Reklama

Reklama

The Florida Project

  • Česko Florida Projekt (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Nedaleko Disneylandu na Floridě stojí řada kdysi populárních pestrobarevných motelů. Okouzlující šestiletá Moonee (Brooklynn Prince) a její přátelé, kteří si naplno užívají léta, bydlí v jednom z nich. Radost ze svobody, potulování a neodolatelných kopečků zmrzliny nemá nudný a složitý svět dospělých šanci ohrozit. Co na tom, že její 22letá máma (Bria Vinaite) každý týden divoce shání peníze na činži a pozdními platbami dráždí starostlivého správce Bobbyho (Willem Dafoe). Je na čase seznámit se s novou sousedkou a naplánovat dalších pár průšvihů! Režisér Sean Baker přichází s neobyčejně silným snímkem, který se stal miláčkem kritiků i diváků ihned od svého uvedení na festivalu v Cannes. (Aerofilms)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (218)

Hoyt 

všechny recenze uživatele

I přesto, že se ve filmu objeví téma pedofílie, prostituce, drog a různé jiné kriminality tak je to všechno jen okrajové a celý film se věnuje úplně něčemu jinému a proto je tak krásný a milý. Ke konci jsem osobně čekal nějakou větší pomoc od postavy Bobbyho ale nestalo se a proto jsem byl lehce zklamaný. I tak ale pěkné 4*. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Několik dní po projekci a pořád na ten film musím myslet. Je to neuvěřitelně „barevný“ film, nejenom díky kameře, která s chutí snímá křiklavě zabarvenou architekturu na periferii Floridy, ale i co se týče pocitů. Pocitová jízda na horské dráze, která má až nakažlivý energický drajv a kde se mísí nekonečný smutek se štěstím a naivitou malých dětí a jejich rodičů z okraje společnosti, kteří – i když jejich život je totálně v troskách – se dokáží radovat i z maličkostí. Na jedné straně je to dost deprimující zážitek (nechtěli byste být v kůži té mámy - smažky), ale vždycky to vyrovná bezelstný dětský pohled na svět, který nic neřeší a raduje se z toho mála, co život přináší. Ten film na vás nepřenese depresi zpackaného života, naopak vás pohladí, i díky postavě Willema Dafoe, který je sice tvrdý manažer hotelu, ale férový, rovný chlap s ochranitelskými instinkty (geniální scéna s pedofilem!), kterému byste s klidným srdcem svěřili své děti, nebo s ním s chutí zašli na pivko. Je tak brilantně zahraný, že se jeho postava ve své dobrotivosti nezvrhne do karikatury, ale skutečně věříte, že takoví lidé mezi námi žijí. Americké indie filmy se často zaklínají pocitem autenticity, ale vždycky tak nějak vidíte, že si na to jenom hrají. Tenhle film ne, to je autenticita až na dřeň. Tohle je ten pravý portrét lidí na periferii americké společnosti, kterým se přezdívá „white trash“, tohle je ta „pravá Amerika“, kde se s opulentností sobě vlastní předvádí Disneyland, aby jen o dvě ulice dál živořily v pronajatém laciném hotýlku lůzři, kteří ale na svůj osud nežehrají a nestěžují si. Postava feťácké mámy Halley, v pozoruhodné kreaci neherečky Bria Vinaite (režisér jí našel na facebooku), je tak nad věcí a vlastně tak v pohodě, že to je až nakažlivé. A její dcerka, v podání Brooklynn Prince? Mám za sebou všechny filmy Tomáše Holého, Haley Joel Osmenta a jiných skvělých dětských herců, ale Brooklynn si je svým geniálně bezprostředním hereckým výkonem maže na chleba! Prostě….mě se po tom filmu tak stýskalo, že jsem si ho po dvou týdnech musel pustit znovu. Všech 165 (!!) festivalových nominací na ocenění, posbíraných z celého světa, je naprosto zasloužených. ()

Reklama

luka4615 

všechny recenze uživatele

The Florida Project na mou osobu působil značně tísnivým dojmem, jelikož velmi realistickým způsobem vykresluje nevyhnutelnou "pouť" člověka do jámy sebedestrukce. Toto poněkud chladné vyznění navíc rámuje pohled dětskou nezkalenou optikou, což ve výsledku působí jako velmi mrazivý filmový zážitek. Snímek se mimo jiné může pochlubit zajímavě zvolenou kamerou, která filmu propůjčuje místy až dokumentární "look". Za zmínku rovněž stojí herecké výkony dětských herců a Williema Dafoa, což výsledný dojem jen umocňuje. Jen škoda té dlouhé stopáže, která je místy vážně na škodu. „I can always tell when adults are about to cry.“ ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Trestuhodné, jak tenhle film nezískal více oscarových nominací. No jo, zase mě nepřekvapí, že bude více uznáván a veleben ve Francii, než kdekoli jinde. Smutná realita, mistrné herecké výkony debutantek i zkušeného Willema Dafoe a výtečná kamera. Takhle si představuji, že má vypadat sociální drama bez příkras, násilí či zbytečně mnoha naturalistických scén, které mi jinak nevadí. Jeden z nejlepších filmů roku 2017. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Bylo nebylo, nedaleko Disneylandu ve Floridě stál pastelově fialový hrad, který je ve skutečnosti hotelem. Obývá ho ale spodina společnosti, která zde žije své nelehké životy. A o nich tenhle film vypráví. Sice ten můj komentář zní ze začátku jako pohádka, ale na tu okamžitě zapomeňte, tohle se odehrává v realitě. Ten kontrast nedalekého Disneylandu a pastelově barevných domů ve spojení se spodinou společnosti je zde naprosto dokonalý. Popravdě mi ten film v prvních 10 minutách neskutečně lezl na nervy, protože jsem obě hlavní postavy - nezodpovědnou mladou matku, která je sprostá, vydělává si prostitucí a podomním prodejem a její osmiletou dceru, která je malý rozmazlený fakan, co taky krade a dospělým nadává do kurev - chtěl zabít, pokud možno co nejbolestivěji. Až pak mi docvaklo, že je to vlastně vztyčený prostředníček tomu free vychovávání dětí, bez trestů, vlastně i bez nějaké výchovy. A rozhodně tahle výchova nespěje k "happy endu". The Florida Project to neříká přímo, ale je to v něm skryto jakožto hlavní myšlenka. Ono to má podobný koncept jako Spring Breakers (nebo taky Gummo, ale ten se mi nelíbil (btw, Spring Breakers a Gummo jsou od stejného režiséra)) - dějově se tam nic moc neděje (ve Florida Project obzvlášť), jenom sledujeme "řádění" hlavních postav, které spěje k určitému konci, nic víc, nic míň. Jenže ono to řádění není samoúčelné, ale má zásadní myšlenku. Jinak je The Florida Project ukázkou epizod ze života nejen hlavního dua, ale taky ostatních obyvatel hotelu, především správce Bobbyho, který se obyvatelům hotelu snaží pomoct, když se dostanou do špatné situace. Jen tak mimochodem, všichni tady vyzdvihují výkon malé Brooklynn Prince (tvl to je zase jméno...), nic proti, hraje fakt uvěřitelně, ale takový Dafoe zde předvedl podle mě jeden ze svých nejlepších hereckých výkonů vůbec. Vždyť celou svoji postavu dokázal zahrát jenom obličejem, včetně její psychiky! Toho bych především ocenil. Jinak ale motivace hlavních postav jsou zde řečeny dost dobře. Celý film je natočen nezaujatě a je znát, že režisér se nestaví ani na jednu stranu a nechává na divákovi, kam se přikloní. Normálně bych asi kritizoval režisérovu neujasněnost v tom, co chce říct, ale tady to bylo natočené a podané tak, že mi to vůbec nevadilo. A ke konci komentáře musím pochválit Zabého, protože jenom díky jeho kameramanského umu zapůsobí Florida Project tak, jak zapůsobit má. On pro to má neskutečný cit a je to znát v každém, každičkém záběru a dohromady to tvoří jeden velký poetický obraz. Osobně si i myslím, že nebýt jeho, nejsem z toho filmu tak nadšený. A jenom díky němu si tenhle film ode mě vyslouží slabších 5*. ()

Galerie (75)

Zajímavosti (9)

  • Duha, která se objevuje na jednom místě nad kouzelným hradem, byla původně CGI. Poté, jak se ukázala skutečná duha, se filmový štáb spontánně rozhodl natočit skutečnou duhu, částečně kvůli rozpočtovým úvahám. (ČSFD)
  • Sean Baker chtěl film natočit už před jeho předchozím snímkem Transdarinka (2015), ale nesehnal finance. Ty nakonec získal právě díky úspěchu Transdarinky. (Minimie)
  • Bria Vinaite se herečkou stala tak, že ji režisér Sean Baker oslovil na sociální síti Instagram a nabídl jí spolupráci na filmu. Halley je tak její úplně první rolí v životě. (Minimie)

Související novinky

PF 2018

PF 2018

24.12.2017

Začíná se nám finalizovat žebříček TOP 10 nejlepších celovečerních filmů, uvedených v české a slovenské distribuci v roce 2017: 1. Thor: Ragnarok, 2. Wind River, 3. Logan, 4. Paddington 2, 5. Dunkirk… (více)

Reklama

Reklama