Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sňatek princezny Verunky (Eliška Jansová) má zachránit království zchudlé kvůli bláznivým nápadům svého panovníka (Boleslav Polívka). A nápadníků má hned několik! Básník Alexandr Alexandrovič (Martin Myšička), ze kterého by i Puškin bledl závistí, dvouhlavý baron, vojevůdce a hudební skladatel v jednom Wajsman (Jaroslav Plesl), tajemný Markýz (Pavel Liška), vládnoucí kouzlem své matky, panovnice smrti Morany a podivínský vynálezce sir Klevr (Marek Taclík). Může být Ondra (Jiří Mádl), kluk toužící po tom stát se plavcem na divoké vodě, jejich důstojným soupeřem? (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (363)

Elyssea 

všechny recenze uživatele

Princezna ovládající derivace a integrály, Dejvické divadlo s mezinárodními přízvuky a ani král Jára Cimrman nevytrhnou tenhle pohádkový průser. Strach si měl nejprve ujasnit, co to chce vlastně točit. Tenhle žánrový patvar rozhodně není pro děti a i dospělí by k němu měli přistupovat s obezřetností. Nachází se zde totiž ten nejtragičtější záporák za poslední léta. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Tady na Csfd je to samý odborný kritik, nadaný scenárista, talentovaný režisér, až je z toho jedna překvapená. Jen tak pro info jsem mrkla na hodnocení na Fdb, pro srovnání, 68%, čím to asi bude? Malá řečnická.. No a neb já jsem jen úplně obyčejná holka z hor, mně se tahle trochu jiná, zvláštní, místy ztřeštěná pohádková komedie líbila. Zřejmě za tím bude Ivan Trojan, jehož italský učitel mě rozesmíval, jakmile se objevil a výměny s chůvou, Petrou Polnišovou, byly úžasné. Když si k tomu připočtu Moranu Vilmy Cibulkové, princeznu s půvabem Elišky Jansové a skutečnost, že mi Jiří Mádl vůbec nevadil, vychází mi to na krásné tři hvězdičky. Ještě přemýšlím nad tím, kdy nebo kde jsem viděla plavení kmenů stromů nebo vorů? Přihazuji čtvrtou. Proč? Protože se mi chce. :-) ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Pohádka, ve které nefunguje chemie. Ambiciózní televizní projekt, který měl zjevně všechny trumfy na své straně - vynikajícího režiséra, to nejlepší z hereckého ansámblu Dejvického divadla, rozpočet česko-slovenské koprodukce, věhlasného a rutinérského scénáristu - a přesto zůstal tak nějak na půli cesty, herci totiž doslova nemají co hrát, Marek Epstein si vybral slabší chvilku a neodvedl svůj dřívější obvyklý standard, má sice nápady, ale nedovede je prodat. Škoda nevyužitého potenciálu. Ve fázi psaní scénáře evidentně chybělo to, co jako diváci známe z Tatínka otce a syna Svěrákových, Jiří Strach měl nechat Marka Epsteina scénář cizelovat a cizelovat a nenechat ho takhle nedotažený. Všechno tak musí zachraňovat skvostný Ivan Trojan a jeho roztomilá paraitalština... ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Zchudlé království, nutnost vyvdat princeznu, král vynálezce, královna na obraze. Tolik k osvědčeným artefaktům. Možná ani ne tak osvědčeným jako otřepaným. Kuchař jako hlavní mužská postava je rozhodně sázka na jistotu. Vzpomeňme na Jiříka, který se vydal pro Zlatovlásku. Kuchař téhle pohádky by tedy nejspíš umřel na infarkt za nejbližším keřem, protože měl slabé srdce. Já mám slabé nervy. Koukat se na pohádku se zajímavým dějem, který sám sebe zabíjí nudou, mi rvalo srdce (ach, tak nemocné) i oči (taky ne z nejfunkčnějších). Vybavuji si jen málo pohádek, kde ženiši určení k neúspěchu nejsou trapní paňácové. Tahle pohádka rozhodně není z rodu těch, kde to dokázali. Jejich nucená exotičnost byla otravná, schíza jednoho z nich nebyla tak zábavná jak mohla být, básník netrousil nijak dobré verše. Pavel Liška je tragéd, jeho nedostatek hereckého talentu přebíjí jenom naprostá neschopnost artikulovat. Přemoudřelá princezna mě jednoduše srala, to neustálé předhazování složitých matematických operací bylo umělé jak prsa a nos miss universe. Morana, Živěna, to už je jen shnilá třešnička na dortu pejska a kočičky. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Super pohádková komedie, která mě dostala svým obsazením, kostýmy, kamerou, lokacemi a humorem. Eliška Jansová mě strašně bavila a spolu s Jirkou Mádlem, který je standardně výborný, jim to moc slušelo. Pavel Liška je až nečekaně démonický a vyloženě mi z něj běhal mráz po zádech (mj. i zásluhou perfektního kostýmu - celkově jsou kostýmy v tomto filmu velmi podařené). Ivan Trojan jako vždy naprosto fantastický a vposledku skoro až strhává celou pozornost jen na sebe. Bolek Polívka v roli zchudlého krále skoro jako by hrál sám sebe - jeho filmový rozpadlý zámek musí snad každému připomenout osud jeho zkrachovalé farmy na Vyškově. Pokud mi zde něco vadilo, byla to dějová linka s tím, že se Ondra setká s Verunkou, aniž by věděl, že je princezna, a přeskočí mezi nimi první jiskra. To je podle mě minimálně už od časů Šíleně smutné princezny strašně ohrané a už mě to nebaví sledovat ve stopadesáté variaci. Jinak ale za mě celkově velká spokojenost z herecky i režijně skvělé zvládnutého filmu, který nabourává mou odvěkou skepsi k české porevoluční pohádkové produkci - podle všeho svítá na lepší časy. A věřím, že si k tomuto filmu při jeho dalších televizních reprízách najde cestu více lidí - aktuálních 48% se mi zatím zdá jako krutě podhodnocených. ()

Galerie (214)

Zajímavosti (8)

  • Ve scénách, kdy princezna Verunka počítá, uplatnila její představitelka Eliška Jansová své zkušenosti ze studia Gymnázia Christiana Dopplera zaměřeného na matematiku a fyziku. Sama ve scénáři upravila několik vzorečků, aby vše bylo správně. (peetriss)
  • Eliška Jansová (princezna Verunka) se svěřila, že nejnáročnější pro ni byla scéna, kdy se na slavnostní hostině sešla téměř celá herecká sestava. Při citově vypjatém momentu nemohla zastavit výbuchy smíchu. Dokonce musela být vyhlášena přestávka, během které ji zkušenější kolegové radili, jak salvy smíchu ovládnout. Scénu se nakonec podařilo natočit. (SONY_)

Reklama

Reklama