Reklama

Reklama

To je ale bláznivý svět

  • Česko To je ale bláznivej svět (více)
Trailer
USA, 1963, 197 min (Director's Cut: 154 min)

Ukrytý balík peněz z nich udělal dravé šelmy. Po automobilové nehodě na dálnici se několik náhodných svědků seběhne kolem těžce zraněného muže. Smiler Grogan jim v posledních okamžicích svého života prozradí, že v parku Santa Rosita v Kalifornii je zakopáno velké množství dolarů. Nečekaný "dárek" svědkům pořádně zamotá hlavu. Nejenže se rozhodnou, že policii raději vše zatají, zároveň se každý z nich pokusí peníze získat na vlastní pěst. A tak začíná nikým nevyhlášený, dvě stě kilometrů dlouhý závod s dalšími soupeři, v němž téměř vše je dovoleno... Komedii natočil známý hollywoodský producent a režisér Stanley Kramer (Kdo seje vítr, Norimberský proces, Útěk v řetězech, Drsná Oklahoma, Domino). Jeho film je nejen pozoruhodným holdem filmařům, kteří v minulosti vytvářeli grotesky a crazy-komedie, ale také dílem, pod jehož bláznivou komikou jsou ukryty motivy vybízející k zamyšlení nad současnou kulturou, morálkou i pomíjivostí lidského konání. Při realizaci pak velký důraz položil jak na vtipné dialogy a situace, tak na výrazné herecké typy. Šéfa policejního oddělení C. G. Culpeppera ztvárnil Spencer Tracy (San Francisko, Sedmý kříž, Adamovo žebro), policistu J. Algernona Hawthornea ztvárnil anglický herec Terry-Thomas. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (95)

igi B. 

všechny recenze uživatele

Jako malej chlapec jsem se smál jako malej kluk :-D)) . . . S kumpánama v Brnisku - v neděli ráno - v Jadranu Panorama - na představení "S". Skoro čerstvý film, na tehdejší poměry. Tenkrát jsem poprvé viděl Spencera Tracyho. Sakryš, chtělo by se to vidět znovu. Řekl bych tak po třiatřiceti letech. :-) Asi bych pak jako velkej ještě tu pátou hvězdu přidal. Alibista už... Jinak je to ale fakt bláznivej film... Čtyři a aspoň půl za tu paměť... - - - P.S. Co teda dělají distributoři s takovým jasným kasákem, bůh suď... - - - Tak po těch letech - po víc jak třiceti - 5. úmora 2007 - igi viděl znovu - igi umořen smíchy... :o))) A v dobrém rozmaru dookrouhleno za pět... ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Prehliadka deštruktívnej činnosti, z ktorej pramení prevažná časť vtipov. Občas sa objaví dobrá hláška počas vzájomných hádok uchádzačov o hľadaný poklad, ale príbeh je na pomery dĺžky filmu až primitívne jednoduchý a bez zvratov. Jediný zvrat na konci je len impulzívne rozhodnutie postavy Spencera Tracyho, nič, čo by nám tvorcovia umne zamlčali a postupne odhalili. Čiže drvivá väčšina vtipov plynie fakt iba z dopravných nehôd, rozbíjania benzínky, podpaľovania pivnice a podobne. ()

Reklama

StanislachKo 

všechny recenze uživatele

Až na tú šialene prestrelenú stopáž je to po všetkých stránkach veľký film. Hlavne tým neskutočne šialeným tempom a hordou mne neznámych ale mega komickými postavami (výdatne pomohol český dabing). Akcia pôsobí pochopiteľne zastaralo, ale kvalitu perfektných dialógov nezatienilo ani tých 50 rokov, čo ubehlo od realizácie snímku. Scény so Spencerom Tracy samozrejme TOP! Nepriznaný remake "Miliónový závod" jasne dokázal, že nestačí si zobrať starý film, dať doňho novodobo atraktívnejších hercov a automaticky sa dostaví úspech. Teda pokiaľ to nerejžuje kvalitatívna obdoba Stanleyho Kramera! ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

86% ? Chyba bude asi ve mně, když je tady taková drtivá převaha nadšených komentářů. Já jsem ale na tomhle filmu neshledal nic tak světoborného. Byla to sice střeštěná komedie, ale na můj vkus bylo té střeštěnosti příliš a vůbec mi to do sebe nezapadalo. Kramer tlačil na pilu a moc při tom skřípal... Asi se na to někdy budu muset kouknout znovu, teď mi to přišlo docela slabé... Maximálně 2 a 1/2 hvězdičky s ohledem na výši celkového hodnocení zaokrouhlím nahoru.. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem neviděl 3 a čtvrt hodiny dlouhou komedii a pevně doufám, že už i žádnou takovou neuvidím. Je pro mě naprostou záhadou, z jakého důvodu není stopáž filmu v rozmezí klasických 90-120 min. Zápletka sice postupně nasaje poměrně velké množství postav, ale je natolik plochá a přímočará, že tu prostě ty 3 hodiny není absolutně co dělat. Lokace se téměř nemění a divák tak sleduje pár minut několik určitých postav, ty mu následně zmizí z očí na dalších 15 minut, aby se pak k nim opět vrátil a zjistil, že jsou stále na tom samém místě a nikam se neposunuly. To je prostě nuda. Je tak bez debat, že by výrazně kratší stopáž celý film nakopla, dodala mu na dynamice a svižnosti. Nicméně by nevyřešila to, že většina gagů je trapná a postavy se z velké části chovají jako teatrální karikatury. O to víc pak těch 197 min bolí. 4/10 ()

Galerie (81)

Zajímavosti (8)

  • Jonathan Winters v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)
  • Počas prestávky hrala vo foyer kina rádiová komunikácia medzi policajtmi z filmu. (sulaco)
  • Kvůli zvuku kola z pochroumaného Thomasova vozu poslal Kramer zvukaře až na benzínovou pumpu do Palm Springs, aby tam nahrál skřípajîcí dveře pánské toalety. (Snorlax)

Související novinky

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

30.06.2020

V požehnaném věku osmadevadesáti let opustil filmový svět americký herec, režisér a scénárista Carl Reiner. Zemřel z přirozených příčin v noci z pondělí na úterý ve svém domě v Beverly Hills, jak… (více)

Reklama

Reklama