Reklama

Reklama

Most přes řeku Kwai

  • Velká Británie The Bridge on the River Kwai (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Dokázali obrátit porážku ve vítězství. Ale bylo to skutečně vítězství? ... Říkalo se jí železnice smrti. Té trati, která měla v roce 1943 spojit Bangkok s Rangúnem a umožnit tak Japoncům dokonalé propojení a ovládnutí celého toho obrovského území od Singapuru až po Barmu. Pracovaly a umíraly na ní desetitisíce zajatců i domorodců. Vyčerpávající dřina, podvýživa, tropické klima, malárie, úplavice, beri beri – to vše si vybíralo svou krutou daň… Po celé její délce byly desítky zajateckých táborů. Ten, jemuž velí plukovník Saito, je však ze všech nejdůležitější. Neboť tady má vzniknout most, bez něhož železnice nemůže fungovat. Most, který mu postaví nový kontingent britských zajatců. Saito ovšem netuší, že jejich velitelem, jediným, jehož Angličané jako svého velitele uznávají, je plukovník Nicholson. A plukovník Nicholson má o existenci svých mužů v táboře velmi jasnou představu, která se ovšem značně liší od toho, co od nich očekává Saito… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (465)

Legas 

všechny recenze uživatele

Velmi špatně se mi hodnotí staré klasické filmy, protože vznikly většinou dlouho před tím, než jsem se narodil a nejsou tedy se mnou tolik spjaté jako filmy let osmdesátých a devadesátých. Nicméně jsem Most přes řeku Kwai konečně shlédl a byl jsem velmi mile překvapen. Kromě dabingu nemám snad nic, co bych této klasice vytknul. Bylo mi hodně líto, že nemohu tak plně vychutnat herecké výkony. Myslím, že u tohoto převážně hereckého filmu je původní znění přímo nutností. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Hvězdně obsazený a dnes již dávno legendární válečný film režiséra Davida Leana (mj. Lawrence z Arábie či Doktor Živago) o stavbě (a zničení) jednoho důležitého mostu. Mostu, který měl být pro Japonsko klíčem k vojenským operacím za 2. světové války. Gradující podívaná, která v závěru doslova šponuje nervy diváků. Pokud by na mě někdo mluvil při scéně, kdy Alec Guinness objeví v řece drát a jde po jeho stopě, asi bych ho ani nevnímal. Časem prověřené mistrovské dílo! ()

Reklama

BoPo 

všechny recenze uživatele

Ako pôsobí tento slávny film v roku 2023? Že takéto filmy sa už dávno netočia, čo sa týka tej všade prítomnej hmatateľnosti všetkého a všetkých. Ale predovšetkým pôsobí, ako keby učiteľ dejepisu dostal na starosť deti z prvého stupňa ZŠ a mal im vysvetliť, čo je to vojna, a aké má dôsledky. Odprezentované strašne slušne, s dôrazom na morálne hodnoty, idealisticky až nepatrične "romanticky". Ústredná dvojica spolu hraje slovný ping-pong, ktorý však nemá reálny pravidlový rámec a pôsobí tak naivne, neuveriteľne. Keď sa príbeh dostane za svoju polovicu, tak sa začnete motať v džungli a spolu s pyrotechnikom nedočkavo očakávate veľké finále, ktoré samozrejme už dojmy nemá šancu zachrániť. Hlavne ak prebehlo ako prebehlo. Radím medzi TOP 5 najviac precenených filmov na ČSFD. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem kolem tohoto Leanova díla jen otráveně kroužil, ovšem o to víc na mě nakonec jeho genialita a vytříbenost neskutečně zapůsobila. Již úvodní psychologický souboj mezi Nicholsonem a Saitem je prostě jedinečný a předznamenává i konečnou velkolepost celého snímku, jehož dlouhá stopáž ubíhá jako voda a který je i přes absenci střílení a skutečného válčení jedním z nejvíce strhujících válečných dramat, jaké kdy vznikly. A to zakončení! Posledních 15 minut jsem skoro ani nedýchal, takže i teď při psaní komentáře mi plíce ještě úplně dobře neslouží. Ale stálo to za to...! ()

Galerie (112)

Zajímavosti (46)

  • Natáčanie v džungli na Cejlóne (Srí Lanka) bolo pre hercov a štáb veľmi nepríjemným zážitkom. Tunajšie životné podmienky boli nepríjemné kvôli intenzívnemu teplu a vlhkosti. (westerns)
  • První pokus demolice mostu se nepovedl. Vlak po něm bezpečně přejel a zřítil se z kopce na druhém břehu. (Kulmon)
  • Po natočení závěrečné scény dopravoval producent Sam Spiegel natočený materiál pěti různými letadly, aby minimalizoval riziko ztráty nebo zničení. (Kulmon)

Související novinky

Gallery Spectrum – zábavná i poučná

Gallery Spectrum – zábavná i poučná

02.03.2016

Do prvního roku své činnosti vstoupila jedinečná galerie v centru Prahy. Ta své návštěvníky z domova i zahraničí láká na expozice, které nemají ve střední Evropě obdoby. Lepší místo si nemohla vybrat… (více)

„Koktavý král“ válčí v džungli

„Koktavý král“ válčí v džungli

13.09.2011

Po zaslouženém oscarovém triumfu si Colin Firth může vybírat jen ty nejzajímavější role. A opět se podívá do časů 2. světové války, tentokrát ale ne v týlu, nýbrž v první linii. Zahraje si totiž… (více)

Reklama

Reklama