Reklama

Reklama

Dr. Divnoláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu

  • USA Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (více)
Trailer 1

VOD (1)

Černá komedie Stanleyho Kubricka pojednává o skupině paranoidních generálů fascinovaných válkou, kterým se “nešťastnou náhodou” podaří rozpoutat jadernou apokalypsu. Náčelník generálního štábu "Buck" Turgidson a generál strategického letectva Jack Ripper vyšlou letku bombardérů, aby zaútočila na Sovětský svaz. To aktivuje sovětskou tajnou zbraň zvanou “bomba posledního soudu.” Jedná se o ďábelský raketový systém, s nímž má být uskutečněn odvetný úder. Aby upozornil na tuto katastrofu, stane se britský kapitán Lionel Mandrake jedinou osobou, která má přístup ke generálu Ripperovi. Americký prezident Muffley se ve snaze odvrátit neštěstí pokusí přesvědčit opilého sovětského premiéra, že je to všechno jen hloupý omyl. Prezidentovým poradcem je šílený dr. Divnoláska, někdejší nacistický vědec. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (598)

B!shop 

všechny recenze uživatele

No nemuzu rict, ze by me Kubrick nejak zvlast potesil, cekal jsem krapet vic. Film ma svoje skvely momenty, at uz to jsou nejaky skvely vtipny sceny a nebo sceny krapet mrazivejsi, ale celkove tomu tak nak chybi stava. Proste film tak nak plyne a cas od casu necim potesi. Navic krome cool melodie v letadle tu skoro neni hudba. No a samotnej pribeh je hodne jednoduchej, ale dava prostor pro tu satiru na armadu. Jinak vse zachranujou herci, Sellersovi to sice chvilku trva, ale pak to rozjede neskutecnym zpusobem, akorat skoda, ze jeho nejuchylnejsi postava, Divnolaska, ma jen par vystupu. Ale tentokrat me skoro vic potesil George Scott, kterej byl v roli polosilenyho generala naprosto genialni. No ale ackoliv bych od Kubricka cekal neco vic, presto nemuzu filmu uprit jisty kvality a nemuzu rict, ze bych se tech 90 minut nudil, takze 4*. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Dr. Divnoláska není tak docela komedie. Je to satira, což je žánr, který s komedií samozřejmě souvisí, ale nemusí to nezbytně znamenat, že budete ryčet smíchy. I když... scéna, kdy Sellers coby prezident USA telefonuje s opilým ruským prezidentem a snaží se mu šetrně sdělit, že omylem shodili bombu na jeho zemi, je vážně k popukání. P. S.: Peter Sellers měl původně hrát ještě čtvrtou roli, ale ze zdravotních důvodů se jí vzdal. Škoda, mohlo to být ještě pestřejší. 80% ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Podarená komédia, ktorá si uťahuje z napätých rusko-amerických vzťahov v čase studenej vojny. P. Sellers v trojúlohe je skvelý a najviac pobaví ako ochrnutý nemecký poradca, ktorý ešte stále neprestal na Fuhrera myslieť. "Sto rokov v podzemí? To by nemuselo byť také ťažké meine Fuhrer...,prepáčte , pán prezident..." Táto hláška ma takmer dostala do kolien, ale to už sa blížil záver a ja som trošku ľutoval, že Kubrick na humor nepritlačil viac. Pobaví aj " í-hááá" ručné odpálenie bomby i mnoho konverzačných vtípkov, ktoré sú nasekané medzi niektoré vážne tváriace sa scény v bombardéry , ale hlavne prestrelku na leteckej základni, za ktorú by sa nemusel hanbiť ani vážny vojnový film. Celkovo inteligentná komédia, ktorej hlavne v prostrednej časti k dokonalosti chýba ešte pár vtipov navyše, ktoré by dokázali rozvíriť " telesné tekutiny"...80%. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

V mantinelech mrazivě znevažujícího o smrtelně vážném. Téma nezestárlo, ale nyní na úsvitu nových Studených válek se zdá býti obzvláště aktuální. Zpracování je geniální. Herecké výkony jsou jedinečné. Cynický humor trefný a na výši. Další z mnoha nadčasových a nesmrtelných děl, ve kterých mistr Kubrick dokázal, že jakékoliv škatulky byly pro jeho velkoplošný formát příliš těsné a zcela mimo diskusi. Peace is our profession ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Nadčasová komedie, při které , přestože je studená válka dávno za námi, dodnes stydne krev v žilách. A co teprve v době svého vzniku, kdy rozhodně nebylo zvykem dělat si legraci z tak vážných věcí. Z hereckých výkonů rozhodně nejvíc uchvátí výkony Petera Sellerse, Petera Sellerse a Petera Sellerse. Určitě se na to někdy podívám zas. Zdravíme Dimitrije! ()

Galerie (194)

Zajímavosti (73)

  • Originální komentář majora Konga (Slim Pickens) ohledně soupravy pro přežití byl: "A fella could have a pretty good weekend in Dallas with all that stuff," tedy zhruba "S tím vším by si chlap mohl pořídit v Dallasu docela dobrý víkend." Po atentátu na prezidenta Johna F. Kennedyho v roce 1963 byl ale "Dallas" předabován na "Vegas". (Taita89)
  • Společnost Columbia Pictures souhlasila s financováním pouze pod podmínkou, že Peter Sellers ztvární alespoň čtyři role. (Petr23)
  • Komediální pojetí filmu nebylo původně v plánu. Při psaní scénáře se o takovém zpracování spíše vtipkovalo, ale později se Stanley Kubrick rozhodl jej takto i skutečně realizovat. (tnp101)

Reklama

Reklama