Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Charley je podvodníček a profesionální hráč. Právě zjistí, že jeho otec, který ho jako teenagera vyhodil z domu, zemřel. V souvislosti s dědictvím se Charles dozvídá, že má bratra Raymonda, který je jako autista umístěn v ústavu. Raymond má ale geniální matematické schopnosti, dokáže z hlavy řešit a zapamatovat si i ty nejsložitější matematické příklady i kombinace. Jejich otec zanechal svůj majetek Raymondovi, který ovšem nemá ponětí o penězích a neví, jak s nimi nakládat. Charles se rozhodne svého bratra vyhledat, aby majetek získal. Přitom si uvědomí, jaké možnosti skýtají Raymondovy schopnosti v jeho „oboru“ a rozhodne se vzít bratra s sebou na „dlouhý výlet“. Zatím však nemá potuchy o tom, jak s autistickým člověkem zacházet… Kvůli roli autistického Raymonda strávil Dustin Hoffman (Malý velký muž, Tootsie, Motýlek, Kdo je Harry Kellerman, Kramerová versus Kramer) téměř rok v léčebnách, kde studoval chování autistických pacientů. Jeho bratra Charlese si zahrál Tom Cruise (Top Gun, Interview s upírem, Narozen 4. července, Firma). (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 091)

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Dustin Hoffman zřejmě ve své životní roli. Tom Cruise mu snaživě (leč neúspěšně) konkuruje a tak tady máme jeden z nejlepších snímků 80. let. Výborná je především scéna v kasinu, ale takhle by jsme jich mohli napočítat víc a víc. Vlastně každou, ve které se Hoffman objevuje, protože si je všechny ukradl pro sebe. Takže díky, Rain Mane. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Nikdo nedokáže propočítat kombinaci šesti balíčků současně." Tak tady bych si dovolil opravit, že to nedokáže nikdo kromě výborného řidiče autisty Rain Mana. Ten mě hrozně bavil, kdykoli neměl záchvat. Jakmile ho však dostal, tak ... o-ou. A namachrovaný Charlie mě nebavil vůbec. Nejdřív hýřil nepříjemnou arogancí a jeho překotnou změnu jsem mu prostě nevěřil. Já jsem totiž úplně normální, takže hned zjistím, kdo je na první metě a jelikož je úterý, tak mám ve 12:00 smažák. To je za 41 minut a 35 sekund. Teď už 23 sekund. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Hit pozdních osmdesátých let, kterému vedle mimořádně propracovaného scénáře pomohl životní výkon Dustina Hoffmana. Ten jako známý puntičkář věnoval přípravě mimořádně náročné role bezmála pět měsíců a žil i s autisty v léčebně. Cruise se vedle Hoffmana snažil nezapadnout a vytáhl se na jeden z nejlepších výkonů své kariéry. Všechno ve filmu šlape, jak má. Jeden z největších filmových zážitků. Film je doslova nabitý emocemi, ale nepřekračuje hranice kýčovitého sentimentu. Celkový dojem 95 %. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Zatímco u špatného herce může atraktivní vizáž zafungovat jako berlička, u dobrého totéž skoro ruší. Přestože neexistuje prokazatelný vztah mezi vzhledem a nadáním, mám pocit, že ti ošklivější bývají lepší herci. Každopádně Tomík mě v každém dalším filmu přesvědčuje, že u něj to neplatí. Tady je brilantní - a to mám v TOPce Dustina Hoffmana, pro jehož výkon v tomto filmu už vůbec neexistují slova. Když ti dva jsou "na plátně" spolu a dohadují se o tom, jestli spodky z Kmartu jsou hadr nebo ne, říkáte si, že snad nemůže být nic lepšího. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Autismus v mainstreamovém balení, tj. s výraznou neautistickou postavou pro naši identifikaci (a pro vývoj vyprávění, protože Ray se změnit nemůže), s vyvážením hrdinovy nemoci jeho fenomenální pamětí, s pečlivě dávkovaným „hřejivým“ humorem, s melodramatickým omezením původce všech konfliktů na nevyléčitelnou duševní chorobu. Můžeme se ironicky vysmívat Levinsonově snaze vyprávět s láskou a porozuměním o člověku, pro kterého je hlubší náklonnost k jiné osobě neznámou emocí. Nebylo by však spravedlivé přehlédnout při tom, že Rain Man je zároveň natočen velmi vkusně. Bez přehnané sentimentality, bez snahy vyeliminovat vše jen trochu „unheimlich,“ bez stoprocentně pohádkového konce (bratrská láska je fajn, ale instituci specializovanou na pacienty jako je Raymond nenahradí). V mezích žánru věrohodné charakterové proměně Toma Cruise paradoxně nejvíce pomáhá v jádru neměnný, ovšem na své filmového bratra pozvolna jinak reagující Dustin Hoffman. Ačkoliv ve skutečnosti jsem v tom filmu Dustina Hoffmana nikdy neviděl. Vždy vidím jenom Raymonda Babbitta. 85% Zajímavé komentáře: sportovec, Subjektiv ()

Galerie (133)

Zajímavosti (60)

  • Scéna, kdy psychiatr vyslýchá Raymonda (Dustin Hoffman) a odejde a poté se Ray nakloní k Charliemu (Tom Cruise), opře si o něj hlavu a řekne: "Můj kamarád Charlie," byla improvizací Dustina Hoffmana. (Nine)
  • Dustin Hoffman celé týždne trávil v ústave s autistickými pacientmi. Najmä starostlivo študoval Kima Peeka (1951-2009), ktorý bol inšpiráciou pre jeho postavu Rain Mana. Učil sa gestikulovať ako on a celé dni chodil v jeho stopách, aby dokázal napodobniť jeho chôdzu. Ako sa postupne s postavou zžíval, menil sa v ozajstného autistu. Uvedomil si to až v okamihu, keď sa celkom vystrašil po tom, ako sa ho niekto zo štábu dotkol počas prestávky. (DEGESH)
  • Dustin HoffmanTom Cruise během natáčení nevěřili, že by film mohl mít úspěch. Dokonce ho z legrace pojmenovali „Dva ňoumové v autě“. (Specs)

Související novinky

Akční thriller Zúčtování dostane sequel

Akční thriller Zúčtování dostane sequel

05.09.2021

Thriller Zúčtování v originále zvaný The Accountant z roku 2016 neměl původně kdovíjak velké předpoklady k tomu, aby se z něj stal hit, natož pak chválený. Na papíře se zkrátka jednalo o béčkovou… (více)

Bill Murray bude ztracen v Afghánistánu

Bill Murray bude ztracen v Afghánistánu

08.02.2014

Barry Levinson dal světu Dobré ráno, Vietname nebo Rain Mana, v posledním letech pak zaujal především televizním dramatem Doktor Smrt s Alem Pacinem. Teď nicméně chystá pořádný celovečerní comeback,… (více)

Reklama

Reklama