Reklama

Reklama

Pád Singapuru

(TV film)
  • Austrálie Singapore 1942
Austrálie, 2011, 2x50 min

Obsahy(1)

Snad nejkrvavější boje mezi spojeneckými vojsky a Japonci se odehrály na počátku roku 1942. Osud britského impéria visel na vlásku. 
Singapur je pomyslnou bránou do jihovýchodní Asie. Dnešní městský stát leží na stejnojmenném ostrově těsně pod jižním cípem Malajsie. Na cestě k nezávislosti prošla tato bývalá britská kolonie složitým vývojem. Pro Brity měl Singapur nebývalý strategický význam, Japonci se jej proto chtěli zmocnit, aby jednou pro vždy vyhnali bílé muže z asijských držav. Předzvěst invaze vojsk země vycházejícího slunce však vyvolávala silné nepokoje také mezi místními komunitami – čínskou, malajskou a indickou. V roce 1941 byl zdejší přístav napaden japonskými bombardéry. Strategická bašta britského impéria, spolu s Malajským poloostrovem drahokam mezi východoasijskými koloniemi, padla během pouhých 70 dní. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Punkerman je troll nebo debil, ale to je jedno, stačí si nastudovat, jaký teror tam šířili Japonci. K dokumentu: První díl mi přišel nudný a druhý mě zaujal o dost více. Bylo tam i úvod válce v Asii i konec v podobě svržení atomových bomb a získání nezávislosti všech kolonii v oblasti. Mnoho věcí jsem nevěděl, přece jen Evropu a její události mám mnohem lépe nastudované. O Asii se obecně ví, jak to tam všechno Japonci zabrali a pak jak to hlavně Američané dobíjeli zpět. Tady to je o hlavně o britském impériu plus vše co k nim patřilo. Dost podrobné, takže by stačil i jednodílný dokument. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Ide o výborný dokument aj keď sa nevyhol historickým nepresnostiam .Bitka o Singapur je vojnovou udalosťou v 2. svetovej vojne v juhovýchodnej Ázii, ktorá sa odohrávala od 8.12.1941 do 15.2.1942 kedy generál Percival vztýčil bielu zástavu na znak kapitulácie. Táto bitka vo vojnovej histórii je známa ako „Pád Singapuru“. Dôsledky japonských akcii v Singapuru boli pre Spojencov katastrofálne. 130 000 vojakov bolo zabitých alebo padlo do zajatia. Naproti tomu Japonci prišli len o 9000 vojakov, ktorí padlí alebo boli zranení. Briti stratili veľmi dôležitú ázijskú základňu a jej prestíž v Európe a v Ázií bola otrasená. Hlavná príčina britskej porážky pozostávala v podceňovaní japonských vojenských možností a nepripravenosť na možnosť útoku z pevniny. Džungľa na Malajskom poloostrove bola britským velením považovaná za neprestupnú. Po tomto víťazstve prestíž japonského generála Jamašitu stúpla tak, že si vyslúžil prezývku „Malajský tiger“. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Zaujímavé, podrobné, kompletné. Pohľad na časť histórie, ktorý nie je našincovi blízky. A človek sa zaiste aj stráca medzi tými rozdielmi. Aký je Malajec, Singapurčan, Japonec, Číňan... čo ich odlišuje? U nás dochádza dosť k zovšeobecňovaniu, všetko sú šikmookí, pritom oni sa medzi sebou navzájom nemusia, rovnako tak ako niektoré európske národy. Bitka o Singapur bola Churchillom označená za najväčšiu katastrofu a najväčší kapituláciu v dejinách Británie. Zaujímavé je, že sa v dokumente v krátkosti objavia aj jeho trocha rasistické výroky ohľadom žltých ľudí. Obrany Singapuru sa zúčastnilo aj menšie množstvo československých vojakov, to dokument už nespomína. ()

Mallinali 

všechny recenze uživatele

Zvláštní dokument, typicky anglosaský s důrazem na prožitek jednotlivců, jejich veselé historky z natáčení a tendenční moralizování. Evropané z něj vychází pomalu stejně špatní, jako Japonci. O tom, jak to působí na nebožáky typu Punkermana, se tu podívejte sami. Já jen sesumíruju, že zločin Britů byl v jejich přezíravosti, zločin Japonců byl v každodenním teroru a genocidě. Přínos Britů byl v samotném založení Singapuru, jeho zformování a položení základů nevídaného úspěchu (tahle drobnost tu nezazněla vůbec). Přínos Japonců byl pak podle dokumentu v likvidaci těch přezíravých Britů. Dokument je vlastně spíš dokladem doby, ve které vznikl, než kvalitním zpracováním historie (i když je tu řada světlých míst). Doby, ve které je vlastní pocit kulturní výjimečnosti cepován daleko hůř, než cizí genocida a týrání milionů. Co dodat. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Solidní dokument, který se nevyčerpává pouze dokumentováním průběhu bojů o Malajsii a Singapur, ale celou událost popisuje i s následky a stručně zmiňuje i další osudy oblasti. Ano, s Japonci to mohlo být trochu jako s Němci např. na Ukrajině, krátkou chvíli mohli být považováni i za osvoboditele, zvláště díky tomu, jak díky západní přezíravosti k jejich vojenskému umění s relativně malými silami poměrně rychle dobyli "nedobytnou pevnost" Singapur, čímž zlomili mýtus automatické bílé nadřazenosti. Jejich následné počínání však mělo s osvobozením pramálo společného a zejména Číňané o tom vědí svoje. Byli to prostě jen další imperiální dobyvatelé, kteří navíc jakékoli bílé předčili mnohonásobně svou krutostí. Evropané a Američané si mimochodem zadělali na problém tím, že mnohé oblasti i po japonské kapitulaci nechali poměrně dlouho spravovat japonskou armádou, což na místní obyvatelstvo působilo o to hůře a jen to podpořilo jejich snahy o osamostatnění. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama