Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Charley je podvodníček a profesionální hráč. Právě zjistí, že jeho otec, který ho jako teenagera vyhodil z domu, zemřel. V souvislosti s dědictvím se Charles dozvídá, že má bratra Raymonda, který je jako autista umístěn v ústavu. Raymond má ale geniální matematické schopnosti, dokáže z hlavy řešit a zapamatovat si i ty nejsložitější matematické příklady i kombinace. Jejich otec zanechal svůj majetek Raymondovi, který ovšem nemá ponětí o penězích a neví, jak s nimi nakládat. Charles se rozhodne svého bratra vyhledat, aby majetek získal. Přitom si uvědomí, jaké možnosti skýtají Raymondovy schopnosti v jeho „oboru“ a rozhodne se vzít bratra s sebou na „dlouhý výlet“. Zatím však nemá potuchy o tom, jak s autistickým člověkem zacházet… Kvůli roli autistického Raymonda strávil Dustin Hoffman (Malý velký muž, Tootsie, Motýlek, Kdo je Harry Kellerman, Kramerová versus Kramer) téměř rok v léčebnách, kde studoval chování autistických pacientů. Jeho bratra Charlese si zahrál Tom Cruise (Top Gun, Interview s upírem, Narozen 4. července, Firma). (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 091)

Melies 

všechny recenze uživatele

10 / 10 Absolútne pohlcujúce, úchvatné umelecké dielo!!! Niekedy sa sám seba pýtam, na čo vôbec všetky tie filmy pozerám, prečo pri nich strácam svoj drahocenný čas a nevenujem sa radšej niečomu zmysluplnejšiemu (priatelia, zábava, škola...), ale práve snímky ako Rain Man ma vždy utvrdia v tom, že aj pred televíznou obrazovkou sa dá spoznávať svet - ešte nikdy som si tými piatimi * nebol taký istý. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Herecký koncert Toma Cruise i Dustina Hoffmana, ale ten Dustinův autistický Rain Man je tak nějak víc vidět. Některé scény mne vždy dostávají - Rain Manovo hučení a sledování TV při milování Charlieho a partnerky, nebo jeho pasáž na přechodu pro chodce - "Walk" a "Don´t walk", či hodnocení patrně první pusy v životě: "Mokrá". A na závěr zahřeje i Rain Manův vývoj pod vlivem bratra: "K-Mart je šunt" :) Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=KKC3W0awjm0 ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Tak tohle nebylo vůbec špatné. Dokonce bych si troufnul říct, že to byl film více než dobrý. Povedený scénář a excelentní herecké duo Hoffman - Cruise. A na tom byl vlastně postaven celý film. Emočně vytříbené dialogy podpořené dobrou hudbou zapříčinily, že se mi i párkrát dostavily zimomriavky. Jo tohle si zaslouží ocenit. Slabší 4*. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Když se podaří mimořádně sladit všechny složky tak obtížného výkonu, jakým je natáčení hraného filmu, a k tomu se navíc přidá geniální výkon skvělého herce, jakým Dustin Hoffman nepochybně je, zážitek, který to nabídne, určitě přetrvá ony dvě hodiny promítání. Proniknout do specifického světa autismem postižených lidí je samo o sobě nesnadné. Vybudovat kolem toho silný příběh s hlubokou a přesvědčivou mravní katarzí je výkon na hranici možností. A docílit jeho přesvědčivosti krajní uměleckou kázní, vůlí jít po kvalitě, která odmítá všechny výhrady a podstupuje nemalé umělecké riziko, to už je něco, na co se tak lehce divákovi nezapomíná. Hollywoodské prvky ve struktuře díla určitě najdeme stejně tak jako proslulou "happyendovost". V tomto případě to však nejenže nevadí, naopak, jen to potrhuje mravní poselství. S Hoffmanovým jménem jsou oprávněně spojovány prestižní herecké výkony a nemalá část jeho filmografie patří již dnes k tomu nejlepšímu, co kdy bylo natočeno. Nejen v Hollywoodu. RAINMAN tuto genialitu dále potvrzuje jako jeden z více článků oslnivé Hoffmanovy kariéry. Jako článek ne jediný a určitě ne zdaleka poslední. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Dustin Hoffman to zahrál fakt skvěle, tom cruise zdatně sekunduje. Rain Man vás dostane, to slibuji, soundtrack je v některých místech vážně skvělý, a lepší trip napříč státy tu ještě nebyl.. Na Forresta to ztrácí (hlavně tam chybí klasicky humor) ale stale je to dobrý film. A to od režiséra, kterého sem vůbec neznal. Ted to budu muset doběhnout a čumnout se na jeho další snímky... Paráda 5 ()

Galerie (133)

Zajímavosti (60)

  • Scéna, kdy psychiatr vyslýchá Raymonda (Dustin Hoffman) a odejde a poté se Ray nakloní k Charliemu (Tom Cruise), opře si o něj hlavu a řekne: "Můj kamarád Charlie," byla improvizací Dustina Hoffmana. (Nine)
  • Filmový Charlie (Tom Cruise) vykládá dodávku aut Lamborghini Countach (předchůdce Lamborgini Diablo). Všechny evropské verze měly karburátor Weber, pro Ameriku byl model se vstřikováním Bosch. Proto později musí Charlie řešit výměnu karburátorů za vstřikování. Charlie Babbitt jezdí na začátku filmu rovněž italským vozem Ferrari 400i. Po pohřbu otce v Cincinnati (Ohio) odjíždí ze hřbitova Lincolnem Continental (modelový rok 1988–1994, 3,8 L V6). Po otci Charlie zdědí Buick Roadmaster [76-C] (V8). (jfilaa)
  • Most za oknem v bance, za kterým se ohlíží Raymond (Dustin Hoffman), je Suspension Bridge přes řeku Ohio. Jeho stavitelem je J. Roebling (proslavil se zejména stavbou Brooklynského mostu v New Yorku). (jfilaa)

Související novinky

Akční thriller Zúčtování dostane sequel

Akční thriller Zúčtování dostane sequel

05.09.2021

Thriller Zúčtování v originále zvaný The Accountant z roku 2016 neměl původně kdovíjak velké předpoklady k tomu, aby se z něj stal hit, natož pak chválený. Na papíře se zkrátka jednalo o béčkovou… (více)

Bill Murray bude ztracen v Afghánistánu

Bill Murray bude ztracen v Afghánistánu

08.02.2014

Barry Levinson dal světu Dobré ráno, Vietname nebo Rain Mana, v posledním letech pak zaujal především televizním dramatem Doktor Smrt s Alem Pacinem. Teď nicméně chystá pořádný celovečerní comeback,… (více)

Reklama

Reklama