Reklama

Reklama

Epizody(3)

"Tut" odhaluje životní příběh egyptského faraona Tutanchámona (Avan Jogia), jednoho z nejproslulejších vládců v historii lidstva, a jeho nejbližšího rádce (Ben Kingsley). Tento ambiciózní a mimořádně napínavý seriál líčí cestu, po níž Tut kráčí k moci, a jeho zápas o to, aby Egypt dovedl ke slávě, zatímco je obklopen rádci, přáteli a milenkami, kterým nejde o nic jiného, než aby uhájili své vlastní sobecké zájmy. "Tut" otvírá okno do fascinujícího světa plného srdceryvných romancí, tuhých bitev, politických intrik, konspirace, žárlivosti a četných vražd, čímž nám dokazuje, že doba slavného faraona se od našich časů příliš nelišila a že vláda tohoto nejmladšího egyptského panovníka bude navěky vyznívat jako skutečné životní drama. (Film+)

(více)

Recenze (48)

Faila 

všechny recenze uživatele

Nejdřív se mi to moc líbilo, Bena Kingsleyho žeru v čemkoliv a na Avana Jogiu se tak moc hezky koukalo (i na jeho sestru)! Pak už to ale začalo být nějaké blbé, postavy se chovaly jednou tak, jednou tak, přišlo mi, že tam snad všem z toho vedra hrabe. Výprava samozřejmě fajn a jestli se něco z toho, co bylo v Tutovi ukázáno, zakládá na "pravdě", tak chválím i vzdělávací složku a ráda jsem se přiučila. I když nakonec si pamatuju stejně jen to, že faraon nemůže nikomu věřit a zjevně ani sobě ne... ()

Lama.Lama 

všechny recenze uživatele

Avan se pro tuhle roli prostě narodil, Ben Kingsley tradičně exceluje (tenhle typ rolí mu vážně jde, viz Ranhojič). Něco mi na tom nesedělo, možná to občas nesplňovalo moje požadavky na takový ten dobový vibe, ale i přes to hodnotím tenhle počin velmi kladně. ()

Reklama

Sidonka 

všechny recenze uživatele

Uživatel misterz řekl vše co jsem měla na srdci a skoro nemám co dodat. Podle jednoho výzkumu byl Tutanchámon tělesně znetvořený muž, s předkusem, rozštěpem, vadným tělem a měl koňskou nohu, takže musel chodit o holi. Zde ho hraje krasavec plný zdravého života. Některé studie dokonce zpochybňují existenci samotného faraona. Historie se zase překrucuje, ano,moc se toho o tomto faraonovi neví, ale mnohé postavy se chovají tak hloupě, že by sotva přežili pár minut (útěky faraona z nestřeženého paláce, chodí si dovnitř i ven nechráněným vchodem před davem ostatních lidí, dále třeba vysvobození spojence z otroctví -jeden muž a žena stojí proti armádě vojáků, neuvěřitelně naivní a nepochopitelné chování jeho nepoučitelné milenky...). Film má ovšem také spád a dokáže zaujmout. Jako smyšlená báchorka dobrý, životopisné na tom asi není vůbec nic, snad jen to zranění nohy těsně před smrtí. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

O Tutanchamonovi se vlastně neví skoro nic, krom toho, že zemřel velmi mladý. A tak se mohli filmaři vybodnout na nějakou historickou přesnost (i když to dělají skoro pokaždé) a zapojit fantazii. No a moc se nevytáhli. Stvořili přeslazený příběh plný lásky, intrik a blablabla a chlapeckého faraona podali jako osvíceného, spravedlivého, ale i tvrdého panovníka, který zaujímá čelní místo mezi všemi známými faraony. A protože série směřuje spíše na teenagery, je všechno krásně barevné a ošklivcům je vstup zakázán. Na druhou stranu je tu spousta krve, celkem slušná výprava a hezká řádka zajímavých herců. Kingsley je pro ty šedé eminence královských dvorů jako stvořený, Siddigův kněz byl správný hajzl a Anonzie, byť mi černý Haremheb způsobil tik, taky nezklamal. Představitel faraona mě bavil, protože zaručeně prošel Hvězdnou bránou a já jen čekal, kdy zapne paprskomety. No ale nejvíc jsem mohl oči nechat na Sibylle Deen, která, i kdyby neuměla hrát, je tak krásná, že by to bylo jedno. Suma sumárum zábavná blbina. 50% ()

ludva10 

všechny recenze uživatele

Pokud hledáte historický velkofilm, asi se podívejte po jiném filmu, tady to není takové velkolepé. A za mne je to dobře - není to přehnané, bojové scény pěkně udělané ( ač některé asi zbytečně brutální), herecké výkony slušné, děj celkem zajímavý, hudba pěkná. Co víc si přát. Pro mne příjemné překvapení od filmu, od kterého jsem vlastně nic nečekal. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (14)

  • Všetky šperky v sérii Poggioli nechal vyrobiť v Taliansku, v klenotníckom dome v Ríme, pretože proces ich smaltovania bol veľmi komplikovaný: "Myslím, že toto je prvý film na svete, ktorý dáva divákom skutočný pocit úrovne rafinovanosti ručne vyrábaných egyptských šperkov, ktoré nosili aristokrati v tej dobe.“ (Arsenal83)
  • Vo filme je Tutanchamon (Avan Jogia) plne zdravý, avšak okrem krívania trpel aj chronickou maláriou. Analýza DNA tiež ukazuje, že opakovane trpel najťažším typom malárie. V jeho hrobke bol koriander, korenie, ktoré sa za jeho čias používalo na liečbu horúčky. (Arsenal83)

Reklama

Reklama