Reklama

Reklama

Týpci a zbraně

  • USA War Dogs (více)
Trailer 2

Film byl natočen podle skutečného příběhu dvou přátel (Hilla a Tellera), čerstvých dvacátníků žijících během války v Iráku v Miami Beach, kteří se rozhodli plně využít málo známou vládní iniciativu umožňující malým firmám ucházet se o zakázky americké armády. Přes skromný začátek začali zanedlouho vydělávat velké peníze a žít na vysoké noze. Ale situace dvojici hlavních hrdinů přeroste přes hlavu ve chvíli, kdy se jim podaří získat zakázku v hodnotě 300 miliónů dolarů na dodávky zbraní afghánské armádě – ale jak později vyjde najevo, obchod, do kterého je zapleteno pár velmi pochybných lidí, nemá vůbec nic společného s americkou vládou. (Freeman Ent.)

(více)

Zajímavosti (44)

  • Neoficiální název filmu je „Arms and the Dudes“ podle knihy „Arms and the Dudes: How Three Stoners from Miami Beach Became the Most Unlikely Gunrunners in History“ spisovatele a novináře Guye Lawsona. Česká distribuce použila pro název snímku překlad názvu knihy namísto oficiálního War Dogs. (Saur.us)
  • Efraim Diveroli (Jonah Hill) vytáhne ze svého auta zbraň Heckler & Koch MP5K-PDW ráže 9x19mm. (dc125)
  • Timeline: Obsazení bylo oznámeno na začátku roku 2015. Scénárista Stephen Chin vycházel (kromě skutečného příběhu) také ze svých zkušeností z Iráku. Natáčení mělo začít ve druhé polovině dubna 2015 v Miami a mělo trvat několik týdnů. Natáčet se však začalo již 2. března. Do kin se dramedie podle skutečného příběhu podívala 19. sprna 2016. (Hal_Moore)
  • David Packouz je o čtyři roky starší než Efraim Diveroli. Ve skutečnosti je však Jonah Hill o čtyři roky starší než Miles Teller. (Hal_Moore)
  • Filmový veletrh zbraní v Las Vegas je spojením dvou skutečných veletrhů. Prvním jen Shot Show, který se v Las Vegas koná každý rok. Tím druhým je IDEX v Abú Zabí, kde se vystavují tanky a rakety. (Hal_Moore)
  • Scény z Albánie byly natočeny v Rumunsku. Bashkimova žena (Liliana Cristina Circei) ve skutečnosti mluví rumunsky. (L_O_U_S)
  • Jonah Hill (ve filmu jako Efraim Diveroli) kvůli roli přibral 20 kg na váze. (cihlenka)
  • Při natáčení v Miami se pro film používalo tajné jméno AK-47. (avitakova)
  • Skutečný Efraim Diveroli se odmítl setkat s Jonahem Hillem. Hill na to řekl: „Jsem na to zvyklý. Pokud je člověk vůči mě agresivní, když ho mám hrát, tak je to asi dobré znamení.“ (avitakova)
  • Autor predlohy Guy Lawson uviedol, že filmári správne zachytili ducha všetkých skutočných udalostí, ale vo finále nezachytili to, o čom sa snažil písať. Tvrdil, že film sa v závere sústredil na osud dua, no jeho kniha/článok, aj keď z ich pohľadu, bol o systéme ako takom. (Real Tom Hardy)
  • Starý sovietsky sklad so zbraňami v Albánsku (nachádzal sa v Rumunsku, kde sa natáčalo), v skutočnosti patril v minulosti samotnému kráľovi Rumunska. Bol to jeho osobný hangár. (Real Tom Hardy)
  • Aj keď sa vo filme povie, že skratka AEY nič neznamená, v skutočnosti to boli iniciály detí Efraimovho otca, ktorý prvotne firmu založil – Aaron, Avigail, Avrohom, Efraim a Yeshaya. (Real Tom Hardy)
  • Jediným spojencom Albánska počas komunizmu bola práve Čína. Takmer 80% všetkých dovezených produktov pochádzalo z Číny. Bolo preto viac než logické, že všetka munícia taktiež pochádzala z Číny. (Real Tom Hardy)
  • Aj keď sa ústredná dvojka rozhodla prebaliť čínske náboje AK-47 7.62 do obalov bez označenia, v skutočnosti by to moc nepomohlo, nakoľko je na každom náboji vyrazený rok výroby aj informácie o továrni, kde boli vyrobené. (Real Tom Hardy)
  • Zaujímavým správne uvedeným detailom je, že na vládnej webstránke s kontraktmi je Beretta uvedená ako model 92, čo je civilné označenie. Vojenské označenie je M9. Nakoľko sa však neskôr dozvieme, že pištole putujú k irackej polícii, civilné označenie 92 je správne. (Real Tom Hardy)

Související novinky

Ana de Armas opět mezi špióny

Ana de Armas opět mezi špióny

14.12.2020

Sympatická herečka Ana de Armas, jejíž kariéra započala v erotickém thrilleru Nebezpečné pokušení s Keanu Reevesem, a později pokračovala snímky jako Týpci a zbraně, Blade Runner 2049 nebo Na nože,… (více)

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Reklama

Reklama