Reklama

Reklama

Most přes řeku Kwai

  • Velká Británie The Bridge on the River Kwai (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Dokázali obrátit porážku ve vítězství. Ale bylo to skutečně vítězství? ... Říkalo se jí železnice smrti. Té trati, která měla v roce 1943 spojit Bangkok s Rangúnem a umožnit tak Japoncům dokonalé propojení a ovládnutí celého toho obrovského území od Singapuru až po Barmu. Pracovaly a umíraly na ní desetitisíce zajatců i domorodců. Vyčerpávající dřina, podvýživa, tropické klima, malárie, úplavice, beri beri – to vše si vybíralo svou krutou daň… Po celé její délce byly desítky zajateckých táborů. Ten, jemuž velí plukovník Saito, je však ze všech nejdůležitější. Neboť tady má vzniknout most, bez něhož železnice nemůže fungovat. Most, který mu postaví nový kontingent britských zajatců. Saito ovšem netuší, že jejich velitelem, jediným, jehož Angličané jako svého velitele uznávají, je plukovník Nicholson. A plukovník Nicholson má o existenci svých mužů v táboře velmi jasnou představu, která se ovšem značně liší od toho, co od nich očekává Saito… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (465)

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Hvězdně obsazený a dnes již dávno legendární válečný film režiséra Davida Leana (mj. Lawrence z Arábie či Doktor Živago) o stavbě (a zničení) jednoho důležitého mostu. Mostu, který měl být pro Japonsko klíčem k vojenským operacím za 2. světové války. Gradující podívaná, která v závěru doslova šponuje nervy diváků. Pokud by na mě někdo mluvil při scéně, kdy Alec Guinness objeví v řece drát a jde po jeho stopě, asi bych ho ani nevnímal. Časem prověřené mistrovské dílo! ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Daní za dobu vzniku je lehká naivita, ale jinak tato britská válečná klasika v zásadě nezastarala ani o chlup a stále přináší zajímavé podněty k zamyšlení. Užíval jsem si psychologický duel Nicholson X Saito a vůbec veškeré dění kolem stavby mostu a zajateckého kempu 16. O kousek slabší druhá polovina filmu už patří spíše zrodu a průběhu mise "vyhoďte ten most do povětří" a celé to vyústí ve velmi napínavý a na svojí dobu nezvykle drsný závěr, kde skutečně nevíte na čí straně stát. Hurá práce. [HD] ()

Reklama

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Carl Foreman, Michael Wilson / Predloha: Pierre Boulle - The Bridge over the River Kwai | Hudba: Malcolm Arnold | Produkcia: Sam Spiegel | Distribúcia: Columbia Pictures | Štúdio: Horizon Pictures | Rozpočet: 2,840,000$ | Tržby: 30,6 miliónov $ || Ťažký film o tiranii. V jednom živote na jedno videnie. 72% | VHS, DD, EN | ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Obávám se že symbolika tohoto díla, totiž to vyzdvižení britské morálky, důstojnosti a tvrdosti, zcela přebila kvality filmové. Kromě toho, že oficiální text distributora prozradí úplně celou zápletku filmu, z díla čiší britská hrdost (kolonizační). Plukovník se chová jako kretén, tváří v tvář japonskému magorovi. Souhlasit bez výhrad lze s tím, že práce pomohla udržet morálku, ale ten příběh je kvůli ústřednímu tématu "kterak hrdý britský důstojník poctivou prací pokořil japonského vojáčka! tak moc vytržený z reality. Začátek filmu přitom naznačuje skutečné poměry těchto zajateckých táborů. Spojenečtí vojáci hynuli jako mouchy, Japonci neměli zájem je udržet při životě, podmínky byly otřesné a smrtelnost vysoká. Bill Holden se svým parťákem pohřbívá jak na běžícím pásu, ale jakmile dorazí Guinnessovi muži, už se o mrtvých nemluví,  všichni jsou v kondici a ženou se jen za dokončením díla. Nevěrohodné, a kromě pár scén málo napínavé. Další legenda tak padla. Druhá projekce v Katakombes Milou kinematografos. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Myslím, že nejsem jediná, kdo byl ohromen hudební melodií či skladbou z nějakého filmu ještě předtím, než jej zhlédl. Pískací pochodová melodie vedoucí přes řeku Kwai je jednou z těch mnoha. Opět mám ten stejný dojem, jako u spousty kultovních, 90% hodnocených filmů. Nevím, jestli mi zrovna tento přijde tolik nadhodnocený, nebo jsem od něj jen čekala větší "nářez." Most přes řeku Kwai dostane hlavní prostor v podstatě až v závěru filmu a po celý děj se do jeho blízkosti či na samotnou trať ani příliš nepodíváme. Rozhodně se jedná o skvěle natočený snímek, ale nebylo v něm, až na ono "pískání" a pár scén téměř nic, o čem bych mohla říct, že mě to "dostalo." A nemůžu to říct ani o celkovém dojmu. ()

Galerie (112)

Zajímavosti (46)

  • Řeka se v průběhu války jmenovala Klong, jméno Kwai získala až po natočení úspěšného filmu. (Paity)
  • Podľa hodnotenia Amerického filmového inštitútu z roku 2007 je Most cez rieku Kwai 36. najlepší film všetkých čias. (shimik77)
  • Most se začal stavět ještě předtím, než se rozeběhl casting. (Kulmon)

Související novinky

Gallery Spectrum – zábavná i poučná

Gallery Spectrum – zábavná i poučná

02.03.2016

Do prvního roku své činnosti vstoupila jedinečná galerie v centru Prahy. Ta své návštěvníky z domova i zahraničí láká na expozice, které nemají ve střední Evropě obdoby. Lepší místo si nemohla vybrat… (více)

„Koktavý král“ válčí v džungli

„Koktavý král“ válčí v džungli

13.09.2011

Po zaslouženém oscarovém triumfu si Colin Firth může vybírat jen ty nejzajímavější role. A opět se podívá do časů 2. světové války, tentokrát ale ne v týlu, nýbrž v první linii. Zahraje si totiž… (více)

Reklama

Reklama