Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Nízkorozpočtový snímek z produkce stanice Netlix byl natočen podle skutečných událostí. Ukazuje příběh jednotky irských vojenských "paniců" v čele s Patem Quinlanem (Jamie Dornan), kteří jsou v době studené války vysláni pod záštitou OSN do Afriky a mají po místním vojenském převratu jediný úkol, udržet mír v místě zvaném Jadotville. Z mírové mise se ve finále vyklube boj o holý život, když se vlivem zákulisních taktik, boje o moc a další tajné zpackané operace OSN na místě, stanou obětními beránky, od kterých všichni dají ruce pryč a nechají je napospas osudu. Skupinka 150 nováčků, kteří nikdy nezažili skutečnou válku a vyděsí je i had v trávě, je tak postavena před rozhodnutí, jestli tváří v tvář obrovské přesile najatých žoldáků budou kapitulovat, nebo bojovat do poslední vystřelené kulky a zemřou jako hrdinové. Paradoxně tato událost byla zametena pod koberec, jako by se nikdy nestala, a o jednotce se dlouho mluvilo jako o zbabělcích irské armády. Uznání se dočkali až po letech v roce 2005, kdy byli irskou vládou konečně oceněni. (pavcas)

(více)

Recenze (96)

eLeR 

všechny recenze uživatele

Za málo peňazí veľa muziky. Žiadne super akčné scény, žiadni super akční hrdinovia, ale obyčajní vojaci, ktorí sa zrazu ocitli uprostred paľby bez poriadneho vybavenia, bez pomoci a proti presile. Ktorí mali asi aj šťastie v nešťastí. Vraj hlupáci z Jadotville .. pche. Kvalitné herecké obsadenie, ktoré nesklamalo .. páčilo sa mi. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,KAŽDÝ MÁ V HISTORII SVOJI ROLI“...“ /// … a jak nám historie ukázala, OSN se o svoje vojáky dokáže postarat! (ironie čuráku!…) Film o hrdinský obraně (nerovnýmu boji) a politickejch čachrech pod vlajkou OSN, tedy vzoru ctnosti i práva. Směs politiky a války, kterýmu dodává „správnej“ význam i říz právě ta vojenská jednotka irskejch cucáků. Zajímavý i díky scénáři Kevina Brodbina. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Knihu „The Siege at Jadotville: The Irish Army's Forgotten Battle“, kterou v roce 2005 napsal Declan Power, neznám. 2.) Neustále mladejm vopakuju: dýchej, zmáčkni, zabij. 3.) Thx za titule „audit.cz“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * ()

Reklama

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Dohromady je to takové normální, ale má to spoustu detailů, které z tohohle filmu dělají excelentní podívanou. Zaprvé se mi moc líbila válečná akce, která byla na maximálně profesionální úrovni, zadruhé byli špičkoví herci, a zatřetí je tu ten fakt, že systém je plný zmrdů, kterým jde akorát o moc a život obyčejného člověka nikoho nezajímá. 95% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nedokážu pochopit, kdo v Netflixu přišel na to, že tento film bude nízkorozpočtový. To by herci museli hrát zadarmo a to tady jsou na můj vkus až moc velká jména. Jamie Dornan, Mark Strong, Mikael Persbrandt nebo Guillaume Canet? K tomu je všechny vrhli do válečné vřavy s naprosto parádními akčními sekvencemi. Nechápu tedy, jak to tvůrci natočili za těch pár peněz, ale je hezké, že podobný příběh představili. O Jadotville jsem totiž neměl do té doby ani potuchy a už teď alespoň vím, že jednotky OSN taky občas sem tam něco udělají. Není to podmínkou a v tomto případě si to zaslouží větší pozornost. A samozřejmě i velký respekt. Proč? To si zjistěte sami, protože takový film by si zasloužil daleko více hodnotících, než tu aktuálně má! ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Tohle ale bylo velice milé překvapení! Takový malý příběh v rámci velkých dějin, kde si to uprostřed Afriky rozdají žoldáci z legie proti irským zelenáčům. I když je nejspíš politická linie trochu zjednodušená a třeba té facce generálovi jen těžko lze věřit, je to fakt povedený a historicky docela přesný film. Oceňuju, že si tvůrci odpustili dneska tolik oblíbenou hru na city a různé odbočky. Film díky tomu pěkně odsýpá a v zásadě všemu, co se děje, jde docela dobře věřit. V Netflixovském rozpočtu jsem dostal mnohem víc, než jsem čekal! ()

Galerie (55)

Zajímavosti (4)

  • Režisér Richie Smyth, pre ktorého šlo o režijný debut, od hercov požadoval, aby sa zúčastnili náročného vojenského tréningu v Južnej Afrike. (MikaelSVK)
  • Výzbroj írskych vojakov sa skladá z belgických útočných pušiek FN FAL, švédskych samopalov Carl Gustav m/45 a ďalej z britských ľahkých guľometov Bren, opakovacích pušiek Lee–Enfield No. 4 Mk I a vodou chladených guľometov Vickers. (Jello Biafra)
  • Napriek tomu, že ide o televízny film, v obmedzenom rozsahu bol premietaný v írskych kinách. (Jello Biafra)

Reklama

Reklama