Reklama

Reklama

Interview s upírem

  • USA Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles (více)
Trailer 1

Napij se ze mě a budeš žít věčně... Když americká spisovatelka Anne Riceová publikovala svůj první román Interview s upírem (1976, česky 1996), kniha se nesetkala s právě vlídným kritickým ohlasem, ale stala se natolik oblíbenou, že autorka v následujících desetiletích vydala celkem jedenáct pokračování známých pod souborným názvem Upírská kronika. Bylo jen otázkou času, kdy o látku projeví zájem Hollywood. Na začátku devadesátých let filmová práva získala společnost Davida Geffena a pověřila autorku napsáním scénáře. Režie se ujal irský tvůrce Neil Jordan, který dosáhl velkého úspěchu působivým dramatem Hra na pláč. Film Interview s upírem (1994) byl kritikou přijat vesměs kladně a stal se velkým diváckým hitem. Hlavní roli upíra Louise, vyprávějícího svůj více než dvousetletý životní příběh mladému novináři, vytvořil do té doby jen málo známý Brad Pitt, který se rázem stal populární hereckou hvězdou. Jeho partnerem v úloze upíra Lestata byl Tom Cruise, jehož obsazení bylo sice zpočátku předmětem rozporných reakcí (autorka dávala přednost Rutgeru Hauerovi), ale po dokončení filmu byla jeho nezvykle záporná postava přijata s respektem. Ohlas snímku podnítil určitou obrodu upírské tematiky, která byla později úspěšně prezentována především formou televizních seriálů, např. Pravá krev nebo Upíří deníky. Film je věnován předčasně zemřelému Riveru Phoenixovi, který měl původně hrát postavu mladého novináře, jehož nakonec ztělesnil Christian Slater. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (738)

lamps 

všechny recenze uživatele

Nežli horor je tento film spíše netradičním a místy dojemným vyprávěním o životě a utrpení v zajetí nesmrtelnosti, které je naštěstí podáno dostatečně poutavě, aby divák neměl nejmenší problém s dvouhodinovou délkou. Jestli někdo očekává mrazivý nekompromisní horor se spoustou lekaček, tak je tu opravdu na úplně špatné adrese. Interview s upírem má sice velmi zvláštní a chvílemi trochu ponurou atmosféru, ovšem hlavním účelem rozhodně není vyděsit k smrti. Režisér se svou myšlenkou spíše hodně sází a spoléhá se na emotivní projev jednotlivých herců, který je bez vyjímky úžasný, ať už ďábelský Tom Cruise, trpící a vzlykající Pitt nebo malá a neuvěřitelně přesvědčivá Kirsten Dunst, a který dělá z tohoto snímku tak noblesní a vyjímečnou podívanou. ()

Kusko.t2 

všechny recenze uživatele

No bez príkras - zdalo sa mi to predsa len trocha divné, nevyvážené, ale zato s dobrým hereckým obsadením. Niektoré scény boli pre mňa nepochopiteľné, asi ich dostatočne nedomysleli (alebo som si ich zle vysvetlil ja). Atmosféra dosť kolísavá, miestami napínavá, miestami trochu nudná. Ťažko hodnotiteľný film. Neviem čo si mám o ňom poriadne myslieť. ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Upíři nesnáší česnek, upíra zabijete zaražením kůlu do srdce, upíři trnou při pohledu na krucifix. Kecy, kecy, kecy – alespoň podle tohoto existenciálního hororu s příměsí černé komedie. Interview s upírem není typem filmu, od kterého bych čekal zázraky. Retrospektivně vyprávěný životní příběh jednoho nesmrtelného, po krvi lačnícího elegána? To nebude nic pro mě. A prvních pár minut opravdu nebylo. Teprve, když se film překlene přes rozvláčnější úvod a na scénu nastoupí na svůj věk naprosto famózní Kirsten Dunst a s ní přijde i nějaký ten hravě morbidní nádech („Až přišel den, kdy zatoužila po vlastní rakvičce“), začne příběh nabírat ty správné grády. Neil Jordan dokázal hravě a s přehledem zkrotit zástup hereckých hvězd, stejně tak množství žánrů, jež nejasně bledá upírská maska skrývá. Již dlouho jsem neviděl tak výborně zrežírovaný film. Ta lehkost, ta plynulost přechodu od scény lidsky dojemné ke scéně nelidsky kruté, od romance k akčnímu thrilleru. Nádherné, přitom ani na okamžik hloupé či povrchní, naopak stejně jako upírská rasa vznešené. Interview s upírem nese při své zábavnosti nejednu myšlenku. Nic, z čeho byste si sedli na zadek, jenom obyčejné otázky k zamyšlení. Podle mě byli upíři (pakliže přistoupíme na celou tu mystifikaci okolo jejich existence) jenom pozéři, naoko pohrdající čímkoliv s pevně daným řádem a podobných lidí je také dnes mnoho. Akorát se za své masky nedokáží skrývat s nonšalancí Toma Cruise a Brada Pitta, jež zde představují svár konservatismu a modernismu. Nebo je všechno mazaná hra s divákem, jak naznačuje parádně cynický konec? S jistotou vím jediné: „Já chci ještě krev!“ 90% Zajímavé komentáře: Marius, ScreamJay, sud, Faidra, Madison, Shaqualyck, FateKEEPER ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Uznávám výtečné herectví Cruise a Pitta i vystižení a přesnou charakterizaci žánru. Ale to je vše. Vlastní upírství, spousty mrtvol lidských i krysích, včetně dvou pudlíků, mne nechávají filmově zcela chladným. Tento typ filmu mi nic neříká, naopak se mi víceméně hnusí, jakkoliv mi násilí např. v kriminálkách nebo ve válečných filmech nevadí. Sorry. Trailer: http://www.csfd.cz/film/4883-interview-s-upirem/videa/ ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Plachetnice vystřídaly parníky, které chrlily nekonečné menu chutných cizinců." Bledý jsem, špičáky mám ostře nabroušené, jakmile vidím dámský krk, tak koušu, takže jsem … upír? Tady něco nesedí. Mám totiž rád česnek, sluneční světlo mi nevadí a ženil jsem se v kostele. Takže asi nejsem upír, žádný mi ani nikdy nevysál krev a filmům o upírech se vyhýbám jako Lestat de Lioncourt svěcené vodě. Nicméně jedna poměrně vnadná okolnost mě kdysi donutila pokecat si s upírem a já musím uznat, že to bylo o moc lepší, než dostat dřevěným kůlem do srdce nebo lodičkou do koulí. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (43)

  • Film je adaptací stejnojmenného románu, který vyšel poprvé v roce 1976. Anne Rice poté pokračovala v "Upířích kronikách" až do roku 2018. Série čítá celkem třináct románů, u nás většinou nevydaných: "Interview s upírem" (1976), "Upír Lestat" (1985), "The Queen of the Damned" (1988), "The Tale of the Body Thief" (1992), "Memnoch the Devil" (1995), "Upír s tváří anděla" (1998), "Merrick" (2000), "Blood and Gold" (2001), "Blackwood Farm" (2002), "Blood Canticle" (2003), "Princ Lestat" (2014), "Prince Lestat and the Realms of Atlantis" (2016), "Blood Communion: A Tale of Prince Lestat" (2018). Ságu rozšiřují ještě dva romány z cyklu "Nové příběhy o upírech": "Pandora" (1998) a "Vittorio the Vampire" (1999). V 90. letech Rice propojila tento svět se svou další sérií, "Trilogií čarodějnic rodiny Mayfair", obsahující knihy "Hodina čarodějnic" (1990), "Lasher" (1993) a "Taltos" (1994). (NinadeL)
  • Líbací scény postav Brada Pitta (Louis) a Kirsten Dunst (Claudia) hercům vadily a chtěli je vyškrtnout. Autorka předlohy Anne Rice na nich ale trvala. Kirsten Dunst se tak vůbec poprvé před kamerou líbala. (Nancy...)

Související novinky

Tom Cruise se vrací k Warnerům

Tom Cruise se vrací k Warnerům

10.01.2024

Když byl Tom Cruise ještě jednadvacetiletým mladíčkem, jeho průlomem byla role Joela Goodsena, jenž si ve filmu Riskantní podnik chtěl vyhodit z kopejtka. Ten vzešel ze slavného studia Warner… (více)

Film Music Prague 2014

Film Music Prague 2014

20.07.2014

Americký skladatel Elliot Goldenthal, který je držitelem Oscara® za hudbu k filmu Frida, a britský skladatel Patrick Doyle, jež je autorem hudby k velkofilmům jako Thor, Harry Potter a Ohnivý pohár… (více)

Cruise, Pitt a jízda do pekla

Cruise, Pitt a jízda do pekla

24.12.2013

Pokud se tohle povede, dvě vyzrálé megahvězdy se objeví na plátnech bok po boku už podruhé – určitě si vzpomenete na hororový epos Interview s upírem, kde Cruise trénoval Pitta v prokousávání tepen.… (více)

Interview s Ježíškem

Interview s Ježíškem

10.12.2011

Anne Rice, autorka desetidílné knižní série Vampire Chronicles, podle které vznikly filmy jako Interview s upírem či Královna prokletých, překonala koncem devadesátých let vážné zdravotní potíže,… (více)

Reklama

Reklama