Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Druhá světová válka převrátila naruby miliony nevinných lidských životů. Max (Rinal Muchamětov) v době, kdy došlo k napadení Sovětského svazu nacisty, byl ještě chlapcem. Protože byl z židovské rodiny, hrozilo mu uvěznění v pracovním táboře. Naštěstí se mu podařilo zachránit a na čas mu pomohli s úkrytem rodiče Laimy (Julia Peresild), po nějaké době musel ale stejně odejít. Uteklo několik let a Max se už jako dospělý muž vrací zpět, začal pracovat u policie, která pátrá po bývalých stoupencích nacistů. Opět se setkává s Laimou, která pracuje v továrně, a cítí k ní náklonnost, která se mění ve vroucí vášeň. Problém nastane v momentě, kdy vyjde najevo, že ve spisech kolaborantů s nacisty je i její otec... (Dazzy)

(více)

Recenze (6)

Dazzy 

všechny recenze uživatele

Hlavní příběhová linie není nikterak složitá: Miluje ji, ale ona mu neustále uníká. Když už si myslí, že budou konečně šťastní, osud jim udělá čáru přes rozpočet... Na pozadí celého příběhu jsou události II. světové války a následného připojení Litvy k SSSR, kdy docházelo k masovým deportacím nepohodlného obyvatelstva na Sibiř. Součástí filmu je opravdu nádherná hudba, do které se stačí jen zaposlouchat. ()

Daddko 

všechny recenze uživatele

Skvelý film. Treba ešte poznamenať že scenár napísal Pavel Čuchraj na motívy diela Sovietsko-Izraelsko -Ruského autora Erafima Savela (Эфраима Севелы «Продай твою мать» 1981). Zachycuje dejiny Litvy od okupácie, vládu a represie najprv Sovietov (1940), následne fašistického Nemecka (do 01/1945) a opätovne komunistickým terorom (1950). Je to príbeh detstva a dospelosti Litovky a Žida ktorý charakterizuje toto temné obdobie: Likvidácia židovskej komunity fašistami a domácimi prisluhovačmi, arizácia, oslobodenie Červenou armádou a komunistický teror spojený s vysídlovaním a trestaním celých národov do Gulagov na Sibír. A beznádejný odpor Litovcov voči novému režimu. Ruské filmy bývajú propagandistické, v tomto filme som videl len reálne, nestranne zobrazené udalosti. O to je film cennejší. Mladí herci nesklamali, zahrala si aj „stará garda“ Sergej Gamaš. Bez váhania 5*. ()

Reklama

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Zajímavá kapitola litevských dějin (40. a 50. léta 20.století) je bohužel zprasena poněkud přihlouplým scénářem, konkrétně lovestory tak retardovanou, že by z ní museli hnusem zvracet i jinak perverzní hollywoodští scénáristi. Náklonnost submisivního židovského sirotka k vulgární a primitivní dívce (a posléze ženštině) je křečovitě vyumělkovaná a hlavně trapná. Nicméně ostatní děj (kterým je lovestoryové jádro obaleno) je vcelku zajímavý a podnětný. Přiznám se, že jsem dodnes neměl ponětí o tak velkém rozsahu protisovětského odboje "lesních bratrů" v Litvě a v menší míře i Lotyšsku a Estonsku. Škoda toho červenoknihovního idiotismu, mohla to být působivá variace na Michalkovovo Utomljonnyje solncem, s ním srovnatelná, takhle se jedná jen o průměrnou nápodobu. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

S odstupem dvaceti let vytvořil Čuchraj podobně zdařilé dílo jako byl VOR (Zloděj) - ovšem tentokrát morálně hodnotnější, protože zde jde o propletenec nevinných a vinných, viny a trestu, které nemilosrdně dopadají na všechny strany, na židy, Litevce i Rusy. /Je ostudné, že film kromě Ruska, Litvy a Polska nebyl nikde uváděn, ani o něm nikdo nic nenapsal/ (90%). ()

DJ Kritik 

všechny recenze uživatele

Tak smutne a tak reálne. Na začiatku tu máme niečo ako Sophiinu voľbu, ale celkom inak vyriešenú. Ale nič to nemení na trpkosti príbehu. Jednotlivé postavy majú celoživotné traumy a každý sa ich snaží vyriešiť po svojom. Život židovského chlapca, ktorý bol už v mladosti očarený krásou mladej Litovky naberá rôzne premeny po vojne. A záver pekne hoc smutne spracovaný. Sergej Garmaš v úlohe ruského majora pôsobí ako skutočný vojak. ()

Galerie (21)

Reklama

Reklama