Reklama

Reklama

Destination Moon

Trailer

Obsahy(1)

Súkromný podnikateľ chce pripraviť expedíciu na Mesiac skôr než sa tam dostanú Rusi. Americkí astronauti sa vydávajú na let. Po pristátí stavajú mesačnú základňu, no nie sú si istí, či majú dostatok paliva na let späť na Zem... (matriosa)

Zajímavosti (10)

  • Ve filmu vidíme použití koncepce „přímý let“ (Direct Ascent), tj. jedné velké nedělené rakety pro start ze Země, přistání na Měsíci, opětovný start a návrat na Zemi. Tato koncepce je kvůli hmotnosti velmi problematická (vyžaduje výrazně silnější nosnou raketu). Avšak eliminuje rizika setkávacích manévrů ve vesmíru, proto měla v USA nejdříve podporu. (Jarek572)
  • Raketa, kterou astronauti letí, nápadně připomíná V2 – v r. 1950 jediná úspěšná velká raketa. Její koncepce se pod vedením Vernera von Brauna Američané drželi i při prvních skutečných kosmických letech. (Jarek572)
  • Snímek byl Americkým filmovým institutem v roce 2008 uveden v žebříčku 10 nejlepších sci-fi filmů "AFI's 10 Top 10". (Kmotr76)
  • Film je založen na novele Roberta A. Heinleina "Rocket Ship Galileo". Po uvedení filmu do kin napsal stejnojmennou povídku Destination Moon. Robert A. Heinlein se podílel na finální podobě scénáře a posloužil také jako vědecký poradce režiséra.
    (Kmotr76)
  • Film získal na prvním Berlínském filmovém festivalu Bronzového berlínského mědveda pro nejlepší thriller a dobrodružný film. (Kmotr76)

Reklama

Reklama