Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Známý pražský advokát JUDr. Oldřich Lukášek má byt s výhledem na Vltavu, a přátele v pražské kavárně Slavie. Přesto uposlechne svého lékaře, aby se přestěhoval z Prahy na venkov. Jeho novým působištěm se tak stává malé městečko Mezihoří a prvním případem stará venkovská babička Márová, které synovec dluží sedm a půl tisíce korun a odmítá je vrátit. Jako odměnu za pomoc obdaruje vděčná babička Lukáška králíkem. Přestože je brzy zavalen dalšími případy, od vykradače aut Pastyříka až po žárlivce Vránu, který v hádce bodl svou družku, jeho hlavním zájmem zůstává causa králík, tedy babička Márová... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (100)

Kri-kri 

všechny recenze uživatele

Co je proboha na tomto filmu komediálního? Že vychcaný synovec obere svou starou tetu o téměř 8 litrů (v 70. letech poměrně vysoká suma), aby si mohl vozit prdel v drahém auťáku, u soudu zapírá jak Fučík a nakonec po těžkém úsilí advokáta v docela přesvědčivém podání Kopeckého (jedno z mála pozitiv filmu) babka, která svůj spor platí živými králíky žalobu stejně vezme zpátky? Nebo snad že chlap z nešťastné lásky k ženské, která mu nasadila parohy půl roku bručí ve vazbě a nakonec skočí pod auto? Já v tom filmu žádné komediální prvky jaksi nenacházím, když už, tak se jedná o poměrně pesimistickou tragikomedii s notnou dávkou černého humoru. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Jestli mělo jít skutečně o komedii, nevím, kam se z ní vytratil všechen humor. Životem i právničinou unavený Miloš Kopecký sice z posledních sil bojuje za princip, ale film je natolik napresován konkrétními právnickými poučkami, že jako moralita selhává. Spíše plní úlohu návodu, jak by se uvědomělí občané měli chovat, aby moudrým a spravedlivým advokátům nepřidělávali žaludeční vředy. Coby exemplum k demonstraci správných postupů pro jistotu posloužil banální případ, v němž nejde o život ani o politiku, nýbrž „jen“ o peníze. S režií stylem „čím více toho pojme jeden záběr, tím lépe“ jde o nesmírně unylou a neatraktivní náhražku za západní soudní dramata, která alespoň dokáží navodit pocit, že, co se týče spravedlnosti, ještě lze něco změnit. 50% ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Tak tyhle peripetie právnického stavu z období normalizace se nikdy nezařadí do zlatého fondu československých filmů...a to i přesto, že tu po roce 1989 máme onu problematickou kontinuitu právního řádu... a dokonce ani kvůli faktu, že tohle točil v normalizační éře právě Jaromil Jireš, tvůrce takových skvostů Nové vlny, jako byl Žert či Valerie a týden divů...jedině charisma Miloše Kopeckého tuhle ,,komedii" drží nad vodou... ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Vynikající a nestárnoucí anibychneřeklžekomedie o výkonu advokátní praxe nejen za minulého režimu. Místy můžete Kopeckého Lukáškovi vyčítat jistou "morální flexibilitu" (k čemuž vždycky radím položit si otázku "Jak byste chtěli, aby se choval váš advokát, když za ním přijdete s tím, že potřebujete vytáhnout z průšvihu?"), ale jeho svaté rozhořčení a nezapomenutelná slova citovaná Tosimem jsou tím, co bychom si měli z tohohle počinu legendárního režiséra odnést. Pro advokátní stav má Causa Králík o několik řádů větší půvab, protože klienti, ti se za těch víc než třicet let vůbec nezměnili...:) ()

hemul 

všechny recenze uživatele

Pamatam si na ten film z detstva, ked som sa na neho dival s velkym ocakavanim srandy a'la Hogo Fogo z Joea. Sranda nebola, ale sklamany som nebol. Zda sa mi teraz, ze ten film ma velmi ovplyvnil. Zvlast posledne slova, ktore v nom odzneju: Ci budeme s darebakmi stale len prehravat? Ci sa im neoplatime rovnakym sposobom? .... Nie....Uz som stary, aby som menil svoje sposoby. Na to si spomeniem vzdy, ked ma to laka pouzit darebacke sposoby. Pozrel som si ho vcera po rokoch a nenasiel som v nom jedine slabsie miesto. Bezchybny. Cudujem sa, ako mohol vzniknut taky pravdivy film v realnom socializme. Derava strecha a kvapkajuci plafon na suude, skepticky sudca, tesiaci sa hajzel. A uprimna sekretarka a optimisticky advokat, ktory veri tomu, co robi. Cista rezia, kamera, hudba, fantasticki herci, ktorym vojvodi Milos Kopecky, lebo nie Hogo Fogo, ale JuDr. Lukasek je jeho najvacsou filmovou rolou. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (2)

  • Scény v restauraci byly filmovány na rozhledně Bramberk, dále se filmovalo v Lučanech nad Nisou, Haraticích a v Železném Brodě. (M.B)
  • Snímek byl v roce 1980 vybrán do soutěže Un Certain Regard festivalu v Cannes. (trojúhelník)

Reklama

Reklama