Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nerozluční kamarádi Štěpán a Kendy jsou studenty maturitního ročníku gymnázia v jednom okresním městě. Když jsou po průšvihu s poněkud skandální písničkou "na koberečku" v ředitelně, vnukne jim ředitelka školy nápad nastudovat divadelní představení. Rozhodnou se pro Tylovu Lesní pannu v poněkud netradičním provedení - s hudbou, zpěvy a řadou neobvyklých rekvizit. Zatímco Kendy v divadle vidí nejen příležitost pořádně si užít, pro Štěpána je to šance sblížit se s půvabnou Marcelou Borůvkovou, přezdívanou Borůvka, o niž se uchází i uhlazený úředník Nádeníček. To, co bylo původně jen studentskou recesí, se začne oběma autorům brzy vymykat z rukou, a to nejen vinou svérázného hereckého obsazení, ale také díky informacím v tisku, o které se postará otec jedné ze spolužaček. Podnik nabírá na velikosti, dokonce se ozve i televize, která projeví zájem natočit o představení pořad. V tu chvíli se Štěpánovi a Kendymu zdá katastrofa neodvratnou. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (309)

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Úvodní snímek dnes již pentalogie o milostných a životních trampotách Štěpána Šafránka nejlépe vystihuje niterní monolog hlavní postavy na prvním setkání ke zkoušce ochotníků hry Lesní panna. "Ti lidi mohli sedět doma, jíst, dívat se na televizi, milovat se a oni tady blbnou jen proto, že dva studentíci se chtěli pobavit..." a tak to je s celým filmem, dnes již klasikou českých televizních obrazovek. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Láska patří k mládí, jako mládí k socialismu." ----- Geniální … a silně nostalgické, neboť všechno, čím byli básníci (i já), už dávno odnesl čas. Nicméně ohlédnutí za jejich peripetiemi je věčně mladé, idealistické a inspirativní, nezatížené úskalími dospělého života, jeho vzestupy i pády, ostrými lokty, ústupky a kompromisy ... které s sebou - v nějaké podobě - přináší každý společenský řád. P.S.: ----- "Ty máš kukadla, jak zrcadla !" ----- ()

Reklama

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Božínku, tento film není demi - plie, ale grand - plie, grand - plie je totiž velké plie, Luděk Kopřiva jako nesmrtelný Hugo Snavný, F.R. Čech coby lázeňský Paganini, F. Filipovský coby idol našich babiček, O. Navrátil Emil Nádeníček podnikový referent... A hlavně ŠŠ, jako ta slavná BB nebo CC čili Štěpán Šafránek alias Pavel Kříž v jeho životní roli s Davidem "Kendym" Matáskem jako jeho nerozlučným kamarádem, tito a všichni ostatní rozehrávají skvěle první partii básnické zatím pentalogie. Štěpán zde bojuje o svou první jedinou Borůvku (M. Šafránková) a společně s Kendym organizují ochotnické představení... ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Úplně mi nekápla do noty ta lehce melancholická atmosféra, která se napříč filmem táhne. Na můj vkus tam bylo málo humoru a příliš mnoho romantiky. Ocenil bych to přesně naopak. Přesto některé scény byly opravdu kouzelné. Největší moje pochvala míří k úžasně napsané a ještě lépe zahrané roli Františka Filipovského. Každá sekunda, kdy se objevil na place byla prostě diváckým zážitkem. Bavil mě i Císler v roli režiséra, Ringo Čech v roli saunisty. Luděk Kopřiva v roli teplého cvičitele tance a Oldřich Navrátil v roli lehce pedofilního svůdníka. Je trošku ironie, že tihle všichni ve velkém stylu zastínili ústřední dva kluky, kteří toho v nabídce moc neměli. A je velká škoda, že vedlejší role nedostali více prostoru. Příběh s divadelním představením nebyl úplně špatný a celý snímek měl překvapivě docela spád a nenabídl moc nudných pasáží. [70 %] ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Příjemná komedie o středoškolských studentech, dnes již legendární dvojce Štěpán - Kendy, kteří vymyslí projekt, jímž rozehrají příběh o životě na malém městě, jejich postavách a postavičkách, vztazích, prvních láskách, radostech i strastech těchto obyčejných lidí. Spousta skvělých hlášek, vynikající herci i v menších rolích (Kopřiva, Filipovský, Kodet, Somr) a hezký příběh jako ze života, učinili tento film dnes již téměř klasickým dílem naší kinematografie. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (22)

  • Při písni „Pojď se mnou, zavedu Tě do ráje“ se na pódiu objeví Oldřich Navrátil (Emil Nádeníček). Při krátkém prostřihu do publika si ho ale lze všimnout i za dvojicí režisérů. (m0lL!sS)
  • V Barrandove zaradili scenár do výroby, ale na úspech moc neverili. Skeptický odhad možností sa prejavil aj tým, že tvorcovia nedostali kvalitnejší farebný materiál Eastman color, ale oveľa horší ORWO, ktorý vyrábali v NDR. (Zdroj: instinkt.tyden.cz) (Raccoon.city)
  • Žhavými kandidáty na ústřední role byli i Lukáš Vaculík a Ondřej Vetchý. Oba nakonec dostali v sérii aspoň menší roličky. U režiséra to nakonec vyhráli Kříž s Matáskem, kteří spolu studovali a už tehdy se kamarádili. Do natáčení se zapojili i přes to, že to jako studenti měli zakázané. Škola jim to později oplatila trojkami z chování. (hot_spot)

Související novinky

Zemřel herec Jiří Hálek

Zemřel herec Jiří Hálek

19.12.2020

Ve věku 90 let nás včera opustil český filmový, televizní a divadelní herec Jiří Hálek. Rodným jménem Hugo Frischmann vystudoval pražskou DAMU a ve filmu se poprvé objevil v roce 1948 v kraťasu… (více)

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Reklama

Reklama