diskusii, ozaj prichádza ku strate nadčasovosti príbehu. Krátkozrakosť tvorcov umiestniť do roku 2010 - teda do pomerne ďalekej budúcnosti - súperenie medzi USA a ZSSR sa dá ospravedlniť iba pálčivosťou vrcholiacej Studenej vojny, vtedy veľkého problému sveta. S takouto predstavou budúcnosti toho obdobia som sa však v kinematografii nestretol prvý raz. Treba povedať, že po obsahovej stránke ,,Druhá vesmírna odysea" disponuje hutnejším dejom, väčším počtom dialógov a teda i doslovnejších vysvetlení, pritom by sa z príbehu dalo vyťažiť aj viac. O väčšinu oscarových možností ju toho roku obral Formanov ,,Amadeus", hoci treba pripustiť, že aspoň cena za zvuk je pomerne otázna a víťazstvo ,,Indiana Jones a chrám skazy" v kategórii vizuálnych efektov nie je tiež úplne zaslúžené. Po technickej stránke je ,,Rok prvého kontaktu" aj po rokoch stále na veľmi slušnej úrovni a efekty zostarli iba minimálne. Skôr mi chýbala výraznejšia atmosféra, aj keď jej neprikladám za vinu, že som počas sledovania dva razy zaspal, pretože sa mi to stalo aj pri Kubrickovi a vo všeobecnosti v poslednej dobe takmer pri každom filme. (3240. hodnotenie, 219. komentár k filmu) ()

Galerie (57)

Zajímavosti (17)

  • Ve filmu se astronauté přesunují z kosmické lodi Leonov na Discovery a zpět, na oběžné dráze planety Jupiter. Tato největší planeta ale má přitom mimořádně silné radiační pásy. Uvádí se, že jejich energie je zhruba tisíckrát vyšší než energie v radiačních pásech Země. Tato silná radiace může za to, že na většině měsíců Jupiteru nikdy nepřistane pilotovaná výprava, ani sebelepší stínění totiž nedokáže zajistit, aby mise nebyla sebevražedná. (Ganglion)
  • Při odpojování stanice Leonov od Discovery probíhá odpočet jak v angličtině (9..0), tak v ruštině (10..1), přičemž v kapitánka Tanya Kirbuk (Helen Mirren) při odpočtu vynechala číslovku 4. (Pavian)
  • Natáčelo se ve státech USA – Nové Mexiko, Kalifornie a D.C. (Varan)

Související novinky

8th KRRR! – 70MM Film Fest Krno

8th KRRR! – 70MM Film Fest Krno

05.04.2013

Jedinečnou možnost vidět na velkém plátně tituly jako Hello, Dolly!, Star Wars: Epizoda VI – Návrat Jediů, 2010: Druhá vesmírná odysea, Mistr, Střihoruký Edward, Smrtonosná past a další budou mít… (více)

Reklama

Reklama