Reklama

Reklama

Socha Svobody

  • Francie La Statue de la Liberté - Naissance d'un symbole (více)
Francie, 2013, 89 min (Director's Cut: 57 min)

Obsahy(1)

Zrodila se v Paříži v polovině devatenáctého století, reprezentuje nejvyšší ideály celého světa. Znají ji lidé z celého světa. Déle než celé jedno století vítá poutníky na ostrově v newyorském zálivu. Maják osvětlující Nový svět, ztělesnění snu o svobodě. Je sice známým symbolem, ale na její historii zapomínáme. Kdo si pamatuje, že Socha Svobody byla původně darem francouzského lidu – lidu Ameriky? Sochař August Bartholdi: „Bude hledět přes oceán, jako by chtěla vykročit k Francii. Bylo to politické gesto ve formě uměleckého díla. Osobně jí říkám: Svoboda, přinášející světlo světu". I když se to může zdát absurdní, byla dokončena jen díky odhodlání svého stvořitele, Augusta Bartholdiho. Pracoval na ní dvacet roků, překonal všechny překážky, aby se jeho sen stal skutečností. (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

Marze 

všechny recenze uživatele

O této "francouzské" soše jsem nic nevěděl, takže jsem se poučil , proč je Amerika dnes tak zdegenerovaná. Bertoldi sochu původně nabídl darem Egyptu, který jí odmítl. Obličej pravděpodobně udělal podle své matky a tělo dle své milenky. Někteří obyvatelé protestovali proti výšce sochu, protože tehdy ještě nebyly mrakodrapy. Sochu postavili zednáři. ()

Reklama

otík 

všechny recenze uživatele

Hraný a současně dobovými fotografiemi a náčrty proložený dokument o Augustu Bartholdovi, který měl zásluhu na vybudování Sochy Svobody, kterou Francouzi darovali Americe. Není to žádné veledílo, ale dokáže přiblížit problémy, se kterými se musel na obou kontinentech sám sochař Bartholdi. Hudba: Score Factory (Patrick Sigwalt & David Vadant). ()

MirkaP 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument o tom, že postavit sochu není nic jednoduchého. Lehce patetický, ale přiměřeně a snesitelně. ARTE France 2013. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama