Reklama

Reklama

Rédl

(seriál)
  • Slovensko Rédl
TV spot
Česko, 2018, 4 h 35 min (Minutáž: 66–72 min)

Režie:

Jan Hřebejk

Scénář:

Miro Šifra

Kamera:

Martin Šácha

Hudba:

Ivan Acher

Hrají:

Ondřej Sokol, David Novotný, Martin Hofmann, Roman Polák, Petra Hřebíčková, Martin Pechlát, Ján Bavala, Přemysl Bureš, Kryštof Bartoš, Oskar Hes, Ján Sedal (více)
(další profese)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Čtyřdílný seriál odkrývá kriminální pozadí podivného příběhu organizovaného zločinu v porevolučním Československu. Komu lze vůbec ještě věřit? Československo v roce 1992 - teprve nedávno padl komunistický režim a sovětská okupační armáda se ve spěchu po železnici stahuje zpět do východní Evropy. Vagony odjíždějící ze země jsou napěchovány zbraněmi, náhradními díly, municí a dalšími cennými věcmi. Dva mladí studenti, testující nový železniční sledovací systém, zjišťují, že některé sovětské vagony se cestou na východ v evidenci nepochopitelně ztrácejí. Oba muži se rozhodnou přijít problému na kloub. O několik dní později je jeden z nich nalezen mrtvý a druhý je pravděpodobně na útěku. Nadpraporčík Roman Rédl se s týmem vyšetřovatelů snaží přijít na to, co bylo důvodem k vraždě a kam až sahají nitky zločinu, který možná překračuje hranice Československa až někam daleko na východ. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (181)

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Od tohto seriálu som čakala viac. Pamätám si tieto udalosti hlavne vďaka Michaelovi Kocábovi, ktorý sa zasadzoval o odsun sovietskych vojsk. Vojenský prokurátor Rédl je sympatický chlap a budete mu držať palce. Ale príbeh je vystavaný až na naivných zločineckých postavách - ak by pôsobili viac ako profesionáli a menej ako miestni playboji, s neustálou chuťou „problémy“ zavraždiť, viac riešili svoj malý prehnitý biznis, boli by uveriteľnejší. Do príbehu sa miešajú ešte postavy bývalej a súčasnej ŠtB. (Možno to s nimi tak bolo). Najsympatickejší a najuveriteľnejší, aj keď smutný, je príbeh Andrey, Karlovej manželky. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Oceňuji hlavně snahu natočit něco, těsně po revoluci a ukázat, že se toho bohužel za těch 25 let až tak moc nezměnilo. Jen dneska máme počítače, internet což tehdy zdaleka nebylo. Jinak se povedlo přesně navodit tu temnou, šedou atmosféru, intriky, hru na vlastním písečku, ale taky odhodlání, které ke konci, (za který tleskám) přechází v beznaděj a naprostou odevzdanost. A když tak tady pod sebou čtu některé komentáře a příspěvky, nedá mi to, abych nepochválil herecký výkon Ondřeje „Rédla“ Sokola, jehož gesta, výrazy a na konci úplně odevzdanou tvář si budu ještě dlouho pamatovat. Z jeho strany výborná práce, kterou mi fakt, že hraje v různých reklamách, či uvádí další, pochybné pořady vůbec nemůže zkazit. Tady, si troufnu tvrdit, že se herecky znovuzrodil, což by se dalo říct i případu režiséra, pana Hřebejka. Už bylo chlapci vážně na čase. ()

Reklama

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mé průměrné hodnocení se po čtyřech epizodách sice dostalo na pět hvězdiček, ale je tam jedno výrazné mínus. Převelice mě zklamal závěr, to už jsem ale popsal dostatečně v komentáři ke čtvrtému dílu. Opravdu nemám rád Ondřeje Sokola (neptejte se proč, ani já to nevím), ale jako Rédl mi vlastně vůbec nevadil, David Novotný a Martin Hofmann byli ovšem naprosto skvělí, nejlepší byla ale perfektní atmosféra, díky které jsem si vzpomněl na spoustu zajímavých zážitků z devadesátek. 5*- ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Ze všech cinefilů zde jediný kaliakra zmiňuje Szabóova Plukovníka Redla, jehož celuloidový stín se přes Hřebelkovu sérii natahuje z monarchické minulosti do chmurné budoucnosti. Podkládání detektivky dvěma vrstvami kontextu povznášejí Rédla na cosi lepšího, než bývá prostá žánrová podívaná: vzácnou možnost pozorovat záměny masek nástupce trůnu, důstojníků ve fešných CK uniformách, zklamaných ženštin, oportunistů, špízlů, práskačů. Průsvitné kulisy rozvolňující se monarchie, v jejichž konturách lze rozeznávat cosi hmatatelně nedávného, nemluvě o hrozivě se vnucující extrapolaci toho, co může být dál. Okleštěno o významy souvisení textů se jedná o slušný televizní počin s několika vrcholy a prohlubněmi, charakteristickými pro rukopisy autorů. Miro Šifru, autora scénáře tragického Rudého kapitána, nelze nepoznávat v bulvárně přemrštěných tézích o všemocných estébácích a Jan Hřebejk si ani v nejtemnějších okamžicích neodpustí jarchovský humor, čímž ubírá na konzistenci třeba figurám post-KGB-podlidí s tvářemi Davida Novotného a Martina Hoffmanna. A ty zelené filtry, jež mě tak dráždily už před léty v Horem pádem...! Fantastická výprava dokázala nejspíš nenapravitelně poškodit idylické vzpomínky na devadesátkové jinošství. Těžko říci, zda jaksi banální vyřešení případu nedostávají příslibům prvních dílů záměrně či jde o dramaturgické pochybení. Jako destrukce konspiračních hypotéz jde o zajímavé zaskočení ne-překvapením. ()

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Když jsem si pustila prvních pět minut Rédla, vůbec jsem netušila, z jaké tak by to tak mělo být doby. A ta pochmurnost byla tak strašlivá, že než jsem si všimla na stěně obrazu s Havlem, vážně jsem si myslela, že je to seriál z 50. let. To mě překvapilo asi nejvíc, neb si začátek devadesátek pamatuji úplně jinak - v Bunkru a na Staré besedě bylo tedy rozhodně veseleji. Nicméně každý díl jsme poctivě probírali s kolegy v práci (zdůrazňuji s kolegy, nikoliv tedy s kolegyněmi, které se na to nedívaly), což se žádnému seriálu ani filmu už dávno nepovedlo. Pravda, u posledního dílu jsem byla ve značné nevýhodě - z celé stopáže jsem viděla maximálně jen tak třetinu (při záběrech na mučení jsem byla díky svému psychickému ustrojení nucena chtě nechtě přepínat na Delona na ČT 2, což bylo prakticky pořád). Ale konec jsem viděla, to zas ano. A ten mě taky překvapil. Stejně jako Sokol, jak mu ta role sedla. ()

Galerie (111)

Zajímavosti (24)

  • Při první poradě (cca 9 minuta) má náčelník (Martin Pechlát) hodnost podplukovníka, večer na večírku (47. minuta) už hodnost plukovníka (Topper.H)
  • Při jednom ze záběrů v nymburském ranžíru je pohled směrem do osobního nádraží, kde skrz roští prosvítá dvoupatrák důvěrně známý z osobáků kolem Prahy v poslední verzi modrého designu. (lukas.kohout)
  • V záběrech na nymburském ranžíru svítí šedé autovozy, které se používají pro současnou produkci. V jednom záběru jsou vidět i naložené současnými Škodovkami. Správně měl být ranžír plný cihlově červených vozů, se kterými tam párkrát projeli před kamerou. (lukas.kohout)

Související novinky

Zemřel herec Martin Havelka

Zemřel herec Martin Havelka

03.10.2020

V dopoledních hodinách dnes přišla zpráva o úmrtí filmového, televizního a divadelního herce Martina Havelky. Zemřel v Brně ve věku 62 let. Informaci na svém twitterovém účtu zveřejnil režisér Jan… (více)

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

Reklama

Reklama