Reklama

Reklama

Lví král

  • USA The Lion King (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Snímek Lví král od studia Disney, jenž režíroval Jon Favreau (Kniha džunglí), se odehrává v africké savaně, kde se narodil budoucí panovník všeho živého. Malý lví princ Simba zbožňuje svého otce, lvího krále Mufasu, a připravuje se na svou budoucí vládu. Avšak ne všichni se z malého Simby radují. Mufasův bratr Scar, původní následník trůnu, spřádá své vlastní, temné plány. Souboj o Lví skálu plný intrik, dramat a po nečekané tragédii skončí Simbovým vyhnanstvím. Za pomoci dvou nových přátel musí Simba dospět a stát se tím, kým je mu souzeno být. (Falcon)

(více)

Videa (23)

Trailer 1

Recenze (535)

castor 

všechny recenze uživatele

Předělávky holt frčí, ať se nám to líbí nebo ne. A občas se děsím, co přijde příště, protože často je to tak, že jsem na většinu obdobných předělávek prakticky hned zapomněl. Tenhle až doslovný remake nehodlá nic měnit, trocha přidaného materiálu jen protahuje původní scény, jde tak vyšlapanou cestou, jen je po technické stránce na jednu velkou poklonu. Gesta ve tvářích šelem, chlupy na jejich hřívách. Dokonalost. Otázkou zůstává, jestli to naopak neškodí příběhu, protože animáku leccos odpustíme, jenže tohle už svou technickou bezvadností vypadá prakticky jako dokument o afrických šelmách. Příběh zůstává: moudrý lev Musafa vychovává budoucího vládce Simbu, jeho strýce štve, že nejhezčí lvice nečechrá kožich jemu a že sám nezískal trůn, přichystá past, král umírá, lvíče prchá a zbytek smečky začíná pod novou vládou trpět. Předělávat něco, co bylo a je pro mnohé takřka bez chyby, je potíž. Výsledek má skvělou kameru, řadu milých scén i solidně akční finále. Ale že je to jinak krapet prázdné a ničím nepřekvapující, je taky pravda. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Odporný sterilní hnus, jehož tvůrci nemají ani špetku morálky, aby jakkoli zmínili původní autory, které z 90 procent (tj. včetně dialogů nebo záběrování) tupě vykradli. Samozřejmě, že to obecně funguje. S tímhle scénářem, hudbou a hlasovým obsazením by to možná natočil i Zdeněk Troška. Snaha o fotorealistickou verzi bez větších výrazů tváře ale funguje tak napůl, pořád je za tím cítit umělost. Hlavně v detailech, celky místy působí trikově opravdu impozantně. To ale nic nemění na faktu, že tuhle verzi nikdo nepotřeboval, nové nápady Favreau tradičně nemá, všechny písně jsou hůře zpívané než v originále a ta fungl nová je stylem totálně nekompatibilní popový humus. ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

The Lion King sa nepokúša hľadať nové cesty a skrátka vsádza na to, čo zabralo minule, čo dospelí diváci a znalci originálu chcú vidieť a čo na ich potomkov zaberie rovnako dobre ako kedysi na nich samotných. Ideálne totiž oslovuje dve divácke generácie – tá najmladšia ho vidí prvýkrát, tá o štvrť storočia staršia si ho užíva kvôli tomu, že v nej nájdu presne to, čo sa im páčilo na tej starej. A v kine si to tak užijú rodičia s deťmi na sto percent. Príbeh Levieho kráľa je asi najvážnejší z disneyoviek, ktoré sa dočkal CGI verzie, nanešťastie nikomu nedošlo, že ukecaná a rozospievaná fauna môže vyzerať zaujímavo a zábavne v animáku, ale nie pri takomto poňatom rozprávaní. (1.9.2022) ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Vizuálně absolutně překrásná 3D CGI kopie (ne pouze remake, ale fakt echt kopie) 2D tradičně animovaného originálu. To je v podstatě asi jediná výtka - logicky ale zcela zásadní. Vztah diváků k této verzi se bude nejspíše odvíjet primárně od toho, jak moc rádi mají tu původní. Z ní si Favreau a spol. vzali vše dobré a podstatné (děj, scény, postavy, písně) - z uměleckého hlediska je to samozřejmě extrémně kontroverzní a možná až za hranou morálky, mnoha lidem to ale pravděpodobně bude fuk (obzvlášť pochopitelně dětem, kteří "starou" klasiku neviděli a po tomhle nejspíš už ani nikdy neuvidí). Skutečná výzva by bylo natočit to s reálnými zvířaty - jenže to by asi tvůrci skončili u soudu za týrání zvířat. ;-) Čistě z hlediska zážitku bych dal možná i 90 %, ale za to regulérní obšlehnutí scénáře z principu nemůžu dát víc než 70 %. P. S. Seth Rogen se pro nadabování Pumby snad opravdu narodil. :-) ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Budou-li diváci očekávat od nového Lvího krále nějaký inovativní příběhový posun směrem od animovaného originálu, tak budou pravděpodobně odcházet z kina zklamaní. Já jsem šel do kina s tím, že se nostalgicky na dvě hodiny ponořím zpět do jednoho z nejkrásnějších a zároveň nejsmutnějších příběhů od Disneyho, avšak tentokrát to bude vše v realistickém, byť CGI formátu. Musím pochválit tvůrce, že vložili do filmu několik menších, smysluplných scén, které v původním snímku nebyly. Podobně jako u originálu, tak i zde mě nejvíce pobavila humorná linie s Timonem a Pumbou, zatímco během bitky hyen s lvicemi člověku běžel mráz až po zádech. V tomto případě musím podotknout, že chápu jakékoli hodnocení, jelikož existuje spousta milovníků originálu a zároveň odpůrců čistě CGI filmů, kteří tento technicky inovativní, avšak příběhově šablonovitý film nezkousnou. Pro mě to byl však můj šálek kávy, i když originál je samozřejmě jen jeden. ()

Galerie (71)

Zajímavosti (27)

  • V úvodnej scéne má malý Simba modré oči, neskôr hnedé. Toto však nie je chyba, autori len odrazili skutočnosť, že v prírode majú levy po narodení oči modré a neskôr sa ich farba mení. (andinhovsen)
  • V písni „Hakuna matata“ Pumba zazpívá výraz „prdnul“, načež se podiví, že ho Timon nepřerušil. V původní kreslené verzi Lví král (1994) byl v tuto chvíli přerušen právě Timonem se slovy „ne před dětmi“. (Mr.curry)

Související novinky

Studio Disney oznámilo várku odsunů premiér

Studio Disney oznámilo várku odsunů premiér

10.11.2023

Obě letošní hollywoodské stávky už sice skončily, ale škoda byla nenávratně napáchána a studia začínají kalkulovat, jak přeskládat premiéry svých snímků, u nichž se nestihlo dokončit natáčení, nebo… (více)

Hraný remake Disneyho Herkula našel režiséra

Hraný remake Disneyho Herkula našel režiséra

18.06.2022

A máme to tu zase. Studiu Disney se strategie aktualizování svých klasických a divácky velmi populárních animovaných franšíz finančně velmi dobře vyplácí a po hraných předělávkách Popelky, Krásky a… (více)

Prequel Lvího krále nabírá obsazení

Prequel Lvího krále nabírá obsazení

27.08.2021

Oceňovaný režisér Barry Jenkins do svého prequelu Lvího krále začíná obsazovat herce. Prvními posilami se tak stali Kelvin Harrison Jr. (Chicagský tribunál) a Aaron Pierre (The Underground Railroad).… (více)

Nová hraná Sněhurka našla představitelku

Nová hraná Sněhurka našla představitelku

23.06.2021

Už brzy hodlá Disney do kin vytáhnout i jednu ze svých největších klasik. Po hraných adaptacích slavných pohádek jako Lví král, Popelka či Mulan totiž do kin dorazí také plánovaná Sněhurka a sedm… (více)

Reklama

Reklama