Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý Roy Hobbs, jenž má nevšední baseballový talent, si ze dřeva stromu poraženého bleskem vyřeže vlastní pálku, kterou nazve Fenomén (Wonderboy), a vydává se z rodinné farmy do Chicaga, aby své vlohy zúročil. Setkání s pomatenou fanynkou, která ho těžce zraní, však jeho kariéru o šestnáct let opozdí. Na prahu středního věku přichází do newyorského klubu Knights (Rytíři), ale o své místo v týmu musí bojovat. Jeho Fenomén se prosadí, ale cena je příliš vysoká. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (125)

*Elfík* 

všechny recenze uživatele

Baseball je nádherný sport. Už nejen proto, že se skládá z několika etap, v baseballu se může šikovně převézt spoluhráče, pokud nemá rád nějaký styl odpalu. Dvě družstva proti sobě, jedna v poli, jedna na lavičce. Ta první se snaží přechytračit tu druhou, právě nadhazováním míčku, ta druhá spoléhá na výborné pálkaře a rychlé běžce. Pokud mají všechny výsady obě družstva, je to ta nejzajímavější sportovní hra, co se může zvrtnout v něco zcela nečekaného. Zkuste si třeba sázet na hráče. Nikdy se vám to nepodaří. Už jen proto, že se můžou rychle střídat, takže nikdy nevíte, na čem jste. Také má baseball krásné hřiště, kde si může každý natrénovat (třeba v dešti a blátě), jak doběhnout na metu, postříkat přitom vodou nepřítele a když jste velmi šikovní, omylem kopnout i do rozhodčího. Prostě to jen svedete na bahno. Ano, já miluji baseball, jelikož ho považuji za jedinou inteligentní hru ve družstvech. Proto už jsem viděla pár filmů z této oblasti. Ve velké části z nich hrál hlavní roli Kevin Costner, kterýžto se k baseballu hodí jako nikdo jiný. Proto jsem měla obavy z Redforda. Ano, je to vynikající herec, ale zde spíše spoléhal na hezkou tvářičku, než na svůj herecký přirozený talent. A to je velká škoda. Ale možná to bylo tím, jak špatně byl nadabován a také příšerně prostříhanými záběry. No uznejte, pokud se v jedné scéně ukazuje trénink hráčů a v další je záběr na nějakého novináře, který právě filozofuje nad něčím, co do kontextu prostě vůbec nezapadá, svět div se, filmu to ubere na věrohodnosti. Také se vše velmi vleče, potřebovalo to šikovného střihače, který by vypustil pár scén (stopáž hodina a půl by byla úplně ideální), nebo jiného scénáristu, který by pár postav úplně vyškrtal. Možná i změnil osudy, protože mi nějak nezapadaly. Tak dobře, uznávám, že filmy o baseballu a vlastně všechny sportovně laděné snímky by měl být nejdříve o prohrách jednoho týmu, pak náhlé stoupání na vrchol (s pomocí jednoho zázračného hráče), nečekaný zvrat k horšímu, závěrečný zápas (nejlépe se scénou pálkaře, jež se strefuje do míčku) a pak libý konec, který vše zklidní, ukonejší oko diváka, samozřejmě i jeho duši, který byla celou dobu drásána napětím stejném, jak na stadionu. Nejlepší baseball stejně zahrán nebyl, tak o čem se vedou spory? No nic, jdu trénovat odpaly a až mě začne štvát nějaká řídící věž, pokusím se to napálit do ní. A o to tu přeci jde, ne?! ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Dvacetiminutový nechtěně směšný prolog, kdy se mísí idealizovanost "starých dobrých časů" s padesátiletým Redfordem jakožto ani ne dvacetiletým švarným jinochem, je čirý odpad. Naštěstí se to kvalitou zvedne skokem o 16 let vpřed. Sice stále padesátiletý Redford neúspěšně předstírá, že je o generaci mladší (přitom mu je jako Brimleymu v roli seschlého kouče), ale už se to dá alespoň skousnout. Sice stěží, ale dá. Což je dobře, protože byť to obsahuje hned několik stěží uvěřitelných WTF momentů (ano, odchod Madsena ze scény především), tak to umí být i sakra dobré sportovní drama, kde se mnohdy nejede nutně pouze dle vyjetých kolejí obdobného typu snímků. Krom momentů kdy ano; a v těch to paradoxně klopýtá především, protože se v nich bijí realistické, naivní, nadsazené až místy pohádkové motivy s klasickými klišé. Což pospolu neštymuje. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pokiaľ by sa ma niekto opýtal, napríklad študent réžie, alebo mimozemšťan, čo je to tá hollywoodska rozprávka pre dospelých, tak by som mu povedal, nech si pozrie The natural. Všetko je síce predvídateľné, mierne patetické, ale je to natočené so záujmom, s inteligenciou, pre vyzretejšie publikum a maximálne profesionálne. Proste cesta hrdinu cez prekážky za víťazstvom. Tomu sa prispôsobuje kamera, strih, hudba a herecký štýl. Chvíľami som myslel, že sa dej bude točiť okolo potenciálneho konfliktu Redfordovej postavy s Madsenovou, keďže nahrádza jeho post (aspoň som to tak pochopil), ale ani náhodou, všetko sa rýchlo dostane do klasických koľají. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Baseballu moc nerozumím, popravdě vůbec, ale ty Redfordovy odpaly bych chtěl vidět v reálu - to je asi jako fotbalista, co by dával góly přes celý hřiště. Jinak ale moc krásný film, ostatně když se tak koukám tak Levinson ještě nenatočil něco, co by se mi nelíbilo. Redford nám mírně zestárnul, ale má na to stále s přehledem, Closeová jako jeho dávná láska, Bassingerová jako pěkná mrcha a skvělý je i Brimley v roli kouče. A celý film prostupuje taková magická atmosféra, díky které člověk ani na chvíli nepochybuje, že vše se rozhodne v posledním zápase v posledním odpalu a dopadne to dobře. A tak to v dobrým sportovním filmu má být! ()

Galerie (45)

Zajímavosti (13)

  • Sklo hodin [značky Bulova], které byly na pravé straně výsledkové tabule a ukazovaly přesně 16:25 hodin, rozbil ve skutečnosti druhý metař Carvel „Bama“ Rowell, a to 30.05.1946. (Kulmon)
  • Filmový debut Barryho Kivela. (Kulmon)
  • „Musíte v sobě mít pořádnej kus malýho kluka,“ řekl ve skutečnosti chytač Roy „Campy“ Campanella. (Kulmon)

Související novinky

Zemřel herec Wilford Brimley

Zemřel herec Wilford Brimley

02.08.2020

V sobotu v ranních hodinách zemřel americký herec Wilford Brimley. Bylo mu 85 let. Brimley se údajně dva měsíce potýkal s ledvinovými problémy, informaci o úmrtí potvrdila jeho agentka Lynda Bensky.… (více)

Reklama

Reklama