Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uma ThurmanováGérard Depardieu, králova přítelkyně a umělec francouzské kuchyně, se setkávají uprostřed velkolepých slavností Ludvíka XIV... Píše se rok 1671. Francouzský šlechtic Ludvík Bourbon, kníže z Condé se topí v dluzích a jediným východiskem jak získat finance, je požádat krále Ludvíka XIV. o velení ve vojenském tažení proti Holandsku. Král je pozván s celým versailleským dvorem na zámek de Chantilly, a Condé svěří svůj další osud do rukou Françoise Vatela, svého vrchního šéfkuchaře. Geniální Vatel, proslulý přípravami opulentních hostin a nejvybranějších lahůdek, připraví třídenní podívanou, na kterou král nesmí jen tak zapomenout. Ludvík XIV. přijíždí na návštěvu i s královninou dvorní dámou Anne de Montausier. Vatel je krásnou ženou okouzlen a stává se sokem v lásce nejen svému panovníkovi, ale i královu důvěrníku markýzi de Lauzun. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (91)

asirtes 

všechny recenze uživatele

Jeden červený bobek navrch za tú opulentnú šaškáreň na zámku Chantilly 21.-24. apríla roku páne 1671, čo nemá historickej obdoby. A ktorú v podstate spôsobil celú tento šikovný Monsieur. To ako sa s tým vyhrali Joffé a jeho banda fakt potešilo, pobavilo, udivilo... To či si tu miestny budú honiť triko na margo nejakej historikej nepresnosti je ich vec, každopádne len ťažko sa dá niečo kvitovať na základe výlevov madam Sevigné. Byť tam a zažiť tú extravagant banquet párty tisícročia! A v parochni! ()

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Velkolepé, výpravné, pupkaté, roztodivné. Tphle všechno by z filmu jenž zasahuje nějaké historické události dělalo vyjímečné dílo, ovšem dalším bodem, který sem záměrně vycucnul je scénář. Vatel je něco jako pohádka, kde celou dobu mluvíte o nějakém strašídle a až na konci řeknete, že si jen princezna zapomněla vyčistit zrcadlo. Na jednu stranu jsem se dozvěděl, že francouzská smétánka za dob Ludvy 14tého byla hodně podivná, takže zaměstnání jako utírač zadku krále mě nikterak nepřekvapilo. Slavnosti, jejich design a prostě to všechno kolem, to by bylo na čtyři hvězdičky, jenže nemůžete zapomínat, že tam má být taky láska, romantika. Že příběh, který sice popisuje strohá fakta obsahuje taky milostnou zápletku. No a právě tu odbyli stejně tak rychle, jako řidič se třema promile svou spanilou jízdu. Takže po herecké stránce dobré, po vizuální chvalitebné, žel po příběhové rozmanitosti dostatečné. Takže tři hvězdičky a půlka za to žrádlo, díky kterýmu se mě zmocnil neukojitelný pocit hladu. ()

Reklama

Decker 

všechny recenze uživatele

Nadherna vyprava a celkova krasa tohoto filmu z nej jen cisi. Je to opravdu velice prijemny a krasny pribeh z dob vlady Ludvika XIV. Krasne jsem si u nej odpocinul a mel z nej proste prijemny pocit. Ctyri hvezdicky davam za film a patou davam za neskutecnou namahu, kterou museli vynalozit filmari, kdyz pripravovali jednotlive sceny a kulisy a vsechno ostatni. To se musi ocenit! ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Joffé, ako sa dalo čakať, vôbec netrocharčil a pripravil výpravou bohatú a premyslenú historickú šarádu. Druhé výrazné plus je výber herca do úlohy Vatela, Depardieuov dobrácky výraz (aspoň svojho času) pôsobí dostatočne kontrastne ku všetkým slizkým postavám nie príliš epického príbehu, najmä v porovnaní s Rothom. No a tak sme sa dostali aj k problému č.1 a to je samotný príbeh, ktorý asi bude aj dôvodom, prečo sa z filmu stal prepadák aj medzi prepadákmi. Osobne mi je to ľúto keď vidím v každom detaile takú snahu všetkých tvorcov. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Vatel patří mezi ty filmy, které s úžasem sledujete díky jejich výpravě a víte, že hlavní představitel si svoji práci skutečně užíval. Aby také ne, když má vyhlášený bonviván Gérard Depardieu působit jako věhlasný šéfkuchař v nejjiskřivějším období francouzské historie, musí to zákonitě být doslova zdrcující podívaná. Přidejte společnost charakterních herců jako je Tim Roth a Uma Thurman, k tomu už jen lehce poprášit vybranou klasickou hudbou s příspěvky dalšího mága, Ennia Morriconeho. Co vzejde, když máme takhle zaděláno? V případě Vatela sedmdesátiprocentní film, protože si nakonec uvědomíte, že se tu toho setsakra málo událo, a to i v měřítcích životopisného filmu. A protože hodnocení je zatím výš než 70%, které dávám já, uděluji tři hvězdičky. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (1)

  • Vatel zahajoval filmový festival v Cannes 2000. (Hal_Moore)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno