Reklama

Reklama

Most přes řeku Kwai

  • Velká Británie The Bridge on the River Kwai (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Dokázali obrátit porážku ve vítězství. Ale bylo to skutečně vítězství? ... Říkalo se jí železnice smrti. Té trati, která měla v roce 1943 spojit Bangkok s Rangúnem a umožnit tak Japoncům dokonalé propojení a ovládnutí celého toho obrovského území od Singapuru až po Barmu. Pracovaly a umíraly na ní desetitisíce zajatců i domorodců. Vyčerpávající dřina, podvýživa, tropické klima, malárie, úplavice, beri beri – to vše si vybíralo svou krutou daň… Po celé její délce byly desítky zajateckých táborů. Ten, jemuž velí plukovník Saito, je však ze všech nejdůležitější. Neboť tady má vzniknout most, bez něhož železnice nemůže fungovat. Most, který mu postaví nový kontingent britských zajatců. Saito ovšem netuší, že jejich velitelem, jediným, jehož Angličané jako svého velitele uznávají, je plukovník Nicholson. A plukovník Nicholson má o existenci svých mužů v táboře velmi jasnou představu, která se ovšem značně liší od toho, co od nich očekává Saito… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (464)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Obávám se že symbolika tohoto díla, totiž to vyzdvižení britské morálky, důstojnosti a tvrdosti, zcela přebila kvality filmové. Kromě toho, že oficiální text distributora prozradí úplně celou zápletku filmu, z díla čiší britská hrdost (kolonizační). Plukovník se chová jako kretén, tváří v tvář japonskému magorovi. Souhlasit bez výhrad lze s tím, že práce pomohla udržet morálku, ale ten příběh je kvůli ústřednímu tématu "kterak hrdý britský důstojník poctivou prací pokořil japonského vojáčka! tak moc vytržený z reality. Začátek filmu přitom naznačuje skutečné poměry těchto zajateckých táborů. Spojenečtí vojáci hynuli jako mouchy, Japonci neměli zájem je udržet při životě, podmínky byly otřesné a smrtelnost vysoká. Bill Holden se svým parťákem pohřbívá jak na běžícím pásu, ale jakmile dorazí Guinnessovi muži, už se o mrtvých nemluví,  všichni jsou v kondici a ženou se jen za dokončením díla. Nevěrohodné, a kromě pár scén málo napínavé. Další legenda tak padla. Druhá projekce v Katakombes Milou kinematografos. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Jak tohle hodnotit? Ten děj není nikterak výjimečný. Vlastně se celý táhne v duchu psychologické války mezi Brity a Japonci, konkrétně jejich generály. O nic víc tu nejde. Generál s 28. letou praxí si uvědomí, že ve svém životě vlastně nic nedokázal, a tak se pokusí o pěkný most. Nakonec se v něm však asi hnulo svědomí a uvědomil si, že úcta a povinnosti vůči vlastnímu národu by měly mít přednost, a tak spadl tam kam spadl a udělal to co udělal. Špatný film rozhodně není, ale nic tak geniálního, co zde spatřuje mnoho uživatelů tu bohužel nevidím, a tak mi nezbývá než to patřičně ohodnotit. Jediné co mi utkvělo v paměti je vysoce chytlavá pískající melodie britských vojáků. * * ()

Reklama

Webb 

všechny recenze uživatele

Těžko uvěřitelná pohádka o krutosti japonských vojáků na Britech, o které se jenom mluví ale vůbec nekoná. Ano, Britové se v zajateckém táboře mají jako na dovolené, tolik volnosti, nikdo je nehlídá, neustále se rozmáhají a jsou čím dál mocnější a Japonci jako tupé ovečky musí neustále přikyvovat, bez vlastního názoru jim dávají za pravdu. Dále k tomu nesmí chybět ani takové "lehké" dialogy, děj je nezajímavý a roztahaný. Konec se sice zlepšil, byli tu dramatické chvíle, ovšem ten vlak jel přece jenom k tomu mostu hrozně moc dlouho (když ještě k tomu alespoň minutu slyšíme houkat vlak u mostu). Nezlobte se na mě, ale tohle je opravdu už příliš. Tolik hrozné Britské propagandy, že se nemá vůbec kam schovat budu jen těžko vstřebávat. [5,5/10] (Columbia, Horizon) (Technicolor /// Produkce: Sam Spiegel /// Scénář: Carl Foreman, Michael Wilson podle románu Le pont de la rivière Kwai Pierra Boullea /// Kamera: Jack Hildyard /// Hudba: Malcolm Arnold /// Oscar: Sam Spiegel (nejlepší film), David Lean (režie), Pierre Boulle, Carl Foreman, Michael Wilson (scénář)*, Alec Guinness (herec), Jack Hildyard (kamera), Peter Taylor (střih), Malcolm Arnold (hudba) /// * Toho času na černé listině, dostali cenu posmrtně 11. prosince 1984. /// Nominace na Oscara: Sessue Hayakawa (herec ve vedlejší roli)) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Moje očekávání byla o něco větší, tím ale neříkám, že Most přes řeku Kwai není skvělý film. Až na hudbu a český dabing je to filmařsky vyvážený starosvětský film. David Lean má úžasný smysl pro krásu - východy slunce nad džunglí, samotný most atd. Hvězdou filmu je bezesporu svělý Alec Guinnes, tudíž nechápu, proč není v titulcích na prvním místě. ()

stilgar1 

všechny recenze uživatele

Snad jeden z nejpěknějších válečných filmů, jaké jsem kdy viděl. Knižní předloha se mi docela líbila a tak jsem se hodně těšil na to, až uvidím film. I přesto jsem si myslel, že budu oním zpracováním zklamán, ale rád jsem se nechal vyvést z omylu :) A Alec Guinnes (jObi :)) se do role vžil naprosto skvěle a neméně skvěle i Sessue Hayakawa. Nepěkně byl však proveden konec filmu, který se poněkud liší od konce knihy. ()

Galerie (112)

Zajímavosti (46)

  • Natáčanie v džungli na Cejlóne (Srí Lanka) bolo pre hercov a štáb veľmi nepríjemným zážitkom. Tunajšie životné podmienky boli nepríjemné kvôli intenzívnemu teplu a vlhkosti. (westerns)
  • Skutečný plukovník Saito (Sessue Hayakawa) byl znám jako jeden z nejrozumnějších japonských důstojníků. (Kulmon)
  • William Holden se díky tomuto filmu stal prvním hercem v historii, jehož honorář za roli činil 1 milion dolarů. (Edgerton)

Související novinky

Gallery Spectrum – zábavná i poučná

Gallery Spectrum – zábavná i poučná

02.03.2016

Do prvního roku své činnosti vstoupila jedinečná galerie v centru Prahy. Ta své návštěvníky z domova i zahraničí láká na expozice, které nemají ve střední Evropě obdoby. Lepší místo si nemohla vybrat… (více)

„Koktavý král“ válčí v džungli

„Koktavý král“ válčí v džungli

13.09.2011

Po zaslouženém oscarovém triumfu si Colin Firth může vybírat jen ty nejzajímavější role. A opět se podívá do časů 2. světové války, tentokrát ale ne v týlu, nýbrž v první linii. Zahraje si totiž… (více)

Reklama

Reklama