Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Žižkovská balada Karla Kachyni o lidech malých i velkých a láskách ztracených i nalezených.  Žižkov, jedno z nejstarších pražských předměstí, které si zachovalo svůj svéráz, již několikrát upoutalo pozornost filmařů. Také Karel Kachyňa se po Láskách mezi kapkami deště opět vrátil na Žižkov a natočil zde film na motivy novely Vladimíra Kučery Blázni a děvčátka. Na scénáři s ním spolupracoval Karel Čabrádek. Příběh třináctiletého chlapce Jirky je situován do padesátých let. Pro žižkovské kluky a holky mělo toto na první pohled nehostinné prostředí své romantické kouzlo. Na Vítkově a kolem trati se odehrávají jejich hry, rvačky, ale také první erotické zážitky. I Jirka, který žije sám s otcem, zde prožívá své první lásky, touhy i bolesti. Naváže zvláštní přátelství s žižkovským podivínem, bláznem Pepíčkem Várlichem, mohutným mužem s mentalitou dítěte. Žižkovská balada o lidech malých i velkých, ztracených i nalezených, byla natočena v roce 1989, premiéra se konala v prosinci. Třináctiletého školáka Jirku hrál Radim Špaček, který v roce 1995 jako student FAMU natočil svůj první film Mladí muži poznávají svět. V dalších rolích uvidíte Milana Šimáčka, Pavla Nového, Josefa Somra, Jana Hrabětu a Zdeňka Žáka. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

kozloid

kozloid (hodnocení, recenze)

Je zvláštní, že režisér Kachyňa obsadil do hlavní role neherce.

hippie2222

hippie2222 (hodnocení, recenze)

Mám dojem přesně opačnej než někteří - na 89. rok je tam reflexe padesátejch žalostně málo, jde to po srsti skoro přizdisráčsky, takvý to: "Uděláme hodnej rodinnej film, kterej nám nebude ani v době perestrojky činit u vrchnosti potíže". A tak je to hodný až moc. Erotiky minimum, bláznů pár, nic, co by šlo někam na dřeň. Finální scéna přejetýho Pepíčka vlastně dokonale vystihuje Kachyňův přístup - zcela jistě tušil, jak asi vypadá člověk přejetej vlakem. Ale ukázal nám Pepíčka s odřeným čílkem, to mě poser. Tak to už je lepší to natočit tak, aby mrtvolu divák vůbec nespatřil, když jsme tak útlocitný. A takhle je to v tom filmu se vším. Zapomenutelnej slabší průměr.

martincba

martincba (hodnocení, recenze)

*Rozmontováva lavičku na ktorej sedí.* "Varlich?..Varlich?..Varlich je blázen." :D :D

Ignor

Ignor (hodnocení, recenze)

Zvláštní, ten film se mi líbil, ale před tím jsem ho nikdy neviděl ! Zaznívají v něm věty typu "vy komunisti kradete lidem něco, na čem celý život dřeli...". V 88. roce ??? To ho museli zahrabat hodně hluboko do trezoru, že to je - alespoň z mého pohledu "novinka".

Reklama

Reklama