Reklama

Reklama

Most přes řeku Kwai

  • Velká Británie The Bridge on the River Kwai (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Dokázali obrátit porážku ve vítězství. Ale bylo to skutečně vítězství? ... Říkalo se jí železnice smrti. Té trati, která měla v roce 1943 spojit Bangkok s Rangúnem a umožnit tak Japoncům dokonalé propojení a ovládnutí celého toho obrovského území od Singapuru až po Barmu. Pracovaly a umíraly na ní desetitisíce zajatců i domorodců. Vyčerpávající dřina, podvýživa, tropické klima, malárie, úplavice, beri beri – to vše si vybíralo svou krutou daň… Po celé její délce byly desítky zajateckých táborů. Ten, jemuž velí plukovník Saito, je však ze všech nejdůležitější. Neboť tady má vzniknout most, bez něhož železnice nemůže fungovat. Most, který mu postaví nový kontingent britských zajatců. Saito ovšem netuší, že jejich velitelem, jediným, jehož Angličané jako svého velitele uznávají, je plukovník Nicholson. A plukovník Nicholson má o existenci svých mužů v táboře velmi jasnou představu, která se ovšem značně liší od toho, co od nich očekává Saito… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (464)

sud 

všechny recenze uživatele

Nejlepší válečný film všech dob. A přitom válka s celou svojí krutou absurditou hraje až druhé housle. Zde je hlavní síla ducha, nezlomnost a obyčejné hrdinství, které neznamená udatnost a chrabrost, ale pouze pevnou vůli. Vynikající William Holden, skvělý Jack Hawkins a geniální Alec Guiness. 100%. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Angličané odjakživa vědí, že nejdůstojnějším činem v nedůstojné situaci je udělat něco neotřesitelně normálního. Třeba za všech myslitelných okolností před pátou odpolední postavit na čaj. :o) Most přes řeku Kwai je malým pomníčkem této životní filosofie. Plukovník Nicholson - poražen, leč nepokořen - dává náplň rčení "být klidný jako Angličan" a je portrétem neokázalého hrdinství, jaké ve válečných filmech nevídáme často. Animální spocení chlapáci s plnou hubou siláckých řečí jsou možná efektnější, ale v životě bych jim nefandil. Plukovníku Nicholsonovi v perfektním podání Aleca Guinnesse ano. V tom je ten film jiný. Lepší. 80% ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Filmy Davida Leana sú pre mňa vždy zárukou epickosti. Dôvod prečo ho mám rád, je ľudský príbeh, atraktívne prostredie a herecká elita. Holden a Guinness absolútne bezchybný. Film má pomalejšie pasáže, ale jediný dôvod je postupné budovanie napätia, ktoré vo finále vytvára priestor pre katarziu. Prvú hodinu je film ohraničený táborom a potom keď sa dostane aj do iných častí džungle, sa začne prejavovať jeho atraktívnosť a pútavosť. Možno to nie je tak príbehovo a dramaticky vyhrotené ako Prechod cez Indiu, ale na rok svojho vzniku, je Most cez rieku Kwai ukážkou remeselnej zručnosti a režisérskej vyspelosti. Od ústrednej melódie, cez finále a herecké výkony sa jedná o dokonalý zážitok. Teda skoro. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Lehce naivní, hodně dlouhé, ale pořád i po letech velmi dobré. Hlavně nepříteli neukázat žádnou slabost. Jde tady o představy o hrdinství, o vražedný termín, do kterého má vzniknout úsek železnice propojující Bangkok s Rangúnem, a o několik pravd a úkolů, se kterými zajatci i pyrotechnické komando bojují. Není to nicméně klasická hra na vojáky, mnoho akce nás nečeká, když už přijde, má své opodstatnění. Britský gentleman David Lean se prostě vytáhl. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Niekedy ma napada, ake skvele by bolo, keby sa aspon na chvilu do kin vratili tie uzasne stare velkofilmy, akym je aj Most cez rieku kwai. Na priestore 161 min. ani stopa po patose, klise ci samoucelnych scenach...Prave naopak. Cela dlzka je vyplnena posobivym, pomaly sa rozvijajucim pribehom, paradnymi vykonmi...a to zabalene v nadhernych panenskych lokaciach pralesa. A nad tym vsetkym sa vznasa taziva pritomnost vojny, kde aj ked si najdete kusok stastia, ci zadostucinenia, nakoniec aj tak vsetko pohlti sialestvo vojny. Velkolepe a zaroven intimne, drsne a zaroven citlive - skutocny skvost. (10/10) ()

Galerie (112)

Zajímavosti (46)

  • William Holden (Shears) si prosadil podíl ze zisku ve výši 50 tisíc amerických dolarů ročně. Po jeho smrti je vyplácen Williamovým dědicům. (Kulmon)
  • Skutečný plukovník Saito (Sessue Hayakawa) byl znám jako jeden z nejrozumnějších japonských důstojníků. (Kulmon)

Související novinky

Gallery Spectrum – zábavná i poučná

Gallery Spectrum – zábavná i poučná

02.03.2016

Do prvního roku své činnosti vstoupila jedinečná galerie v centru Prahy. Ta své návštěvníky z domova i zahraničí láká na expozice, které nemají ve střední Evropě obdoby. Lepší místo si nemohla vybrat… (více)

„Koktavý král“ válčí v džungli

„Koktavý král“ válčí v džungli

13.09.2011

Po zaslouženém oscarovém triumfu si Colin Firth může vybírat jen ty nejzajímavější role. A opět se podívá do časů 2. světové války, tentokrát ale ne v týlu, nýbrž v první linii. Zahraje si totiž… (více)

Reklama

Reklama