Reklama

Reklama

V lednu roku 2009 se svět stal svědkem „zázraku na řece Hudson", když kapitán „Sully" Sullenberger (Tom Hanks) nouzově přistál s poškozeným letadlem na ledových vodách řeky Hudson a zachránil tak život 155 pasažérů na palubě letadla. Přestože veřejnost a média mluvila o ojedinělém činu dokazujícím jeho letecké dovednosti, probíhající vyšetřování hrozilo zničit jeho pověst a kariéru. (Freeman Ent.)

(více)

Videa (8)

Trailer 2

Recenze (916)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Přece jen jsem v poslední době viděl pár severských dramat, kde mi způsob vyjadřování a zobrazování emocí sedí více. To jest méně expresivně a syrověji. A to říkám přesto, že se Eastwood i herci drží a snaží se jakýkoli patos omezit na nejmenší možnou mez a já je za to chválím. I tak, trochu té uslzenosti navíc tam je, namísto rozjímání nad tím, co se asi tomu člověku honí/honilo v tu kterou chvíli hlavou. Jinak nemám prakticky výhrad, navzdory notoricky známému dobrému konci, který je i naprostému neznalci této události předestřen hned od začátku, je film vrcholně napínavý, dobře poskládaný a zahraný. Hanks v poslední době uvízl ve ztvárňování skutečných mužů (nemýlím-li se, je to za poslední dva roky už čtvrtý případ) a jde mu to k duhu. A Eastwood, kterého jsem jako herce nijak zvlášť nemusel? Za kamerou mu to jde dobře, i když ne vždy se s ním sejdu jako zde. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Přijde mi dost neuvěřitelný, že se podobný slyšení vůbec mohlo odehrát, místo aby kapitána ihned nesl celý národ v peřince, líbal mu zadek a nějaký prošetření se provedlo hezky potichu, důkladně a bez nervů pro něj. Ale holt žijeme v realitě, která je občas obrácená vzhůru nohama. Jo, Hanks s Eckhartem sázka najisto, Eastwood k tomu přistoupil dost komorně, s respektem a já vzhledem k jeho věku opět jen zírám. Na chladnou formu bylo těch emocí až dost. Takže film, který vám možná nevystřelí díru do čela, ale na který může mít zlý kecy vážně jen totální dement. ()

Reklama

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Souhlas s Lacem. Jako kousek na jednorázový shlédnutí to neurazí, ale ani to není nějaká strhující pecka. Aspoň tradičně jistý Hanks to drží a Clint se naštěstí vyvaroval nějakých vlasteneckých úletů jako v American Sniperovi. Pokud se však zajímáte o reál a nechcete vědět nic víc než fakta bez zbytečnýho okecávání, tak si radši tuhle událost dejte v rámci cyklu letecké katastrofy. Film nepřichází z ničím novým.60% ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Profesionální práce celé posádky. Kapitán Eastwood směle vztyčuje pomník disciplíně, přesnému rozhodování a dokonalé práci Chesleyho Sullenbergera. Na přistání na Hudsonu si matně vzpomínám ze zpráv a z internetu. Netřeba říkat, že mě moc nezasáhlo, ale to jak Clint s tématem pracuje je fantastické. Noční můry, pochyby a téměř detektivní finále, kdy Sully převezme kontrolu a znovu se s chladnou hlavou zachrání. Nádhera. Uteče to strašně rychle. Tom Hanks je naprosto přesný, jeho Sully zbytečně nefňuká, je tak akorát lidský, pravý profesionál. Minimální množství patosu, čistá fakta. Bravo! ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Žádné obezličky, žádné serepetičky, citlivě dávkovaný patos a žádná klišé. Skrze chytře vystavěnou strukturu se jde rovnou k jádru pudla; a to sice konfliktu člověka, který dokázal s linkovým letadlem bez funkčních motorů zdánlivě nemožné, aby následně začal pod tlakem okolí pochybovat, zda náhodou to co udělal, nebylo naopak to vůbec nejhorší možné řešení a zbytečné eskamotérství. Hanks opět dokazuje, že co se týče škatulky "obyčejných správných chlapíků od vedle", tak nemá v zámoří konkurenci. Jde to na dřeň a strhává to ve všech momentech; při mrazivě chladně klidném řízeném krizovém přistání samotném, v momentech začínající paniky po něm, během intenzivního grilování před komisí i při sebezpytném bloumání zmrzlým New Yorkem. Jakkoli by to na první pohled svádělo k přirovnání ke Zemeckisově Letu, tak to má mnohem blíže ke Greengrassovu Letu číslo 93. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (22)

  • Zhruba v 52. minutě filmu, když probíhá scéna nouzového přistání letadla na řece Hudson, jsou na některých záběrech vidět na březích řeky rozkvětlé listnaté stromy, kdežto na jiných záběrech tam jsou holé stromy bez listů a sníh. (Lariiakqt)
  • V momentě, kdy Sully (Tom Hanks) běží v noci po Times Square, je možné zahlédnout billboard na film Gran Torino (2008). To mělo premiéru ve stejném roce, ve kterém se odehrává tento film a režíroval jej taktéž Clint Eastwood. (MATADOR)
  • Kapitán trajektu Vincent Lombardi si zahral sám seba, je totiž skutočným kapitánom trajektu, ktorý ako prvý prišiel toho dňa k spadnutému lietadlu. (Astonko)

Související novinky

Clint Eastwood do důchodu nespěchá

Clint Eastwood do důchodu nespěchá

19.04.2019

88letý legendární herec a režisér Clint Eastwood (Pašerák, Americký sniper) do důchodu rozhodně nespěchá. Momentálně totiž krouží kolem projektu The Ballad of Richard Jewell, který by mohl natočil… (více)

Clint Eastwood a další hrdinové z lidu

Clint Eastwood a další hrdinové z lidu

21.04.2017

Kariéra Clinta Eastwooda se v posledních letech stočila k dramatům podle skutečných událostí. Americký sniper nám představil odstřelovače Chrise Kylea, Sully pilota Chesleyho Sullenbergera a teď jsou… (více)

10 nej filmů roku 2016 dle ČSFD.cz

10 nej filmů roku 2016 dle ČSFD.cz

30.12.2016

Ani novým Star Wars se nepodařilo sesadit z trůnu nejúspěšnějších filmů roku 2016 v českých kinech pohádku Anděl Páně 2 Jiřího Stracha. Těší nás, že tento post drží český film, který si u nás vede v… (více)

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Reklama

Reklama