Reklama

Reklama

Dr. Divnoláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu

  • USA Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (více)
Trailer 2

VOD (1)

Černá komedie Stanleyho Kubricka pojednává o skupině paranoidních generálů fascinovaných válkou, kterým se “nešťastnou náhodou” podaří rozpoutat jadernou apokalypsu. Náčelník generálního štábu "Buck" Turgidson a generál strategického letectva Jack Ripper vyšlou letku bombardérů, aby zaútočila na Sovětský svaz. To aktivuje sovětskou tajnou zbraň zvanou “bomba posledního soudu.” Jedná se o ďábelský raketový systém, s nímž má být uskutečněn odvetný úder. Aby upozornil na tuto katastrofu, stane se britský kapitán Lionel Mandrake jedinou osobou, která má přístup ke generálu Ripperovi. Americký prezident Muffley se ve snaze odvrátit neštěstí pokusí přesvědčit opilého sovětského premiéra, že je to všechno jen hloupý omyl. Prezidentovým poradcem je šílený dr. Divnoláska, někdejší nacistický vědec. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (598)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Mein Führer, I Can Walk! Po minulé zkušenosti jsem už věděl co čekat, takže při druhém zhlédnutí se mi podařilo naladit na způsob humoru hned po 5 minutách (a proto upozornění pro případné poprvé se dívající diváky-je to řízná satira, ne klasická komedie se standartním postupem). A bavil jsem se ještě mnohem lépe než prvně. Spousta výborných scén (útok na základnu; obsah nouzové výstroje), trefných hlášek a narážek (vůbec celé diskutování mezi prezidentem a generálem, nebo telefonování dvou nejvyšších státníků) a komediálních výstupů (naprosto famózní Sellers, výborný Scott se svým nehodícím se úsměvem a neustálým žvýkáním) na pozadí mrazivé (a velmi dobře ohudebněné) satiry, kterou asi neocení úplně každý, avšak faktem je, že kdyby Kubrick ještě více přitlačil na pilu (především ohledně dění v základně), byla by to naprostá černohumorná pecka. Takhle se zde vyskytují pasáže, které mají komediální potenciál, ale ten je nevyužitý, proto je to z mé strany slabší, ale přesto zasloužený plný počet (na druhou stranu tam kde zrovna nefunguje humor, nastupuje neméně dobře zpracované líčení tehdejší doby). „Každopádně nejdřív střílejte, pak klaďte otázky. Raději pár náhodných obětí, než nedbalostí přijít o celou základnu.“ ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Ja neviem, ten humor som asi moc nepochopil. Určite klobúk dole pred výkonom Petra Sellersa, ale celkovo vo mne ten film nezanechal tú hromadu otázok a nadšenie, ako u iných Kubrickových psycho filmov. Zaujímavá politická satira ma zaujala vynikajúcim Sellersom v hlavnej role, inak ale ničím iným. Asi nie som priaznivcom tohto druhu humoru, aký tento film prezentuje, ale očividne filmovým fanúšikom sa páči. Koniec bol samozrejme skvelý, respektívne posledná scéna Sellersa, zmeneného na nepoznanie. Aj mi trvalo, než som si uvedomil, že tu zahral viac postáv. Takže kvôli koncu "I Can Walk" dvíham o jednu hviezdičku. ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

No nemuzu rict, ze by me Kubrick nejak zvlast potesil, cekal jsem krapet vic. Film ma svoje skvely momenty, at uz to jsou nejaky skvely vtipny sceny a nebo sceny krapet mrazivejsi, ale celkove tomu tak nak chybi stava. Proste film tak nak plyne a cas od casu necim potesi. Navic krome cool melodie v letadle tu skoro neni hudba. No a samotnej pribeh je hodne jednoduchej, ale dava prostor pro tu satiru na armadu. Jinak vse zachranujou herci, Sellersovi to sice chvilku trva, ale pak to rozjede neskutecnym zpusobem, akorat skoda, ze jeho nejuchylnejsi postava, Divnolaska, ma jen par vystupu. Ale tentokrat me skoro vic potesil George Scott, kterej byl v roli polosilenyho generala naprosto genialni. No ale ackoliv bych od Kubricka cekal neco vic, presto nemuzu filmu uprit jisty kvality a nemuzu rict, ze bych se tech 90 minut nudil, takze 4*. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Mrazivá satira. Nezapomenutelná trojrole. Námětem aktuální dodnes. A především velice vtipné i trefné. Je jedno zda se vám bude ve výsledku líbit či ne; jedno je totiž jisté. V každém případě zaujme, když již nic jiného... A takových snímků není nikdy dost. Věčná škoda, že Kubrick nenatočil více komedií, protože talent na ně evidentně měl. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

A zase jeden vyhnilý film, respektive jeden, kterému záhadně vyfičelo hodnocení. Že by tam bylo nějaké sprosté, ošklivé a nepěkné slovíčko? Třeba prdel nebo kunda? Ale proč bych do hodnocení Kubrikovy nejlepší komedie s mým oblíbeným Sellersem v hlavní trojroli psal kunda, kurva? Možná jsem tam napsal hovno. Nebo debilní američan. Nebo jsem tam nenapsal nic, jen si to, já starej vůl, už nepamatuju:-) Ale já byl na vojně dva roky, tak na to mám nárok, heč. Jinak ovšem souhlasím se všemi, kdo hodnotí vyšším počtem hvězdiček. ()

Galerie (194)

Zajímavosti (73)

  • V brzké fázi produkce snímku spolupracoval s režisérem Stanleym Kubrickem i producent James B. Harris, který se podílel na všech jeho dosavadních filmech. Harris se posléze věnoval autorské a režijní práci a Dr. Divnoláska byl jejich poslední spoluprací. (gogos)
  • Závěr ve válečné místnosti měl původně zahrnovat také koláčovou bitvu, která byla dokonce i natočena. Stanley Kubrick však nebyl s výsledkem moc spokojený (celá bitva se zvrhla v naprostý zmatek na place) a nakonec došel k závěru, že by to bylo vzhledem k událostem té doby až příliš. (tnp101)
  • Časopis Premiere označil Dr. Divnolásku za jednu z 50 nejlepších komedií všech dob. (hot_spot)

Reklama

Reklama