Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jak se komunistické Československo stalo světovou velmocí ve výrobě LSD? Jak je možné, že hluboko za železnou oponou, v prostředí totalitního státu, probíhaly svobodné experimenty s halucinogeny, kterých se zúčastnily tisíce lidí? Dokumentární pátrání po českých stopách silného halucinogenu, který pod názvem Lysergamid vyráběla továrna Spofa. Svědectví podává trojice psychiatrů, kteří výzkum vedli – Stanislav Grof, Miloš Vojtěchovský a Jan Srnec. Pomocí experimentů s LSD chtěli psychiatři pochopit, jak fungují duševní poruchy. Věřili, že najdou lék na schizofrenii, deprese, závislosti a neurózy. Vlastní pokusy prováděli i vojáci, kteří v LSD viděli moderní zbraň hromadného ničení. Dobrovolníky pro výzkum se stávali nejenom studenti medicíny, psychologie či filosofie, ale hlavně umělci, dnes často známé osobnosti – např. herci Boris Hybner a Petr Oliva, malíři Jiří Anderle a Ivo Medek, socioložka Jiřina Šiklová, Martin Kratochvíl nebo japonolog Martin Vačkář. Dokumentární film Pavla Křemena umožňuje nahlédnout do duše intoxikovaného člověka nejen díky osobním příběhům účastníků pokusů, kterým zážitek změnil život, ale i speciálním vizualizacím. (Česká televize)

(více)

Recenze (41)

schizmo 

všechny recenze uživatele

Tak tady šel potenciál úplně do kopru. Dokument o klíčové látce, která umožňuje transpersonální a spirituální zážitky, ale která je zde, jak jinak, presentována spíše jako halucinogenní droga. Takže pochopitelně zde dostali prostor lidé, kteří jsou naprosto nekompetentní o tomto tématu mluvit, zatímco světová kapacita v oboru Stanislav Grof zde dostane jen pár chvil. Československo, jakožto velmoc na výzkum LSD je zde prezentována jako komunistický aparát s vlastními zájmy, ale nikdo se již nezabývá potenciálem, který tato látka nabízí, takže se člověk logicky musí vracet čerpat do knih. Obrovská škoda. ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument, jenž mapuje výzkum nejznámnější psychoaktivní látky u nás, poměrně objektivním způsobem, včetně celkového vyznění co do její schopnosti ovlivnit či být přínosem. Je opravdu velká škoda, že výsledky dnes leží v archivu bez dalšího využití, bohužel zřejmě hlavně kvůli značné míře neuvážlivého užívání tohoto "problémového dítěte" doktora Alberta Hofmanna. 90 % ()

Reklama

topi 

všechny recenze uživatele

Pavel Křemen je jeden z našich předních dokumentaristů a dokazuje to svým precizním zpracování o látce zvané LSD. Spousta osobností vypráví o účincích této látky a dojde i na zmínku o dnes již opuštěném oddělení dětské psychiatrie, kde se prováděli pokusy LSD na dětech. Výborné jsou i ukázky z filmových materiálů, kde látku zkoušeli přímo na vojenských šaržích. Dokonale a poutavě zpracované téma. Po dlouhé době konečně kvalitní dokumentaristická práce. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Úžasný nádherný nebeský pocit, každý zo zúčastnených opisuje LSD podobne. A tých zúčastnených je mimoriadne veľa, pričom nešlo o žiadnu spodinu, ale o psychiatrov, intelektuálov, umelcov, hudobníkov, a hlavne výtvarníkov, ktorí mali svoje zážitky aj zaznamenať. Len u tých surrealistov by som trochu pochyboval, keď oni podobne tvorili aj v celkom triezvom stave. Rozsah pokusov aj domáceho experimentovania ma prekvapil a ani Miloš Zeman sa tomu nevyhol. Dokument je výborne spracovaný, nič ani nikoho neodsudzuje a iba konštatuje konečný zákaz LSD najskôr vo svete a potom aj v ČSSR a jeho označenie za nebezpečnú drogu. Filmom samozrejme sprevádza hudba Hendrixa a Doors. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Bezvadný! :) Pobavilo mě to, ale co je hlavní: rozšířilo mi to obzory! :) O tomto národním fenoménu jsem se dnes něco dozvěděl vůbec poprvé v životě. A to už jsem ve věku, kdy mám pocit, že se tu v té naší malé zemi všechno omílá furt, furt dokolečka dokola. A tohle téma - nadužívání LSD pro "vědecké" účely mě tedy úspěšně míjelo. A pak že za komárů nebylo veselo... :) ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama