Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po automobilové nehodě se na operačním sále ocitnou téměř dvě mrtvé ženy – stařičká docentka historie (S. Budínová) a krásná a hloupá volavka zlodějského gangu Yvetta (T. Brodská). Pro záchranu alespoň jedné z nich se dva lékaři (K. Roden, J. Hartl) rozhodnou pro experiment a zdravý mozek docentky transplantují té, která nehodu zavinila. Z bezvědomí se tak probudí žena s tělem a tváří mladé dívky, ale s myšlením staré intelektuálky... Film s prvky sci-fi, který natočil režisér J. Jireš na námět J. Moserové, se zamýšlí nad lidskou identitou a časem, který je člověku na tomto světě vymezen. Zápas vědomí s hmotou, duše s tělem, mládí se stářím sehrála v excelentní faustovské studii v dívčí podobě T. Brodská, která získala za tuto „dvojroli“ Českého lva za nejlepší hlavní ženský herecký výkon. (Česká televize)

(více)

Recenze (75)

krvavamera 

všechny recenze uživatele

Vynikající herecký výkon, zdá se ovšem, jakoby za celkové stáří organismu mohlo jen opotřebením mozku, proto se například moje maminka podivovala, proč se Brodská belhá jako stařena, když by mohla mít svěží pohyby mladice, neb ji nic nebolí. Alzheimer je věc jiná. Po zajímavém, pěkně rozjetém začátku stojícím na vědecko-fantastickém podnětu film směřuje po trochu předvídatelné cestě k nedotaženému konci. Taková oddychovka na nedělní odpoledne pro důchodkyně, která však nepostrádá jistou svěží dávku humoru, a oplývá i filozofickými a humanistickými ambicemi. Technické zpracování některých "subjektivních" pohledů je jedním slovem otřesné a rušilo mě více než cokoli jiného. Na to, že to je české, mohlo být hůř. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Představte si film o chudém člověku, co vyhraje milion, ale do konce filmu chudák neví, co si s ním má počít, až o něj nakonec přijde. Bavilo by vás to? Že ne? Tak se na DVOJROLI vykašlete. Zajímavá je jen námětem, který je ale scenáristicky i technicky tristně pohřben (že by ta stařecká uondanost byla tvůrčím záměrem?) a svou mimořádně otravnou hrdinkou. ()

Reklama

Decker 

všechny recenze uživatele

Namet je velmi zajimavy, ale zpracovani je tristni. Cely film defacto stoji na vykony Terezy Brodske, kterou mam sic velmi rad, ale bohuzel jeden kun tezky povoz sam dlouho neutahne. Krome velmi dobreho vykonu Terezy Brodske, stoji take za zminku dobre zapracovana hudebni linka, ale misty je uz velmi ohrana a jednoduse se zni stava klise. Skoda tak trochu promarnene sance, ale film je to prinejmensim zajimavy. ()

Hombre8 

všechny recenze uživatele

Sci-fi po česku. Tento žánr je vždy tak trochu tenký led, hlavně pro nemilovníky báchorek a pohádek. Tady se to povedlo, dalo by se říct, napůl. Právě díky českému pojetí, které na rozdíl od přehršle většinou tupých zahraničních snímků vždy má aspoň nějaký filosofický přesah a něco k přemýšlení nebo aspoň zamyšlení. Brodská už zralá, Roden se ještě hledá, Hartl ve standardní póze. Nebýt to často utahané, hodnocení mohlo být lepší. ()

messi@h odpad!

všechny recenze uživatele

Nosná myšlenka, tj. jak si stará osoba poradí s mladým zevnějškem a se související "druhou šancí", se ve filmu úplně utopila. Půl filmu Brodskou neustále někdo mlátí (místy bezdůvodně a nelogicky), když už ji nemá kdo mlátit, neví scénárista co dál, a tak ji nechá senilnět. Herci hrají bez výjimek dost špatně, chybu bych hledal u režiséra. Ani Brodská nehraje nic moc. Vlastně až v poslední čtrthodině se jakž takž snaží vyjádřit svoje stáří, ale působí nedůvěryhodně, dost přehrává. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (2)

  • Závěrečná scéna s Terezou Brodskou na lavičce je točena v Brně v Bjornsonově sadu, ovšem v reálu lavička v parku není a nikdy nebyla. (bo.rec)
  • Českého lva 1999 za Nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli získala Tereza Brodská. (M.B)

Reklama

Reklama