Reklama

Reklama

Dr. Divnoláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu

  • USA Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (více)
Trailer 2

VOD (1)

Černá komedie Stanleyho Kubricka pojednává o skupině paranoidních generálů fascinovaných válkou, kterým se “nešťastnou náhodou” podaří rozpoutat jadernou apokalypsu. Náčelník generálního štábu "Buck" Turgidson a generál strategického letectva Jack Ripper vyšlou letku bombardérů, aby zaútočila na Sovětský svaz. To aktivuje sovětskou tajnou zbraň zvanou “bomba posledního soudu.” Jedná se o ďábelský raketový systém, s nímž má být uskutečněn odvetný úder. Aby upozornil na tuto katastrofu, stane se britský kapitán Lionel Mandrake jedinou osobou, která má přístup ke generálu Ripperovi. Americký prezident Muffley se ve snaze odvrátit neštěstí pokusí přesvědčit opilého sovětského premiéra, že je to všechno jen hloupý omyl. Prezidentovým poradcem je šílený dr. Divnoláska, někdejší nacistický vědec. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (597)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Rozhodně tohle není ten typ komedie, při které byste se váleli smíchy. Spíš jsem se jen tak stále pousmívala. Z druhé strany mě tenhle film donutil zamyslet se nad některými problémy a myslím, že v době svého vzniku, za studené války, z něj muselo mrazit ještě mnohem víc. Protože ono to, co se nakonec stane, není zas tak úplně nereálné. Co se týče filmařské, technické a herecké stránky, nemůžu vytknout vůbec nic, snad jen to, že mi připadala jaksi potlačena lidská stránka věci, hrozně špatně se to popisuje, protože lidi jsou na plátně v podstatě pořád a neustále vedou dialogy, ale i tak mi přijdou jaksi v pozadí věci. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Jak už někteří zde podotkli, tak Divnoláska není komedie v tom smyslu, že byste se váleli smíchy po zemi. Je to spíše o té satiře na tehdejší poměry mezi USA a Ruskem (např. telefonát, kdy prezident USA oznamuje prezidentu Ruska, že je zřejmě "omylem vybombardují" mě dostal). Je to chladná, britská satira, kterou já ale mám rád. A proto volím jednoznačně za pět! P. S. George C. Scott a jeho "tak trochu" vzrušený generál na vše, co připomíná válku, je mimo hodnotící stupnici, to se prostě musí vidět! ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Co napsat k Dr. Divnoláskovi atd.? Je to film jednoho z mých nejoblíbenějších režisérů, hlavní několikaroli hraje jeden z mých nejoblíbenějších herců, námětem to je satirická studenoválečná komedie, což je (jaká náhoda) jedno z mých nejoblíbenějších témat... Cože, vy jste ho ještě neviděli? "Já chodím!" ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Stanley Kubrick, Terry Southern, Peter George .. Dokonalá vojensko-politická satira a skvostná úvaha na téma co kdyby z dob fanatického atomového zbrojení a mocenského soupeření USA a SSSR. Stanley Kubrick tento film zvládl jak po režijní stránce, tak především po scénáristické a směle tohle dílo označím za jedno z jeho nejlepších. Kdo bude čekat smršť vtipných scének, bude vyloženě zklamán - síla, kouzlo a samotný humor leží na mnohem inteligentnější a mrazivější úrovni, která může zůstat mnohým skryta. Peter Sellers v trojroli je vskutku výtečný a zejména jeho Dr. Strangelove je přímo skvostný. Dokonalá fikce, která je naštěstí stále jen fikcí, protože se doposud nestalo tak fatální zelené lidské selhání, jak nám ukazuje tento film a lidstvo dál žije jen ve stínu, nikoli účinku vynálezu zkázy. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Tohle vážně musíte vidět než umřete! Moje první velké setkání s Kubrickem (když nepočítám Versmírnou odyseu, kterou jsem viděla moc brzo na to, abych jí docenila, dokonce ani podruhé mě neoslnila) Ovšem Divnoláska je opravdu bomba!! Hned prvních pár minut mě doslova přišpendlilo do křesla. Geniální! ()

Galerie (194)

Zajímavosti (68)

  • Armáda odmítla s filmaři spolupracovat. Kokpit tehdy nového letadla B-52 byl vyroben podle jediné zveřejněné fotografie. (Witta)
  • Producenti sa snažili film presadiť pred Akadémiou filmových umení a vied v mnohých kategóriách. Keďže Peter Sellers hral vo filme trojrolu, producenti bojovali za jeho nomináciu v troch kategóriách: jednu za herca v hlavnej úlohe a dve za vedľajšiu úlohu. Sellers bol nakoniec na Oscara nominovaný iba v jednej kategórii (herec v hlavnej úlohe) za všetky tri roly. (moviefilm)

Reklama

Reklama