Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Michael Collins, muž a film, se nemusí hrbit. Muž je hrdina, jehož taktika boje se stala vzorem pro ostatní zápasy 20 století, státník, který sjednal odtržení Irska od Velké Británie, politický mučedník, zavražděný pro velký cíl, za nějž žil a dýchal. Film je epický triumf, „stejně odvážný a upřímný jako Statečné srdce“ (Jack Mathews, Newsday)... (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (101)

misterz 

všechny recenze uživatele

Priznám sa, o Michaelovi Collinsovi som doteraz vedel prakticky veľkú nulu, takže prínosom je, že som po filme do istej miery informačne bohatší. Na druhú stranu je ale otázne, do akej miery tam niektoré udalosti boli prifarbené. Ale to je vedľajšie, pretože aj napriek snahe o dramatizáciu, je na celom filme najlepšia hlavne charizma Liama Neesona a záver, aj keď sa určite mnohí diváci musia čudovať, prečo jednal tak nerozumne.  Bolo jasné o čo ide. Samovražda? Ťažko povedať. Celkovo rozporuplné dojmy, čakal som viac. Priemer. 60/100 ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Mě ten film nepřijde nějak extra úžasný, ale spíš mě tedy udivují dějiny Irska. Jestli si něčím obdobným opravdu prošli, tak to měli hodně dlouho cestu...Zároveň mi to přišlo částečně absurdní a tedy ve výsledku proti sobě stáli Irové a ty masakery - tak to byla síla. To bylo to, co se mi na filmu líbilo nejvíc - ty boje a ta touha něčeho dosáhnout. Herecky mě skvěle překvapil Rhys Meyers :) To jsem koukala a za něj dobrý vstup do "vyššího světa filmu". Sem tam mi to přišlo dost sentimentální (hlavně milostné rozmluvy o tom, jak Collins posílá vzkaz a to znamená, že se mezi tímto krásným milým povídáním zabíjí plno lidí - na tom by nebylo nic neobvyklého, to jsme mnohokrát již viděli, ale tady je to tak lacině natočeno :D ) Bavil mě Aidan Quinn více než Neeson. ()

Reklama

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Miesto romantickej vložky s Kitty by som viac ocenil bližšie objasnenie sporu medzi Collinsom a De Valerom, ktorého vnútorné pochody boli v poslednej scéne iba letmo načrtnuté. Sám režisér Neil Jordan uviedol, že nechcel, aby De Valer pôsobil v očiach divákov ako ten, kto stál za smrťou Collinsa. Nerozumiem teda, prečo ho práve tak vykreslil. Inak je však Michael Collins výbornou životopisnou drámou, ktorá vhodne dávkuje emócie a napätie až do očakávaného finále. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Terorista, patriot a vrah bojující s Angličany, vlastními lidmi a sám se sebou v ilustračním snímku o historické postavě. Film popisuje legendu, nikoliv živého člověka, má spoustu rysů heroického vyprávění: hrdinný boj Davida s Goliášem, zrada nejbližšího spolubojovníka, smrt ze zálohy z rukou zbabělce. atd. Není to špatný film, spíš průměrný, i když kazí to povinný milostný motiv. Možná kdyby tu holku hrál někdo jiný, než okoukaná hvězda J. Roberts. Nic proti ní, ale na tenhle typ snímku se nehodí. /16. 4. 13./ ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Roku 1920 prochází Irsko bouřlivou proměnou a stává se svobodnou zemí. V čele událostí stojí bojovný Michael Collins, jehož osudy líčí životopisný film Neila Jordana s Liamem Neesonem v titulní roli. První polovina snímku je naprosto strhující, ale přesně v půlce filmu nastane zlom a filmu dojde zřetelně dech. Pak už se toho moc neděje, a vše, co bylo tak skvěle rozběhnuto, vyšumí do ztracena. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (30)

  • Collinsovo (Liam Neeson) auto má poznávaciu značku „15 D1“. Avšak tento registračný formát bol zavedený v Írsku až v roku 1987. (Arsenal83)
  • Liam Neeson měl při natáčení 43 let, zatímco skutečný Michael Collins zemřel v 31 letech.. (D3VIL)
  • S rozpočtom odhadovaným na 25 miliónov dolárov to bol vo svojom čase jeden z najdrahších filmov, aké kedy boli v Írsku vyrobené. (Arsenal83)

Reklama

Reklama