Reklama

Reklama

The Grizzlies

  • Slovensko Grizlyovia (více)
Trailer

Skutočný príbeh skupiny mladých inuitských študentov, ktorým zmení život mladý neskúsený učiteľ a šport menom lakros... Mladý a naivný učiteľ Russ prichádza do obce Kugluktuk na ďalekom severe, ktorá má najvyššiu mieru samovrážd mladých ľudí  v severnej Amerike. V poloprázdnej škole nachádza niekoľko domotivovaných študentov, ku ktorým si len ťažko hľadá cestu - nevie takmer nič o ich biednej ekonomickej situácii a problémoch, ktoré sú výsledkom stáročí kolonizácie a pokusov o vymazanie ich kultúrnej identity. Aby ich aspoň trošku motivoval, pokúsi sa ich získať pre šport, ktorý je odvodený od hier pôvodných obyvateľov severnej Ameriky - lakros. (RTVS)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (19)

Aljak 

všechny recenze uživatele

Kto čaká bežný športový film podľa klasickej zaužívanej šablóny, tak sa nedočká. Aj keď to malo viacero fáz známych z ostatných filmov so športovou tematikou, tak The Grizzlies boli predsa len iní. Taký silný kontrast motivácie a beznádeje sa len tak nevidí. Ale napriek tomu depresívnemu bezvýchodiskovému prostrediu kdesi v Nunavut sa vďaka športu (konkrétne lakrosu) dokázala celá komunita zanietiť pre niečo energické a potešujúce. Z toho filmu išla fakt pôsobivá atmosféra, a čo je dôležité - vôbec to nebola taká happyendová klišé záležitosť, ktorá býva vrcholom drvivej väčšiny športových filmov. A to vnímam ako obrovské plus! Sympatické herecké obsadenie, ktoré tu pôsobilo veľmi autenticky. ()

Adramelech 

všechny recenze uživatele

Nejpůsobivější mi přišla scéna s prezentací docházky ve škole. Při jejím sledování mi bleskla hlavou následující vize: Výjev se odehrává v budoucnosti v nějaké české nebo slovenské škole. V národních jazycích se už nevyučuje a učitel je ani neovládá. Při čtení komicky komolí jména studentů. Hlásky jako ř, ť, ň nebo ľ nedokáže vyslovit. – Zbytek filmu ukazující hlavně hraní lakrosu mě moc nebavil. ()

Reklama

Lyncha 

všechny recenze uživatele

Zpočátku trochu rozpačitý dojem - Panu učiteli s láskou, Mezi řádky atd. už po sté. Jen tentokrát nejsou v roli nezbedných žáků černoši, ani hispánci, ale Inuité. Ale má to být podle skutečné události, osudy reálných lidí v konkrétním místě. Tak si člověk řekne, proč ne. Proč nenatočit silný příběh o člověku/lidech, kteří se o něco zasloužili a odvedli pořádný kus práce, jen proto, že už na to téma někdo natočil hromadu jiných filmů. To by nebylo fér. Postupně počáteční rozpaky opadly, film mě vtáhnul do děje a na konci jsem byla nadšená. Ano, je to doják. Strašnej! Ale dostal mě. Film je částečně sebemrskačský, obsahuje několik narážek na internátní školy pro původní obyvatele Kanady, také pár fotek v úvodu z oněch škol. Musím se přiznat, že do této doby jsem o něčem podobném neměla tušení, takže jsem si vyhledala pár informací, o co šlo a jak školy fungovaly. Čekala bych existenci podobných zařízení někdy před maximálně 70 lety, ale že fungovaly až do roku 1998 a k jejich zavření došlo zřejmě jen díky tomu, že se nedařilo už dál tajit praktiky, které v nich probíhaly, to hlava nebere. A ještě v takové zemi, kterou mám za vzor mírumilovnosti a civilizovanosti. I tenhle fakt přispěl k oněm 5 hvězdičkám (šok umocnil dojem z filmu), jinak by to asi bylo spíš na 4. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Filmy se sportovní tematikou už mě moc nebaví sledovat, protože popisované příběhy mají víceméně stejnou dějovou kostru. Snímek The Grizzlies ale přece jen trochu vybočuje ze zajetých kolejí, boří zaběhlé stereotypy a v mnoha ohledech překračuje hranice žánru. Je to hodně dáno i tím, kde se děj odehrává. Mrazivé přírodní prostředí inuitského teritoria v arktické oblasti Kanady pomohlo dotvořit emočně silnou atmosféru, přičemž k autenticitě značnou měrou přispěli také samotní Inuité, kteří se dobře zhostili řady hereckých rolí. (80%) ()

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

Slušná dráma podľa skutočných udalostí, ktorá ale klame telom, pretože o šport tu ide ďaleko ďaleko menej ako v iných zvučných konkurenčných snímkoch. Po ľudskej časti a jej spracovaní to bolo fakt že relatívne aj silné, neviem si predstaviť, ani žiť v tých podmienkach s tou mentalitou a ani fungovať ako učiteľ, po stránke športovej sme dostali maličké "nakusnutia" a nepresvedčivé scény v závere pri prvých zápasoch. Neľutujem vyslovene, že som film videl, ale na druhú stranu ho s čistým svedomím odporučiť nemôžem. Pomer dráma/šport je tu cca 80/20. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (9)

  • Tvůrci filmu zahrnuli Inuity do všech aspektů natáčení Grizzlies. Tímto způsobem by film nejen reprezentoval zkušenost Inuitů, ale mohl by poskytnout výcvikový prostor pro inuitské a domorodé filmaře, kteří by mohli pokračovat v natáčení vlastních filmů. Placený mentorský program zval k účasti inuitské herce, štáb, hudebníky a další kreativní spolupracovníky a nakonec více než 91 procent herců a více než 33 procent štábu tvořili Inuité nebo domorodci. (Piercee)
  • Jack Anawak, muž v letadle, který vypráví, že je v Arktidě 6 000 let, dříve sloužil jako člen parlamentu za Nunavut a byl zvláštním poradcem předsedy vlády. (Piercee)
  • Mnoho z původních hráčů Grizzlies sdílelo své příběhy s filmaři a jejich zkušenosti se staly základem filmu. Takže filmaři ukázali těmto hráčům film nejprve na střední škole Kugluktuk, kde příběh začal. (Piercee)

Reklama

Reklama