Reklama

Reklama

Jurský svět: Nadvláda

  • USA Jurassic World: Dominion (více)
Trailer 2

Příběh filmu Jurský svět: Nadvláda se odehrává čtyři roky po zániku ostrova Isla Nubar, původního domova oživlých jurských tvorů. Ti se mezitím začali kontrolovaně i nekontrolovaně rozmnožovat a v důsledku toho jsme si museli zvyknout na jejich přítomnost v našem ekosystému, i na to, že už patrně nestojíme na vrcholu potravního řetězce. Existují lidé, kteří chtějí tuhle novou ohromnou sílu zneužít pro svůj prospěch, a na druhé straně lidé, již jim v tom chtějí zabránit a snaží se udržet svět v maximální možné rovnováze. K nim patří i Owen Grady (Chris Pratt) a jeho přítelkyně Claire (Bryce Dallas Howard), kteří nabyli patřičné zkušenosti v prvních dvou filmech. Doplňují je pak hvězdy Jurského parku, paleontologové Alan Grant (Sam Neill) a Ellie Sattlerová (Laura Dern) a teoretik s nadhledem Ian Malcolm (Jeff Goldblum). Ti všichni se pustí do dechberoucího souboje s časem, lidskými i ještěřími nepřáteli, aby se v situaci, která je nikoliv za pět, ale za minutu dvanáct, pokusili o nemožné. (CinemArt)

(více)

Videa (15)

Trailer 2

Recenze (653)

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Ač považuju Bryce za jednu z nejkrásnějších hereček současnosti, předchozí dva díly jsem zatím neviděla (a dokonce jsem ani nevěděla, že je Nadvláda už třetí v pořadí). To ale ničemu nevadilo, v ději i množství postav se dalo zorientovat na pohodu v první čtvrthodince. A ač jsem šla na film jen proto, že v kině nic jiného, co bych ještě neviděla, zrovna neběželo, docela mě překvapilo, jak mě tenhle Jurský svět hned chytl a bavil. Minimálně do poloviny. V tě druhé polovině jakoby film začal recyklovat sám sebe a tak nastaly dost podobné, dokola se opakující situace a k tomu i opakující se dialogy. Otrava, když si postavy něco sdělí, aby byl divák v obraze, pak najdou další postavu, které to celé musí bez střihu sdělit před publikem znovu, a protože víc hlav víc ví, běžej s touhle myšlenkou najít další postavu, které by mohli všechno zopáknout do třetice, kdyby se divák furt nechytal... Zkrátit stopáž pod dvě hodinky, nic by se nestalo, spíš by to filmu přidalo. Obsazení každopádně za mě sympatické (trio Pratt, Howard, Wise především) a jako letní popcornovka do kina to rozhodně žádná katastrofa není. Určitě mě to navnadilo kouknout na první dva díly. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Skvělé dílčí scény (jezírko!) poslepované hodně levným lepidlem plným klišé, úlitbami hyperkorektní době, často nelogickým chováním postav a debilními dialogy. Přesto všechno jde o solidní popcorn a čistý fanservis obdivovatelům prvního Jurského Parku, který stojí za vidění. Potěší že hlavní tahouni jsou staroušci Sam Neill a Laura Dearn a jejich naznačovaná love story z jedničky. Znovu jde o klasický boj proti zlé korporaci a za ziskem jdoucí chyby mizerného vedení, s tváří kopie Tima Cooka. I když tentokrát nejde tak úplně o dinosaury jako spíše o klony, genom prehistorických kobylek a starý dobrý whistleblowing. Dinoši jsou spíše pozadí co se plete pod nohy hrdinům při zachraňování světa od kobylek a jakousi zvláštní motivací ke konání. Metaforou k záchraně přírody (musíme něco dělat teď, měli jsme něco udělat...) jinak nic. Stejně jde ale ve finále jen o kvalitní nápaditou akci - sekvence na Maltě je boží (bude nová atrakce v Universal Parku?) - a koho tentokrát trumfne T-Rex + kdo bude jeho ukončovací parťák proti Giganotosaurovi. Nejlepší je ovšem Goldblumův hláškující Malcolm cosi brebentící o psovi co mu odjížděl nohu až z toho měl mozol. P.S: Neskutečně špatně přeložené titulky s faktickými chybami v tom kdo co říká mě nemile překvapily. Pokud podle toho udělají i dabing tak potěš koště. Ty jsi něco slíbil dinosaurovi? ()

Reklama

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Ále, celkom v pohode to je.   Iste, je to zlátanina a celkovo somarina (ale oproti filmom ako napr. Godzilla vs. Kong je toto sci-fi ako od Asimova) a asi tretinu filmu to na mňa príliš nefungovalo. Od parádnej naháňačky na Malte je to však normálna jurská zábava a od spojenia starej a novšej partie dokonca super jazda s hláškami, nápadmi a dobre zrežírovanou akciou. Finálny boj megapríšer dokonca skvelý. Čo ma prekvapilo najviac, najsympatickejšou postavou filmu je tá čierna lesbická pilotka, ktorú tam pôvodne nasadili len na doplnenie woke kvót. Ale nevadí, pretože je to zábavná hansolovská postava, pretože to hrá s chuťou a áno, pretože je to krásna baba. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

I když to zpočátku vypadá nadějně, nakonec třetí Jurský svět není o moc lepší než ten druhý. Nebýt doktorů Granta, Sattlerová a (především) Malcolma, nezajímala by mě asi jediná postava, a to přitom ti noví hrdinové byli v prvním snímku téhle trilogie tak zábavní a slibní. Problém asi je, že tvůrci nevěděli, co s nimi dál, šlo jim hlavně o vypuštění dinosaurů do civilizace a s nějakými lidmi si hlavu nelámali. Já jsem se zkrátka moc nebavil, od poloviny filmu dál jsem čím dál víc povytahoval obočí, doufal jsem, že mě alespoň Colin Trevorrow zabaví triky a akcí, jenomže ony ani ty triky nebyly úplně skvělé (jak je možné, že Jurský park i Ztracený svět dodnes vypadají skvěle, zatímco tady vidíte digitální dinosaury, kteří se nehýbou úplně plynule, a animatronické dinosaury, kteří taky vypadají jako nějaké lepší hračky?) a akční či napínavé scény také zrovna nebraly dech (třeba střet lidí s giganotosaurem začne sice výborně, respektive kopírováním Spielberga, ale skončí naprosto směšně) a o nikoho jsem neměl strach. Ne, ani při té scéně s jezírkem, která byla docela jalová. Kromě Sama Neilla, Laury Dern a Jeffa Goldbluma mě tak nezklamal asi akorát Michael Giacchino... A sympatickou DeWandu Wise uvidím rád v něčem lepším. ()

Big_Boss 

všechny recenze uživatele

Tady u tohohle filmu je vidět, že ani legendární postavy dinosauří značku nespasí. Chyba filmu hned v úvodu je, že film udělal dinosaury žijící s lidmi jako normální věc. Místo toho měla trojka navázat hned na konec dvojky kdy se dinosauři poprvé objeví ve světě a nastane panika. Fyzikální zákony fungují ve filmu stejně dobře jako štít Kapitána Ameriky v MCU. Film je tak presycenej beckovejma akčními scénami, že ani nestíháte myslet nad nelogickym chováním postav, ale na to tvůrci možná tak trochu sázeli. Abych zas ale celej film nehanil, tak uznám, že naháněčka s raptorama na motorce ve městě byla celkem zajímavá a energetická. O postavy nemáte bohužel během sledování filmu nikdy strach, což je něco nemyslitelnýho pokud to porovnáte s prvním Jurským parkem. Další pro mě nemyslitelná věc je, že hlavní zaporák filmu je nějaká další noname organizace, která A TEĎ POZOR, geneticky upravila kobylky, který žerou obilí a lidstvu hrozí vyhynutí z nedostatku potravy. ANO, největší podpásovka filmu je, že hlavní hrozbou v dinosauřím blockbusteru nejsou dinosauři, ale zasraný kobylky. Jo nedělám si prdel. Navíc taky způsob jak se sešli všechny hlavní postavy v závěru filmu vám dává za pravdu, že se už tvůrci přestali jakkoliv snažit berou diváka jako za poacienta po llobotomii, ale hele! Tvůrci nakonec divákům připravili jedno překvapení a udělali jednoho dinosaura opeřenýho, tak jak by to podle historických záznamů mělo být správně, takže snad vše odpuštěno ne? No kurva že ne. 4/10 ()

Galerie (73)

Zajímavosti (28)

  • Režisér Colin Trevorrow před uvedením snímku slíbil, že Nadvláda bude oslavou celé šestidílné série, která začala už Jurským parkem (1993) na počátku devadesátých let. (CrypzzXD)
  • Natáčení začalo v Kanadě v únoru 2020 a v březnu 2020 byla kvůli pandemii COVID-19 učiněna přestávka. Produkce byla obnovena v červenci a skončila 7. listopadu 2020. Natáčelo se téměř 100 dní. (ČSFD)
  • V scéne, kde Giganotosaurus prevráti terénne auto Biosynu sa dinosaurus pozerá cez okno prevráteného auta. Táto scéna odkazuje na Jurský park (1993), kde auto prevrátil T-Rex a taktiež sa pozeral cez okno prevráteného auta. (peetrejr)

Související novinky

Nový Jurský svět je v přípravách

Nový Jurský svět je v přípravách

23.01.2024

Dinosaurům v kinech rozhodně ještě neodzvonilo. V roce 2015 odstartovaná trilogie Jurský svět sice v létě 2022 oficiálně skončila, ale přestože druhý díl s podtitulem Zánik říše a zejména pak třetí… (více)

Super Mario zdolal 1 miliardu

Super Mario zdolal 1 miliardu

01.05.2023

Snímek Super Mario Bros. ve filmu od společností Nintendo a Illumination oficiálně po 26 dnech od premiéry překonal hranici 1 miliardy dolarů. Dohromady to je 490 milionů ze Severní Ameriky a 532 ze… (více)

Blondýnka vede nominace na Zlaté maliny

Blondýnka vede nominace na Zlaté maliny

23.01.2023

Každý rok se v předvečer velkého finále oscarové sezóny sejdou v Los Angeles členové nadace Zlatá malina, aby „ocenili“ ty nejhorší filmy uplynulého roku. Hlasování o tyto ceny se účastní zhruba 700… (více)

Druhý Avatar pokořil miliardové tržby

Druhý Avatar pokořil miliardové tržby

29.12.2022

Po pouhých dvou týdnech v kinech se snímku Avatar: The Way of Water podařilo světově překročit miliardové tržby, díky čemuž si tento sci-fi spektákl zároveň může připsat jedno prvenství letošního… (více)

Reklama

Reklama