Reklama

Reklama

Most přes řeku Kwai

  • Velká Británie The Bridge on the River Kwai (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Dokázali obrátit porážku ve vítězství. Ale bylo to skutečně vítězství? ... Říkalo se jí železnice smrti. Té trati, která měla v roce 1943 spojit Bangkok s Rangúnem a umožnit tak Japoncům dokonalé propojení a ovládnutí celého toho obrovského území od Singapuru až po Barmu. Pracovaly a umíraly na ní desetitisíce zajatců i domorodců. Vyčerpávající dřina, podvýživa, tropické klima, malárie, úplavice, beri beri – to vše si vybíralo svou krutou daň… Po celé její délce byly desítky zajateckých táborů. Ten, jemuž velí plukovník Saito, je však ze všech nejdůležitější. Neboť tady má vzniknout most, bez něhož železnice nemůže fungovat. Most, který mu postaví nový kontingent britských zajatců. Saito ovšem netuší, že jejich velitelem, jediným, jehož Angličané jako svého velitele uznávají, je plukovník Nicholson. A plukovník Nicholson má o existenci svých mužů v táboře velmi jasnou představu, která se ovšem značně liší od toho, co od nich očekává Saito… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (465)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Film je skoro lepší, než kniha, ale kniha má opravdu fantastický závěr, který ve filmu pozměnili. Nicméně to závěrečné zvolání "šílenství" vystihuje celé předchozí dění dost výstižně. Střet charakterů, opravdových silných osobností, které se ocitnou v doslova šílené situaci a to je nevyhnutelně změní. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Velmi špatně se mi hodnotí staré klasické filmy, protože vznikly většinou dlouho před tím, než jsem se narodil a nejsou tedy se mnou tolik spjaté jako filmy let osmdesátých a devadesátých. Nicméně jsem Most přes řeku Kwai konečně shlédl a byl jsem velmi mile překvapen. Kromě dabingu nemám snad nic, co bych této klasice vytknul. Bylo mi hodně líto, že nemohu tak plně vychutnat herecké výkony. Myslím, že u tohoto převážně hereckého filmu je původní znění přímo nutností. ()

Reklama

stilgar1 

všechny recenze uživatele

Snad jeden z nejpěknějších válečných filmů, jaké jsem kdy viděl. Knižní předloha se mi docela líbila a tak jsem se hodně těšil na to, až uvidím film. I přesto jsem si myslel, že budu oním zpracováním zklamán, ale rád jsem se nechal vyvést z omylu :) A Alec Guinnes (jObi :)) se do role vžil naprosto skvěle a neméně skvěle i Sessue Hayakawa. Nepěkně byl však proveden konec filmu, který se poněkud liší od konce knihy. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

David Lean točil své velkofilmy tak aby byly potěchou pro oči, ale také svižně a záživně. Tyto vlastnosti jeho zásadní počiny neztratili ani po letech. Most přes řeku Kwai je prostě z mnoha důvodů místy vtipně sarkastický, stále úchvatný a strhující film, o nic horší než knižní předloha, při jehož sledování uteče tříhodinová stopáž jako nic. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„How to die like a gentleman, how to die by the rules - when the only important thing is how to live like a human being..“ Plukovník Saito, plukovník Nicholson a bůh ví jaká zrovna hodnost Shears. První dělá to, co musí a může, druhý dělá, co může a o čem je přesvědčen a třetí je přesvědčen, že musí udělat něco navíc. Kdo projeví slabost, nezemře.. Od začátku to Leanovi šlape, jak kdyby někdo pískal do kroku Colonel Bogey March. Pomník svéhlavosti, odvaze a šílenství. Ty se vždycky uměly schovat za tečičku na štábních mapách.. ()

Galerie (112)

Zajímavosti (46)

  • Dôkaz o tom, že film sa nenatáčal v lokalite, kde stojí skutočný most cez rieku Kwai (pri Kanchanaburi v Thajsku), ale na Srí Lanke, ktorá sa vtedy ešte volala Cejlón - v jednom zo záberov vo filme je vidno taxík, ktorý má na dverách logo a nápis "Colombo Taxi" (Kolombo je hlavné mesto Srí Lanky) - a rozdiel medzi thajským Kanchanaburi, kde je skutočný most cez rieku Kwai a dedinou Kitulgala na Srí Lanke, kde sa film natáčal, je vzdialenosť vyše 6 000 kilometrov. (andykanadan)
  • Most přes řeku Kwai byl jedním z klíčových bodů zásobovací železniční trasy mezi Bangkokem a barmským Rangúnem o celkové délce 415 kilometrů. V období let 1942 a 1943 zde pod dohledem japonských vojsk stavěly most tisíce válečných zajatců a místních civilistů. Kromě 250 000 asijských otroků tu dřelo asi 60 000 Australanů, Britů, Holanďanů a Američanů. (Paity)
  • Slavnou melodii, kterou si vojáci pískají při příchodu do tábora, preludovaly všechny hlavní postavy ze seriálu Přátelé (od r. 1994) na začátku epizody Hráči pokeru (1995). (Damarus)

Související novinky

Gallery Spectrum – zábavná i poučná

Gallery Spectrum – zábavná i poučná

02.03.2016

Do prvního roku své činnosti vstoupila jedinečná galerie v centru Prahy. Ta své návštěvníky z domova i zahraničí láká na expozice, které nemají ve střední Evropě obdoby. Lepší místo si nemohla vybrat… (více)

„Koktavý král“ válčí v džungli

„Koktavý král“ válčí v džungli

13.09.2011

Po zaslouženém oscarovém triumfu si Colin Firth může vybírat jen ty nejzajímavější role. A opět se podívá do časů 2. světové války, tentokrát ale ne v týlu, nýbrž v první linii. Zahraje si totiž… (více)

Reklama

Reklama