Reklama

Reklama

Dr. Divnoláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu

  • USA Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (více)
Trailer 2

VOD (1)

Černá komedie Stanleyho Kubricka pojednává o skupině paranoidních generálů fascinovaných válkou, kterým se “nešťastnou náhodou” podaří rozpoutat jadernou apokalypsu. Náčelník generálního štábu "Buck" Turgidson a generál strategického letectva Jack Ripper vyšlou letku bombardérů, aby zaútočila na Sovětský svaz. To aktivuje sovětskou tajnou zbraň zvanou “bomba posledního soudu.” Jedná se o ďábelský raketový systém, s nímž má být uskutečněn odvetný úder. Aby upozornil na tuto katastrofu, stane se britský kapitán Lionel Mandrake jedinou osobou, která má přístup ke generálu Ripperovi. Americký prezident Muffley se ve snaze odvrátit neštěstí pokusí přesvědčit opilého sovětského premiéra, že je to všechno jen hloupý omyl. Prezidentovým poradcem je šílený dr. Divnoláska, někdejší nacistický vědec. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (598)

lesumir 

všechny recenze uživatele

Komedie není správný výraz, ale určitě jako satira nadprůměrná záležitost, která často vytvářela úsměv na mých rtech ale smíchu jsem se nedočkal a nevím, jeslti je to dobře, nebo ne, a jestli vůbec mé úsměvky byly na místě v určitých momentem, ono Kubrick a vtipné podání nejde moc k sobě, takže pořád jsem cítil určitou vážnost v poměru s humorem, který se moc neshodoval. Petes Sellers v trojroli (se přiznám, že jsme to ze začátku vůbec nepoznal), byl naprosto dokonalý, všichni vychvalují jeho podání Dr, ale mi se nejvíce líbil jako Group Captain Lionel Mandrake, toho ztvárnil opravdu humorně. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Námetom dosť podobné Lumetovmu snímku Fail-Safe (1964). Oba snímky rozoberajú, čo by sa stalo, keby sa či už zlyhaním techniky alebo zlyhaním človeka, dostal svet na pokraj jadrovej vojny. Len zatiaľ čo Lumetov snímok viac dbá na psychológiu jednotlivých postáv a je vážnejší, Kubrick vsadil na satiru a humor. Je na divákovi, čo preferuje. Mne sa o malinkatý kúsok páčila viac Lumetova verzia. 75/100 ()

Reklama

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Hodně vtipná záležitost (ačkoliv koukám, že ostatním to většinou tak vtipné nepřišlo) s poměrně nijakým začátkem, geniálním prostředkem a rozporuplným koncem, jehož potenciál nebyl využit ani trošičku (nebo možná tu trošičku jo). Herecký výkon George C. Scotta byl k popukání. Ne až tak Petra Sellerse, který se mi líbil pouze ve ztvárnění prezidenta. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Skvělá satyra na blížící se jadernou válku, která se dá brát skoro jako parodie na Selhání vyloučeno, s tou zvláštností, že Divnoláska vznikl dříve. Peter Sellers je zde samozřejmě skvělý, ale nejvíce mě zaujal naprosto do té doby neznámý George C. Scott. Jeho postava je naprosto hypnotizující. Stanley natočil předpokládaný skvost. 85% ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Mrazivá satira. Nezapomenutelná trojrole. Námětem aktuální dodnes. A především velice vtipné i trefné. Je jedno zda se vám bude ve výsledku líbit či ne; jedno je totiž jisté. V každém případě zaujme, když již nic jiného... A takových snímků není nikdy dost. Věčná škoda, že Kubrick nenatočil více komedií, protože talent na ně evidentně měl. ()

Galerie (194)

Zajímavosti (73)

  • Komedie režiséra Stanleyho Kubricka je považována za nejgeniálnější satiru na studenou válku v dějinách filmu. V hlasování kritiků byl film zařazen do první desítky tohoto žánru. (Lynette)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno