Reklama

Reklama

Trhlina

Trailer 4

Igor, nezaměstnaný vysokoškolák, se v rámci absolventské praxe dostane do pracovní čety, která vyklízí budovu bývalé psychiatrie. Zde náhodou objeví záznamy Waltera Fischera, jednoho z pacientů, který před sedmdesáti lety záhadně zmizel v pohoří Tribeč. Když se po dvou měsících stejně záhadně objevil, byl dezorientovaný, na celém těle měl nevysvětlitelná zranění a nedokázal popsat, co se mu stalo a kde poslední týdny strávil. Ač byl dlouhodobě hospitalizován, již nikdy se nezotavil. Když se Igor pustí do pátrání po podrobnostech Fischerova příběhu, zjistí, že tento případ vůbec nebyl ojedinělý. Záznamy o lidech, kteří se v Tribeči ztratili, sahají až daleko do minulosti. K mnoha z nich ale došlo relativně nedávno. Proto se Igor spolu se svou přítelkyní Miou, milovníkem konspiračních teorií Andrejem a tvrdým skeptikem Davidem vydává do tribečských lesů zjistit, jaká je pravda. Pátrání, které zpočátku působí jako nevinná zábava nesourodé skupinky, však končí tragicky… (Falcon)

(více)

Videa (8)

Trailer 4

Recenze (477)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Osobne nemôžem uprieť Bebjakovi talent nakrútiť solídne akúkoľvek žánrovku, vrátane hororu, ako už dokázal v Zle. Aj Trhlina má skvele vybrané lokácie, atmosféru a nenudí dokonca aj napriek scenáru. Takže áno, Bebjak pracuje s tým, čo má na papieri a asi s tým viac urobiť ani nemohol. Zhruba trištvrte hodinu sa dozvedáme spoločne s hrdinom, že vôbec nejaká záhada existuje, pričom toto malo byť predmetom nejakej max dvadsaťminútovej expozície a potom sa konečne vydávame do lesa. Samozrejme aj pobehovanie po bývalej psychiatrickej liečebni má svoje čaro, ale vlastne nevedie k ničomu viac než len tomu, že sa ide do lesa a tam budeme pátrať po príčinách zmiznutí. Rovnako ale do prázdna vyznieva aj celý film, pretože ak ste videli filmy typu Koherencia, tak Trhlina je iba akési torzo podobného námetu, kde sa ani nedozvieme pravidlá fikčného - zrejme- scifi sveta. Pozerať sa ale na to určite dá. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Na snímku jsou znát televizní kořeny (původně byl jako třídílný natočen pro televizi). Je také znát, že byl laciný.První třetina celovečerního filmu je seznamování s postavami a jejich rozdílným postojům k záhadě Tríbečského bermudského trojúhelníku. Vyloženě se plýtvá filmovým časem. Zbylé dvě třetiny postavy bloudí po tríbečských lesích. Já v pohoří Tríbeč byl na turistice po turistických značkách v létě před pěti lety a ničeho podezřelého na potvrzení této konspirační teorie jsem si nevšiml. V závěru nejde rozeznat co je halucinace a co zkutečnost. ()

Reklama

POMO 

všechny recenze uživatele

Neúspěšný pokus o mysteriózní horor, jak ho nejlépe umí a primárně dělají hollywooďané. Neatraktivní postavy (v jakémkoliv smyslu slova), zdlouhavá a nezajímavá expozice, nevydařený pokus o již tak ohrané fígle ve vytváření napětí při toulkách lesem. Bebjak je dobrý rejža, postavama i příběhem výrazně komplexnější a hlubší Čiara byla super. Tenhle typ žánrovky ale evidentně vyžaduje jiný typ talentu, a nejspíš i lépe zadaptovaný scénář, který zde zavání odfláknutou komerční rychlokvaškou. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Celkem slušné, chvílemi klidně na ****, skvělá, stupňující se atmosféra podpořená vynikající hudbou a precizním zvukem. Také herectví všech zúčastněných nebylo vůbec špatné, nebál bych se ještě odvážnější režie a hlavně pevnějšího scénáře, zakončený třeba i stejným způsobem, ale takto pro mě zůstalo rozuzlení stále ještě dost zauzlované, filmově jsem se prostě nedojedl, přičemž s pokračováním asi počítat nelze, zato s dalším filmem od Petera Bebjaka určitě, rád si jeho tvorbu pohlídám. [Kino Citadela - Litvínov] ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Trhlina balansuje na hrane škandinávskeho thrilleru, detektívnej zápletky a mysteriózneho hororu. Po väčšinu času sa režisérovi Petrovi Bebjakovi darí budovať a udržať silné napätie a to ako za pomoci samotného príbehu, tak i audiovizuálnych stimulov. Vypäté scény, napríklad keď sa Igor snaží dostať do tajomného trezoru, sú podkreslené pomalými a tajuplnými zvukmi, ktoré nemusia nutne súvisieť s tým, čo sa práve zobrazuje na plátne, ale dotvárajú želaný efekt znepokojenia. Bohužiaľ sa o túto barličku snímka opiera príliš často a tak tento postup po niekoľkonásobnom opakovaní stráca na intenzite. Podobne dobre sa pracuje aj so strihom, kedy sú určité scény prekladané svižnými zábleskami do minulosti. Aj napriek ich občasnej prvoplánovej náture pracujú tieto prestrihy tak, ako bolo zamýšľané a vzbudzujú v divákovi zvedavosť, čo že sa teda kedysi odohralo. Thriller Trhlina síce nedosahuje najvyšších kvalít svojich škandinávskych predobrazov, aj napriek tomu ale v rámci slovenskej, poťažmo i českej, filmovej produkcie, predstavuje nebývalú a zručne vyvedenú raritu. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (28)

  • S návštevnosťou 83 266 divákov a tržbami 494 386 eur sa premiérový víkend filmu Trhlina stal dovtedy najúspešnejším víkendom slovenského filmu v domácich kinách. Prekonal tak štart filmu Čiara (2017), ktorý taktiež režíroval Peter Bebjak. [Zdroj: hnonline.sk] (JurincoLM)
  • Film sa natáčal v pohorí Tribeč, v dedinách Štitáre, Zlatno, na Čiernom hrade, lúke pod Žibricou, v lesoch pri Borinke, Bratislave, Nitre a tiež v Brne. (Raccoon.city)
  • Trhlina bola pôvodne natočená ako trojdielna miniséria určená pre televízne vysielanie. (emdvojka)

Související novinky

21. ročník festivalu Kino na Hranici se blíží

21. ročník festivalu Kino na Hranici se blíží

25.04.2019

Letošní ročník mezinárodního filmového festivalu Kino na Hranici v Těšíně (27. 4. – 3. 5. 2019) představí více než 150 hraných a dokumentárních filmů z Polska, Česka a dalších zemí střední a východní… (více)

Reklama

Reklama