Reklama

Reklama

Dr. Divnoláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu

  • USA Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (více)
Trailer 1

VOD (1)

Černá komedie Stanleyho Kubricka pojednává o skupině paranoidních generálů fascinovaných válkou, kterým se “nešťastnou náhodou” podaří rozpoutat jadernou apokalypsu. Náčelník generálního štábu "Buck" Turgidson a generál strategického letectva Jack Ripper vyšlou letku bombardérů, aby zaútočila na Sovětský svaz. To aktivuje sovětskou tajnou zbraň zvanou “bomba posledního soudu.” Jedná se o ďábelský raketový systém, s nímž má být uskutečněn odvetný úder. Aby upozornil na tuto katastrofu, stane se britský kapitán Lionel Mandrake jedinou osobou, která má přístup ke generálu Ripperovi. Americký prezident Muffley se ve snaze odvrátit neštěstí pokusí přesvědčit opilého sovětského premiéra, že je to všechno jen hloupý omyl. Prezidentovým poradcem je šílený dr. Divnoláska, někdejší nacistický vědec. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (597)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Mrazivá satira. Nezapomenutelná trojrole. Námětem aktuální dodnes. A především velice vtipné i trefné. Je jedno zda se vám bude ve výsledku líbit či ne; jedno je totiž jisté. V každém případě zaujme, když již nic jiného... A takových snímků není nikdy dost. Věčná škoda, že Kubrick nenatočil více komedií, protože talent na ně evidentně měl. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Výborná Kubrickova satira, která zaujme především vynikajícími hereckými výkony a nápaditým scénářem. Peter Sellers ve svých rolích opravdu září, ovšem nejvíce mě pobavil George C. Scott coby paranoidní antikomunistický generál. Za dob Studené války to muselo být asi pěkně vyhrocené, ale Kubrick si ze všeho dělá legraci naprosto dokonalým způsobem. Rozhodně se u toho nebudete válet smíchy na podlaze, ale svým odlišným pohledem na hrozbu války vás tento snímek donutí k přemýšlení možná mnohem účinněji, než kdejaký vážný válečný film:) "Správně, mein Führer!" ()

Reklama

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Zaplať Kubrick to mělo dost humoru a rozumnou metráž, protože když se řekne "kult", znamená to pro mě většinou minimálně dvouhodinové trápení se u něčeho, na co bych potřeboval návod k použití. Film má mezi záběry skrytou určitou vážnost, ale naštěstí je to právě vtip, který mě držel nad vodou. Mimochodem nejzábavnější telefonáty, které jsem kdy v kině slyšel. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"...Ako som sa naučil nerobiť si starosti a mať rád bombu". Premyslená, ostrá, inteligentná filmová satira z časov takzvanej studenej vojny. Odľahčený, ale i tak silne pôsobivý, pohľad genialneho režiséra Stanley Kubricka na možný atómový konflikt medzi Sovietskym Zväzom a Spojenými Štátmi Americkými. Zručná, majstrovská práca mimoriadne talentovaného tvorcu. Maestro Kubrick. **** ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Po extázi, kterou ve mně vyvolal Mechanický pomeranč, jsem se zaměřil na další Kubrickovy filmy. Svým názvem mě velice upoutal Dr. Divnoláska, na kterého se tady pěla chvála nejen od Stanleyho fanoušků. Navíc se ukázalo, že podle IMDb je to jeho nejlepší film. Dlouho jsem se k němu nemohl dostat a moje očekávání tak byla větší a větší. Jak to vše dopadlo, je však jasné. Ani špetka zklamání. Brilantní válečná satira, která dokáže člověka i po letech skvěle pobavit. To, co předvádí Sellers a Scott, se prostě musí vidět. ()

Galerie (194)

Zajímavosti (68)

  • Komediální pojetí filmu nebylo původně v plánu. Při psaní scénáře se o takovém zpracování spíše vtipkovalo, ale později se Stanley Kubrick rozhodl jej takto i skutečně realizovat. (tnp101)
  • Závěr ve válečné místnosti měl původně zahrnovat také koláčovou bitvu, která byla dokonce i natočena. Stanley Kubrick však nebyl s výsledkem moc spokojený (celá bitva se zvrhla v naprostý zmatek na place) a nakonec došel k závěru, že by to bylo vzhledem k událostem té doby až příliš. (tnp101)
  • Peter Sellers zinkasoval za svoju účasť vo filme 1 milión amerických dolárov, čo predstavovalo neuveriteľných 55% rozpočtu samotného filmu. (srbak)

Reklama

Reklama