Reklama

Reklama

Kursk

  • Francie Kursk (více)
Trailer 3

Film inspirovaný skutečnou katastrofickou událostí, ke které došlo v roce 2000 na palubě Kursku, sleduje poslední hodiny "nepotopitelné" ruské jaderné ponorky klesající na dno arktických vod Barentsova moře. Několik členů posádky přežije počáteční výbuch, včetně velitele Michaila Kalekova (Matthias Schoenaerts), na něhož doma čeká těhotná manželka (Lea Seydouxová) s dítětem. Začíná zoufalý boj s časem. Záchrannou operaci bohužel komplikuje zchátralé vybavení a byrokracie mezi Ruskem, Francií, Norskem a Británií, kdy se šéf britského námořnictva David Russell (Colin Firth) pokouší přesvědčit ruskou vládu, aby přijala zahraniční pomoc. (HBO GO)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (302)

corpsy 

všechny recenze uživatele

KURSK je síce výpoveď, ktorá v sebe nesie hollywoodskeho ducha, rozhodne ale hollywoodsky nevonia. Aspoň nie až tak. Dôvod je jasný. Nieje z Hollywoodu. Ako pridaná hodnota mu slúži spravodlivosť. Kto sa niekedy o tejto udalosti dozvedel, bude vedieť. Popri tom, ide o remeselne dokonalo spracované dielo. Takže niečo aj pre trikovo zaujatých geeks. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ťažko povedať, ako to všetko v skutočnosti bolo. Na pomoc si Vinterberg teda berie radšej otrepané hollywoodske klišé, ktoré sú už klišé dávno aj inde na svete, a to napríklad milujúce a doma čakajúce manželky, rozdelenie postáv na jednoznačne kladné a jednoznačne záporné a konštatovanie, že tí dole sú hrdinovia a tým hore ide vždy iba o moc. To je nakoniec jedno, či ide o vedenie v ruskom námorníctve alebo vládu v americkom filme. Našťastie ale film ako celok funguje, pretože obsahuje dostatočné množstvo napínavých scén, hviezdne medzinárodné obsadenie a kvalitnú výpravu, kde by som vyzdvihol najmä ruské sídlisko...uf. Vzhľadom na komerčný neúspech filmu zaokrúhľujem smerom nahor a aj preto, že sa v závere neprepisovala postmoderne história. Vlastne môžme byť radi, že Kursk nenakrútil Tarantino, tam by sme si koncom neboli istí ani 5 minút pred záverečnými titulkami. 70% ()

Reklama

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Od nehody spojené s ponorkou Kursk uběhlo už téměř 20 let, tak je pochopitelné, že už se o ní konečně někdo rozhodl natočit film..... se zajímavým obsazením a i zajímavou režii (Vinterbergův Hon jsem pořád neviděl, ale viděl jsem alespoň jeho zpracování Daleko od hlučícího davu) pak navíc očekávání stoupli tak nějak automaticky. Co ve finále dorazilo? Dle očekávání dorazilo slušné řemeslo. Dobře natočené, herci parádně odehrané..... jen s tím zpracováním mám možná trochu problém. Stěžejní problém filmu je ten, že místo aby se soustředil na jeden dějový oblouk se točí kolem tří/čtyř a na tom by nebylo nic špatného, kdyby se tento směr zvládl ukočírovat. Linka s uvězněnými námořníky funguje, linka s Colinem Firthem funguje, linka s ruským námořnictvem nějak funguje, linka s Leou Seydoux ale ve finále vyzní tak napůl.... Jsem jinak schopný akceptovat, že rusáci opět mluví anglicky i přesto, že ve výsledku jedná o evropskou produkci a tak to jednou mohlo fungovat nějak uvěřitelně. Mírné zklamání, ale nic za co bych lámal vazy.... Herci jsou v pohodě, Matthias Schoenaparats je sympaťák, Firth vždycky super a Max von Sydow i na 89 let válí. Mrzí mě fakt, že scény zesnulého Michaela Nyqvista zmizeli a všiml jsem si ho tak jenom v jedné scéně a ještě úplně vzadu....škoda, ve finále jsem si ani při titulcích nevšiml, že by mu byl film nějak věnován. Vinterberg naštěstí dokázal nadělit pár vizuálně zajímavých scén a ve finále film funguje jako komorní dialogovka, která hodně prodává právě přes dialogy. Ve finále těsně mezi 4 a 3 hvězdami, dobrý řemeslo to je určitě! ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

S ponorkami je to vždycky u mě složité ale tady asi největší roli hraje příběh, délka akorát herci v pohodě ale přesto takový dramatický trochu akční napínavý moment jsem postrádal hodně. Čekal jsem celkem hodně a dlouho jsem čekal na tu jiskru ale nic, přesto hodně slušně dobře natočeno a nezamrzí a celkem potěší ale jednou stačilo. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Charakteristika postav námořníků bídná a víceménně dvourozměrná, dokonce i ve vypjatých okamžících "to tam není". Charakteristika ponorkového prostředí a nehody jako takové mistrovská. Temná, klaustrofobní, mrazivá, bez patosu. Vinterberg zdárně rekonstruuje historickou událost o životě a smrti námořníků nukleární ponorky a to hlavní co tomu chybí, je paradoxně trocha života a energie. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (20)

  • Odkaz, ktorý Michail (Matthias Schoenaerts) zanechal pre svoju manželku Tanyu (Léa Seydoux), znel: "Nikto tu nie je navždy, ale ja som chcel viac. Chcel som ti dať viac....viac detí. Miluj nášho syna a dieťa za nás oboch. Hovor im to znova a znova, že som ich miloval tak, ako som miloval teba. Nájdi si iného muža, ktorého budeš milovať, ale miluj aj mňa. Lebo hoci som ja bol pre teba len chvíľkou, ty si moja navždy." (Arsenal83)
  • Stavba ponorky začala v loděnicích u Severodvinsku, nedaleko Archangelsku v roce 1992. Na vodu byla spuštěna v květnu 1994 a formálně byla převzata do služby 30. prosince téhož roku. V následujícím roce (1995) bylo plavidlo posvěceno ortodoxním knězem. Kursk se stal poslední ponorkou třídy Antěj (v kódu NATO Oscar-II), která byla projektována a jejíž stavba byla schválena ještě za sovětské éry. [Zdroj: armyweb.cz] (Duoscop)

Reklama

Reklama