Reklama

Reklama

Pahorek

TV spot

Obsahy(1)

Disciplína je základ všeho, každého vzpurného ducha je třeba zlomit. A přeběhnout v plné polní pod palčivým africkým sluncem několikrát po sobě umělý písečný pahorek, to dokáže zlomit i ty nejsilnější. O tom je alespoň přesvědčen seržant Wilson, který je – díky svému slabošskému veliteli – de facto jediným pánem a vládcem anglického kárného tábora kdesi v libyjské poušti. Jeho úkolem je udělat z té vězeňské sebranky, z těch slabochů, zlodějíčků, ulejváků a dezertérů zase správné chlapy, vojáky tělem i duší. A on je z nich udělá, i kdyby je to mělo stát život. Ti, kdo tohle peklo opouštějí, vědí, že se sem už nikdy nechtějí vrátit. Ti, kdo přijíždějí, netuší, co je tu čeká. Netuší to ani pětice nejnovějších „přírůstků“ v čele s degradovaným seržantem Robertsem, na němž si Wilson a jeho pravá ruka Williams hodlají obzvláště smlsnout. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (286)

rawen 

všechny recenze uživatele

Pahorek mi velmi připomíná Kubrickovy Stezky Slávy a i když je hutný, vše podává trochu "zkratkovitě" (navzdory délce), vývoj mentality postav mi přišel zbytečně překotný, na druhou stranu je zde zase líp vidět ta absurdita armády a války, zejména ve scénách, kdy každý křičí na každého a chytá se "toho svého stébla". Výborný zážitek, šlo to i líp, ale já jsem spokojený... 8/10 ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Takmer dve hodiny šikany a odporu a trestov zaň. Vedel by som si tento film predstaviť aj prísnejšie, prípadne s ďalšími scénkami a motívmy, aby nenudil, no aj takto je kvalitný a pripomína mi môj odpor voči rôznym veciam, lebo viem ako sa to potom nabaľuje, že čím viac človek vydrží, tým viac ľudí sa láme v myšlienkach a pridáva na novú stranu. Určite to stojí za to si to pozrieť, vidieť vojenskú uniformnosť a vytváranie poslušných robotov, či väzenskú drezúru a predsudky a iné zlé myšlienky a činy, ktoré sa vynárajú pri podobných konfliktoch nadradených s mocou proti podriadeným, no silný zážitok som z toho nemal, ale za to už podľa mňa môže scenár, či nejaká chýbajúca zaujímavá hudba, kamerovo to bolo skvelé. ()

Reklama

Vančura 

všechny recenze uživatele

Pokud mohu soudit, tento film je výrazně lepší než stejnojmenná knižní předloha Raye Rigbyho, kterou jsem dočetl jen s největším sebezapřením. Napsaná je takovým způsobem, který mě vrcholně odrazuje, neoslovuje a irituje, protože vysoké nároky, které klade na čtenářskou pozornost, nejsou jaksi odměněny uměleckou hodnotou. Tu jsem v románu postrádal - možná je to vysoká literatura, ale není to umění. Nicméně zpět k filmu - je to vynikající klasická podívaná, v níž herecky exceluje Sean Connery. Och, zapomeňte na všechny ty pitomoučké Bondy, v tomhle snímku je Connery strčí do kapsy. Jak jsem z válečných filmů vinou jejich nadprodukce obecně unavený, na tento vzpomínám velmi rád. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Páčil sa vám prvý diel vojnového seriálu Bratstvo neohrozených alebo prvá polovica Kubrickovej Olovenej vesty? The Hill je takýto celý. Klobúk dole ako zaujímavo a nadčasovo dokázal tento film už zosnulý Sidney Lumet podať. Nevidel som od neho žiaden priemerný film, čo znamená, že Lumet bol naozaj prvotriednym režisérom. The Hill ma priklincoval už od prvých sekúnd a rovnako tak som ostal aj po záverečných titulkoch. Jeden z najlepších filmov S. Conneryho i vojnových filmov celkovo, napriek tomu, že tu paradoxne nezaznie jediný výstrel. Medzi postavami to strieľa a iskrí jedna radosť. Film je plný buzerácie, drezúry a týrania. Niekto sa tomu musí postaviť a ten niekto je famózny Connery, ale nebude to mať ľahké. Ten film je tak úžasne natočený, že som mal celý čas pri sledovaní pocit, akoby ho niekto točil iba včera. The best of Sidney Lumet. 100% ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Väcsina straznych ma ako tak rozum, len jeden z nich je totalny psychopat a je nim serzant Williams. Sean Connery sa tu ukazal v ulohe jedneho z anglickych vojakov, kde mohol asi najviac predstavit svoj herecky talent, ale v ustrani neboli ani ostatni herci, ktori hrali zranitelnich vojakov. Cely film sa odohrava v tomto zariadeni v libyjske pusti, ale to vobec nevadilo, pretoze neludske podmienky boli prilis zaujimave na to, aby ma to nebavilo... Videl 29.08.2010 _______ Sean Connery - (Joe Roberts) +++ Harry Andrews - (Wilson) +++ Ian Bannen - (Harris) +++ Alfred Lynch - (George Stevens) +++ Ossie Davis - (Jacko King) +++ Roy Kinnear - (Monty Bartlett) +++ Jack Watson - (Jock McGrath) +++ Ian Hendry - (Seržant Williams) +++ Nemecka Cinema - 100% ()

Galerie (20)

Zajímavosti (10)

  • Natáčení začalo 14. září 1964 ve španělském městě Almería. Sean Connery (Joe Roberts) se z tohoto důvodu nezúčastnil premiéry své třetí "bondovky" Goldfinger (1964), která byla právě uvedena v kinech. (Posheidon)
  • Kompars se skládal převážně z členů španělských ozbrojených sil, španělsky Fuerzas Armadas Españolas. (Komiks)

Související novinky

Sidney Lumet: 1924 – 2011

Sidney Lumet: 1924 – 2011

10.04.2011

Když debutujete filmem ráže Dvanácti rozhněvaných mužů, je jasné, že vaše režisérská kariéra bude krasojízda. V případě legendárního Sidneyho Lumeta, který zemřel v sobotu 9. dubna ve věku 86 let, to… (více)

Reklama

Reklama