Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uma ThurmanováGérard Depardieu, králova přítelkyně a umělec francouzské kuchyně, se setkávají uprostřed velkolepých slavností Ludvíka XIV... Píše se rok 1671. Francouzský šlechtic Ludvík Bourbon, kníže z Condé se topí v dluzích a jediným východiskem jak získat finance, je požádat krále Ludvíka XIV. o velení ve vojenském tažení proti Holandsku. Král je pozván s celým versailleským dvorem na zámek de Chantilly, a Condé svěří svůj další osud do rukou Françoise Vatela, svého vrchního šéfkuchaře. Geniální Vatel, proslulý přípravami opulentních hostin a nejvybranějších lahůdek, připraví třídenní podívanou, na kterou král nesmí jen tak zapomenout. Ludvík XIV. přijíždí na návštěvu i s královninou dvorní dámou Anne de Montausier. Vatel je krásnou ženou okouzlen a stává se sokem v lásce nejen svému panovníkovi, ale i královu důvěrníku markýzi de Lauzun. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (91)

misterz 

všechny recenze uživatele

Dvor Ľudovíta XIV. sa teda vedel baviť. A to sme ešte nevideli Versailles, ešte len tam by vynikol talent majstra Vatela, pre ktorého tie tri dni návštevy kráľovskej výsosti boli hotovým peklom. Ono pobaviť a uspokojiť rozmarný a dekadentný kráľovský jazýček nebola žiadna hračka, zvlášť keď sa do toho pripletie pekná dvorná dáma. Príbehovo je to síce jednoduchšie, zato sa tu však dozvieme veľa užitočných informácií – napr. ako prebiehalo vykonávanie veľkej kráľovskej potreby (podobnú stoličku som videl v jednom múzeu) alebo ako sa dali riešiť mnohé kulinárske problémy náhradou za niečo iné a pod. Bol som spokojný aj s výpravou a sympatickou hereckou zostavou. 75/100 ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Načančané jedlo a dobové tance v ére obľúbených dekadentných parochní či umelých znamienok krásy bohato prekrýva príbeh toho, kto sa snažil cítiť slobodu. Fakticky síce skôr len prispieval k rozmarom mocných. Keď si uvedomí, že je najmä bábkou, rozhodne sa zobrať život do vlastných rúk. Pozerateľná jednohubka. ()

Reklama

Jimmy15 

všechny recenze uživatele

Hezký historický film o přípravách oslav na dvoře Ludvíka XIV. Snímek na mě působil dobře a líbil se mi, ale jedna věc mě zklamala a to výběr herců. Myslím si, že Uma Thurman a Tim Roth nebyli moc dobrou volbou pro tento snímek. Nebo alespoň na mě moc dobře nepůsobili. Jinak osobně film hodnotím kladně a příběh i dobře odpovídal délce, takže téměř žádné části nebyly moc dlouhé a utahané. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Vybraná společnost, vybraná krmě. Měli ale rozmazlený žaludek, honily je mlsné, nevybíravé chutě. Dosáhla výš. Setli ji. Zapálená hlava bohatýra múz dvorní zábavy v rozkolu s mocností nabobů narcistní výbavy. Mistr, jehož um nesl se slavnostně nádvořím, zahradami, mistr člověčí etiky, o jaké kdy slyšelo podzámčí. Sám odemkl si klíčem celu, oblízl smetánku na tři prsty, nakrojil i královský hermelín. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Depardieu zkrátka tento povedený koprodučňák táhne, jako ostatně mnoho jiných filmů. Zde lze pochválit i tu skvělou výpravu a takové ty pěkné věcičky, co dělají filmařské řemeslo uměním. Opravdu skvěle udělaný film, z kterého se člověk mimo jiné dozví, jak vznikla třeba taková šlehačka, nebo že dna se dá lečít čerstvou papouščí krví. A můj děd k tomu jen dodává, že jsou to kecy, že lepší je prý Ibalgin. Zda to má vyzkoušené nevím, plánuju se ho zeptat až u magazínu Víkend. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (1)

  • Vatel zahajoval filmový festival v Cannes 2000. (Hal_Moore)

Reklama

Reklama