Reklama

Reklama

Dr. Divnoláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu

  • USA Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (více)
Trailer 1

VOD (1)

Černá komedie Stanleyho Kubricka pojednává o skupině paranoidních generálů fascinovaných válkou, kterým se “nešťastnou náhodou” podaří rozpoutat jadernou apokalypsu. Náčelník generálního štábu "Buck" Turgidson a generál strategického letectva Jack Ripper vyšlou letku bombardérů, aby zaútočila na Sovětský svaz. To aktivuje sovětskou tajnou zbraň zvanou “bomba posledního soudu.” Jedná se o ďábelský raketový systém, s nímž má být uskutečněn odvetný úder. Aby upozornil na tuto katastrofu, stane se britský kapitán Lionel Mandrake jedinou osobou, která má přístup ke generálu Ripperovi. Americký prezident Muffley se ve snaze odvrátit neštěstí pokusí přesvědčit opilého sovětského premiéra, že je to všechno jen hloupý omyl. Prezidentovým poradcem je šílený dr. Divnoláska, někdejší nacistický vědec. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (598)

viperblade 

všechny recenze uživatele

Jak už někteří zde podotkli, tak Divnoláska není komedie v tom smyslu, že byste se váleli smíchy po zemi. Je to spíše o té satiře na tehdejší poměry mezi USA a Ruskem (např. telefonát, kdy prezident USA oznamuje prezidentu Ruska, že je zřejmě "omylem vybombardují" mě dostal). Je to chladná, britská satira, kterou já ale mám rád. A proto volím jednoznačně za pět! P. S. George C. Scott a jeho "tak trochu" vzrušený generál na vše, co připomíná válku, je mimo hodnotící stupnici, to se prostě musí vidět! ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Stanley Kubrick a jeho žánrová odbočka od většinou mnohem vážnějších témat. I když - Dr. Divnoláska je také vážný film. Avšak s velikou nadsázkou a černohumornou, až mrazivou satirou. Peter Sellers je kapitola sama pro sebe a popisovat zde jeho herecký koncert v bláznivé trojroli, by zabralo spoustu času a popsaných stránek. To se prostě musí vidět. Zdatně mu však konkuruje George C. Scott, který je taktéž dokonalý a svého až psychopatického důstojníka, s přílišnou averzí k ruskému velvyslanci, ztvárnil na jedničku s hvězdičkou a některé jeho grimasy, by si zasloužily vytesat do kamene. Dr. Divnoláska je zvláštní snímek. Chytře vtipný a vtipně chytrý, s nepříjemným podtextem a strašákem jaderné války. Rozhodně stojí za zhlédnutí je to tzv. nadčasový film. ()

Reklama

troufalka 

všechny recenze uživatele

Tohle vážně musíte vidět než umřete! Moje první velké setkání s Kubrickem (když nepočítám Versmírnou odyseu, kterou jsem viděla moc brzo na to, abych jí docenila, dokonce ani podruhé mě neoslnila) Ovšem Divnoláska je opravdu bomba!! Hned prvních pár minut mě doslova přišpendlilo do křesla. Geniální! ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Perfektní nápad, který je přes svůj bizarní průběh dotažený k dokonalé pointě. Teď už rozumím těm tisícům narážek, které se táhnou americkou popkulturou. Rodeo Slima Pickense, štáb. Vskutku zásadní snímek kinematografie. Peter Sellers exceluje, skrze doutník huhlající Sterling Hayden je ztělesněním vojenství a George C. Scott krade skoro všechny scény jen a jen pro sebe. Skvělé. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Gentlemen, you can't fight in here! This is the War Room! Dokonalá satira, která drze a silně popsala to, čeho se v době jejího vzniku všichni báli. Bohužel už dnes plně neoceníme její drzost bez znalosti kontextu, který asi u každého diváka nemá smysl očekávat, ale umím si představit, že uprostřed studené války šlo o ledovou sprchu... Pro většinu diváků tedy půjde spíš o všeobecnou komedii. I tak jistě funguje. ()

Galerie (194)

Zajímavosti (73)

  • Společnost Columbia Pictures souhlasila s financováním pouze pod podmínkou, že Peter Sellers ztvární alespoň čtyři role. (Petr23)
  • Původně měl být v průběhu celého filmu prezident Muffley (Peter Sellers) hodně nachlazený. Peter Sellers takto skutečně odehrál několik scén, ostatní herci se jeho projevu neustále smáli a bavili se i při jeho jiných improvizacích během natáčení. Stanley Kubrick se poté rozhodl udělat z prezidenta vážnější postavu a scény s nachlazením byly přetočeny. Ve filmu však zůstal záběr, kde se Peter Bull jako sovětský velvyslanec snaží zadržet smích, když se Peter Sellers jako Divnoláska snaží ovládnout svoji pravou ruku. (Taita89)
  • Peter Sellers, který ve filmu ztvárnil 3 role, mohl zahrát i postavu majora "King" Konga (Slim Pickens). Nedokázal se však naučit silnému texaskému přízvuku, který byl pro roli vyžadován. (Terva)

Reklama

Reklama