Reklama

Reklama

Noc plná milostných a bláznivých studentských dobrodružství, jimiž končí dětství a začíná život. Skupinka studentů a studentek z maloměsta má před sebou poslední den prázdnin. Dva kámoši, Steve a Curt se chystají na univerzitu, další čeká nástup k vojsku, jiní vlastně ještě netuší, jak se svým dalším životem naloží. Frajírci závodí v nablýskaných i otlučených autech, dívky se vyzývavě procházejí v ulicích, plných rock'n'rollu. Dění kulminuje uprostřed noci plné bláznovství, krátkých okamžiků lásky, prvních polibků, honiček v autě a problémy s policií...
Film režiséra Georga Lucase (jenž se později proslavil sci-fi ságou Hvězdné války), zachycuje atmosféru počátku šedesátých let minulého století, obraz mladé generace a konec jejího dětství. V době svého uvedení snímek zaujal prolínáním několika příběhů, jemným humorem i nostalgií, s nímž jsou vyprávěny, stejně jako výrazným využitím dobové hudby, obrazovým zachycením kamery (Jan D'Alquen a Ron Eveslage) a brilantními hereckými výkony mladých představitelů. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (210)

Havenohome 

všechny recenze uživatele

Už na tomto scenáristickom tréningu vidno nonšalantnosťs s akou dokáže Lucas rozprávať príbehy. Je to vlastne low-budget nezávislý film, kde sa čaruje s dialógmi a hereckými výkonmi. Príbehovú ekonomickosť symbioticky poprepletaných línií štyroch kamarátov posilňuje časové obmedzenie na jednu noc. Každá z postáv si na tejto malej ploche prejde svojim dramatickým oblúkom a v každej línii tohto komorného filmu dochádza k neustálym zvratom, ktoré vás držia v napätí rovnako ako hociktorý výpravný akčný film. Film má pri tom akúsi zvláštnu "formanovskú" poetiku, keď sú jednotlivé charaktery vyobrazené veľmi presvedčivo, niekde observované až dokumentaristickou kamerou. Fungujú tu aj hlášky, ktoré nie su samoúčelne nasúkané na nefungujúcu kostru, ale odsýpajú vo svižnom tempe práve kvôli geniálne vybudovaným situáciam. V jednom úseku to dokonca funguje aj ako horor. Nad ránom to nestráca na kadencii peripetií.Je to nekonečne veľa muziky za málo peňazí. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Niekoľko osudov a minipríbehov mladých ľudí sa odohráva behom jednej noci. Príbeh síce neponúka nič prevratného, ale tá atmosféra, ktorá to dotvára je jednoducho fantastická. Ten film sa na nič nehraje je dokonalým obrazom svojej doby a atmosférou žije! Nagelované vlasy, krásne nablýskané autá a hlavne skvelé songy počas celého filmu vás vrátia do 70-tych rokov tak, ako máloktorý film. Film má výborné dialógy a najviac ma bavil cestný pirát, ktorý zbalil 13-14 ročnú, neskutočne ukecanú "sexi kočku". Počas sledovania som bol naladený na správnej vlne a jemne som si lúskal prstami do rytmu. Po tomto budete mať chuť oprášiť oldies hity. Pre mňa najlepší Lucasov film. 90%. ()

Reklama

luka4615 

všechny recenze uživatele

George Lucas skeptickým studiím dokázal, že vyjma depresivních snímků umí natočit i výtečnou fresku šedesátých let, z níž na Vás z každého filmového políčka doslova dýchá vybroušená dobová atmosféra. Snímek American Graffiti rovněž zaujme bohatým vozovým parkem, kolem kterého je vlastně celý snímek vystavěn. Touha vlastnit automobil a jen tak se projíždět po městě je zkrátka něco, po čem každý mladý člověk touží a kolem čehož se točí veškerá jeho pubertální existence. Celý tento koktejl pak velmi působivě dotváří atraktivní paleta notoricky známých písní, které se prolínají s vysíláním frenetického rozhlasového moderátora, jež nás a samotné postavy provází celým dějem. V tomto bodě může mnoho kritiků namítnout, že snímek vlastně žádný děj nemá, nicméně já si myslím, že Lucas právě zde dokonale načrtl to bezcílné bloumání životem po ukončení střední školy s myšlenkou na to, co vlastně dělat dál. Právě díky tomu je dle mého názoru American Graffiti dokonalou výpovědí jedné generace, k níž se vždy budu velmi rád vracet. Skvělá práce! PS: Malá role Harrisona Forda vážně stojí za to! (MovieZone tip) „You’re the most beautiful, exciting thing I've ever seen in my life and I don't know anything about you.“ ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Nemohu tvrdit, že by se mi slza leskla v oku při vzpomínce na střední školu, ale patrně to bude tím, že jsem při studiu opomínal zevlovat a oslovovat slečny při projížďkách cadillacem po bulvárech. Nicméně nostalgické vzpomínky na něco, co se nikdy nestalo, mne celkem bavily a tato noc, pod taktovkou Ďábla Jacka a šedesátkových pecek, zkrátka stála za to. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Celonoční ježdění odnikud nikam nabídne desítky skvělých songů a trochu mladických útrap. A bývalý asistent Francise Forda Coppoly dosahuje mezinárodního úspěchu. Navrch s minimálními náklady vydělal velké peníze. Jedna noc v životě několika mladíků před rychle se blížící dospělostí přinese několik rozuzlení a nálad, nostalgické retro sází na pocity celé jedné generace. Až mu někdy schází tempo a některé dialogy skřípou, jde o solidní výpověď odvyprávěnou s lehkostí nadšeného tvůrce. ()

Galerie (130)

Zajímavosti (27)

  • Scénáristické duo Willard Huyck a Gloria Katz chtělo do závěru filmu přidat text, který by osvětloval pozdější osudy ženských hrdinek, ale Lucas to odmítl s tím, že by se tak konec zbytečně protáhnul. (novoten)
  • Film se natáčel v exteriérech v kalifornském Modestu a San Rafaelu, kde si Lucas později vybudoval své filmařské impérium Skywalker Ranch. (Witta)
  • V roce 2007 označil Americký filmový institut snímek jako 62. nejlepší film v historii. (novoten)

Reklama

Reklama